Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids binnen enkele minuten in je mailbox.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Leer alle aspecten van het vak mediavormgever

Ben jij creatief, technisch en wil jij grafische media-uitingen maken die aansluiten bij de wens van de opdrachtgever en de doelgroep? Dan is de opleiding Mediavormgever MBO zeker iets voor jou! In 2 jaar verdiep je je in alle aspecten die komen kijken bij het werk als mediavormgever. Van het maken van een planning en een concept, tot het presenteren van het ontwerp aan de opdrachtgever en het promoten van jouw eigen werk. Ook het starten van een eigen bedrijf komt aan bod. Na afloop heb je een wettelijk erkend MBO-diploma op zak. Enthousiast? Lees dan snel verder!

Wat kan ik als mediavormgever?

Als mediavormgever ontwerp en realiseer je grafische, interactieve en/of audiovisuele media-uitingen, die goed aansluiten op het doel en de doelgroep van de media-uiting. Denk bijvoorbeeld aan posters, advertenties of displays. Het is dé uitdaging om een ontwerp te creëren dat op een onderscheidende manier wordt weergegeven en waar een eigen gezicht aan wordt gegeven. Je bent goed in plannen en organiseren, houdt rekening met deadlines en kunt goed communiceren met de opdrachtgever. Onderdelen van je werk zijn bijvoorbeeld:

 • De opdracht bespreken met de opdrachtgever
 • Je oriënteren op de doelgroep van de media-uiting
 • Promoten van je eigen werk

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Met veel of weinig begeleiding van je studiecoach, samen met studiegenoten of juist in je eentje. Jij kiest! Ervaar FlexibelStuderen® van NTI en haal dat erkende diploma.

Online leeromgeving

Bij NTI studeer je in een online leeromgeving. Hierin kun je onder andere oefenopgaven maken en een actueel overzicht zien van je cijfers, examens en eventuele praktijkdagen. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Uniek: officiële studieboeken bij het lesgeld inbegrepen

Waar andere particuliere onderwijsaanbieders gebruikmaken van losbladig en zelf ontwikkeld materiaal, kiest het NTI MBO-College ervoor om te werken met de beste studieboeken:

 • Deze kwalitatieve en actuele studieboeken worden o.a. ook bij ROC’s gebruikt.
 • Voor deze studieboeken betaal je in de winkel al snel honderden euro’s.
 • De studieboeken zijn volledig bij je lesgeld inbegrepen!

Inhoud

Wat leer ik tijdens de opleiding Mediavormgever MBO?

Tijdens MBO Mediavormgever verdiep je je in alle stappen die jij later in je werk als mediavormgever zal doorlopen: het bedenken van een ontwerp, dit bespreken met de opdrachtgever, het maken van een concept, het maken van het ontwerp en vervolgens het ontwerp presenteren aan de opdrachtgever. Hoe richt je je op de behoeften en verwachtingen van de klant? Hoe stem je jouw ontwerp af op de doelgroep? Hoe ga je om met tussentijdse wijzigingen van de opdrachtgever? Natuurlijk ga je ook veel oefenen met vormgeven en krijg je veel praktijkvoorbeelden. Omdat een mediavormgever goed als zelfstandig ondernemer kan werken, leer je ook een plan maken voor het starten van een eigen bedrijf.

Studieprogramma

Hieronder vind je een aantal onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen:

 • Marketing en communicatie
 • Vormgeving
 • Auteursrecht en Arbo
 • Ondernemen
 • Nederlands 3F
 • Rekenen 3F
 • Engels 3F
 • Loopbaan en Burgerschap (LB)

Gratis 3 praktijkbijeenkomsten

Tijdens deze opleiding heb je 3 praktijkdagen: de startbijeenkomst, de stagebijeenkomst en de praktijkdag algemene vakken. Deze praktijkdagen helpen jou om je opleiding MBO Mediavormgever goed te doorlopen. Lees meer over wat je leert tijdens de bijeenkomsten.

Keuzedelen

Tijdens je mbo-opleiding biedt NTI interessante keuzedelen aan. Hiermee onderscheid je je en bied je meerwaarde op de arbeidsmarkt. NTI maakte een selectie van de voor jouw opleiding officieel door de SBB vastgestelde keuzedelen. Alle praktische informatie over deze keuzedelen hoor je aan het begin van je opleiding. Je kunt dan ook bepalen wanneer je welke keuzedelen wilt gaan volgen.

