Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Servicegericht met HBO Facility management

Facilitair management krijgt steeds meer prioriteit binnen organisaties. Wil jij inspelen op deze groeiende behoefte? Ben jij een duizendpoot en wil jij alles leren over het organiseren van allerlei soorten dienstverlening binnen bedrijven? Wil je contacten onderhouden met verschillende externe leveranciers en ervoor zorgen dat werknemers binnen de organisatie goed hun werk kunnen doen? Dan is de hbo-opleiding Facility Management iets voor jou!

Wat kan ik na HBO Facility Management?

Na de HBO Facility Management opleiding kun jij direct aan de slag op het gebied van facilitair management. Hierbij kun je denken aan het geven van ondersteuning op het gebied van o.a. inkoop, logistiek, inventaris, huisvesting, gebouwen, catering, groenvoorziening, schoonmaak, ICT, beveiliging en receptie. Door jouw praktisch en strategisch inzicht kun je de juiste omstandigheden creëren zodat de organisatie en haar medewerkers optimaal kunnen presteren. Je kunt bij veel organisaties terecht, zoals:

 • Zorginstellingen
 • Vastgoedbedrijven
 • Banken en verzekeringsmaatschappijen
 • Gemeenten en overheidsinstellingen

Studeren op jouw moment

Starten wanneer je wilt. Studeren waar en wanneer het jou schikt. Even stoppen als dat nodig is, of harder gaan dan je dacht. Online, met inspirerende boeken, via E-modules, of juist in een echte klas. Dat kan allemaal bij NTI. Deze NTI-studenten leggen je graag uit hoe dit in zijn werk gaat.

Wij snappen als geen ander dat er meer is dan studeren. Dat je rekening wilt houden met je baan, met je kinderen, je sport, of met dat familielid dat aandacht nodig heeft. Of dat het even niet uitkomt met de feestdagen of tijdens die verbouwing. Maar als het dan zover is, zorgen we er ook voor dat elke seconde telt. Dat het helemaal jouw moment is.

Online leeromgeving

Bij NTI studeer je in een online leeromgeving. Hier kun je leerstof interactief oefenen met Memotrainers en proeftentamens, E-modules volgen en kennisclips bekijken. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Lees meer

Inclusief vakliteratuur

Geweldig natuurlijk, zo’n online leeromgeving, maar je wilt soms ook gewoon een echt studieboek uit je kast kunnen halen en een onderwerp erop naslaan als dat nodig is. Je vakbibliotheek wil ook wat. Bij NTI is je lesgeld inclusief vakliteratuur. Je betaalt dus niets extra en bespaart hierdoor veel geld.

Inhoud

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).

HBO Bachelor Facility Management 7919

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

In de eerste fase van HBO Facility Management ga je aan de slag met de kern van facilitymanagement. Hierbij volg je zes modules, waarin je je kennis van en inzicht in diverse facilitaire onderwerpen ontwikkelt. Je leert in deze fase over het werkgebied van facilitymanagement, de rollen en besturingsvormen van facilitaire organisaties en de inkopen en uitbestedingen.

Inleidende fase
 • Startbijeenkomst (introductie)
  0 EC
 • Management en organisatie
  8 EC
 • Projectmanagement
  8 EC
 • Facility management
  8 EC
 • Inkoop- en contractmanagement
  8 EC
 • Bedrijfscommunicatie
  8 EC
 • Bedrijfseconomische aspecten
  8 EC
 • Eindopdracht