Uit deze keuzedelen kun je kiezen

 • Arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening
 • Kleurvormgeving
 • Ondernemend gedrag
 • Duits in het beroepsonderwijs A1-A2
 • Spaans in het beroepsonderwijs A1-A2

Benodigde bewerkingsprogramma’s

Tijdens je opleiding maak je gebruik van bewerkingsprogramma’s als Adobe Illustrator, Photoshop en InDesign. Houd er rekening mee dat je de licentie voor deze software zelf dient aan te schaffen.

Persoonlijke begeleiding

Heb je vragen over bijvoorbeeld het boeken van examens of de planning van je studie? Jouw mentor staat altijd voor je klaar. Stel je vragen telefonisch of per e-mail.

Lees meer

Studeer flexibel via de derde leerweg: geen verplichtingen van BOL- of BBL-variant

NTI biedt de mbo-opleidingen niet aan via de BOL- of BBL-variant die reguliere mbo-scholen vaak hebben, maar via de derde leerweg. De derde leerweg is speciaal ontwikkeld voor mensen zoals jij: mensen die willen studeren waar en wanneer ze willen en een officieel mbo-diploma willen behalen zonder hiervoor verplicht 200 tot 700 uur op school te moet zitten. Lees meer over de derde leerweg bij NTI.

Toelating

Heb ik een vooropleiding nodig?

Om toegelaten te worden tot de opleiding Mediavormgever MBO niveau 4 dien je in het bezit te zijn van één van de volgende diploma’s of bewijzen:

 • Diploma mbo niveau 2 of 3;
 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg;
 • Diploma lbo of vbo met 3 vakken op b-niveau en 3 vakken op c-niveau waaronder Nederlands, mavo, mavo-vbo, havo, vwo;
 • Een overgangsbewijs havo/vwo naar het vierde leerjaar;
 • Basisopleiding Mediavormgever

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Doe de gratis toelatingstoets!

Wanneer je niet aan de opleidingseis voldoet voor de opleiding MBO Mediavormgever, kun je deelnemen aan de toelatingstoets. Slaag je voor deze toets en ben je minimaal 18 jaar? Dan mag je starten met de mbo-opleiding van jouw keuze! Goed om te weten: als je binnen 14 dagen na ontvangst van de uitslag start met een mbo- of basisopleiding van NTI, krijg je de kosten van de toelatingstoets terug. Lees meer over de mbo-toelatingstoets.

Kom ik in aanmerking voor vrijstellingen?

Bij NTI MBO-College kom je in aanmerking voor vrijstellingen op basis van eerder behaalde diploma's of certificaten. Als je vrijstellingen wilt aanvragen, dien je een vrijstellingsverzoek in bij de vrijstellingscommissie van NTI MBO-College. Lees meer over vrijstellingen.

Advies van onze studieadviseurs

Het kiezen van een mbo-opleiding die bij je past is niet gemakkelijk. Daarom kunnen de mbo-studieadviseurs van NTI je helpen. Dit kan via een vrijblijvend studieadviesgesprek bij ons op kantoor in Leiden of via de telefoon. De studieadviseurs zijn ook ’s avonds bereikbaar. Meld je direct aan voor een studieadviesgesprek. Om er samen achter te komen wat voor jou de beste opleiding is, praat de studieadviseur met je over:

 • je ambities
 • je droombaan
 • je vooropleiding
 • je persoonlijke situatie

Stage

Stage tijdens MBO Mediavormgever

De stage is een verplicht onderdeel van de opleiding Mediavormgever. Zo breng je het geleerde in de praktijk en maak je kennis met je toekomstige werkgebied. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij een communicatiebureau, reclamebureau, webdesignbureau of uitgeverij. Het is belangrijk dat de stageplaats erkend is door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Alle informatie over jouw stage krijg je tijdens een interessante praktijkdag.

Stageduur van MBO Mediavormgever

Het aantal stage-uren bedraagt 640 uur. Je kunt stage lopen op een flexibele manier: halve dagen of hele dagen, één of meerdere dagen per week.

Een leuke stageplek vinden via het Stage Instituut

Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Als student van NTI MBO-college kun je op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures. Dit maakt het zoeken naar een stageplek leuker en makkelijker! Bekijk hier de website van het Stage Instituut.

Niet in staat om stage te lopen?

Ben je niet in staat om stage te lopen? Of wil je een opleiding volgen op mbo-niveau zonder stage? Kies dan voor een basisopleiding van het NTI MBO-College. Een basisopleiding is minder breed van opzet dan een mbo-opleiding. Tijdens een basisopleiding volg je binnen korte tijd een aantal vakken van de volledige mbo-opleiding, maar hoef je geen stage te lopen.

Begeleiding door een stageadviseur

Zodra je begint met je stage krijg je een stageadviseur toegewezen. Je stageadviseur is ook de contactpersoon voor de stagebegeleider van het leerbedrijf. Je kunt tijdens de gehele stageperiode met vragen terecht bij je stageadviseur.

Examen

Hoe rond ik de mbo-opleiding af?

De opleiding Mediavormgever MBO bevat theoretische examens en daarnaast examens die je tijdens de stage aflegt: de proeven van bekwaamheid.

Examen doen wanneer het jou uitkomt

Bij NTI bepaal jij wanneer je klaar bent voor je examen. Deze plan je zelf in op een locatie bij jou in de buurt. In sommige gevallen kun je het examen alleen op onze hoofdlocatie in Leiden afleggen. Dit is een goed bereikbare locatie direct naast het station. Lees hier meer over hoe flexibel examineren werkt en waar je de testcenters kunt vinden.

Ontvang een officieel erkend mbo-diploma

Erkening mbo opleidingAlle mbo-opleidingen van het NTI MBO-College zijn wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Dit betekent dat je een officieel mbo-diploma ontvangt als je de opleiding afrondt. Bekijk meer over de kwaliteit van het NTI MBO-College.

De examenkosten bedragen € 31,67 per maand op basis van het aanbevolen studietempo.

Beroepen

Waar kan ik aan de slag na MBO Mediavormgever?

Na deze opleiding kun jij aan de slag bij bedrijven in diverse branches van de creatieve industrie en bij communicatieafdelingen van grote bedrijven. Jouw vaardigheden komen van pas bij alle organisaties die zich bezighouden met digitale of gedrukte uitingen of het ontwikkelen van media. Tegenwoordig vindt er steeds meer een verschuiving plaats van gedrukte naar digitale media. De werkgelegenheid in de nieuwe mediabranches is dan ook hoog. Als mediavormgever kun je ook als zelfstandig ondernemer werken. Organisaties waar je aan de slag kunt zijn bijvoorbeeld:

 • Reclamebureaus
 • Webdesignbureaus
 • Uitgeverijen
 • In de theater- of filmindustrie
 • Bedrijven die complete games ontwikkelen

Kan ik doorstuderen?

MBO Mediavormgever is een opleiding op mbo-niveau 4. Na deze opleiding kan je doorstuderen naar een HBO-opleiding. Misschien is de HBO Bachelor Communicatie – Multimedia design bijvoorbeeld wel iets voor jou.

Studieduur & lesgeld

Profiteer tijdelijk van 25% korting en onze laagste lesgeld garantie

Bij NTI ben je gegarandeerd voordelig uit! Onze studenten profiteren van betaalbaar en kwalitatief onderwijs én erkende diploma’s. NTI helpt ook jou graag om je dromen en ambities waar te maken. Je ontvangt tijdelijk maar liefst 25% korting op alle MBO-opleidingen. Vind je een vergelijkbare opleiding elders goedkoper? NTI betaalt jou het verschil terug. Jij grijpt toch ook die kans?

Mediavormgever 4133

Termijnen 24 Maanden 36 Maanden *
Lesgeld per termijn € 90,78 € 60,52
Nu met 25% korting € 68,09 € 45,39
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 50,-
 • 5% korting bij betaling ineens
 • * is het aanbevolen studietempo

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot websiteAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner voor maar €5,-.  Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8,2 sterren - gebaseerd op 1398 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal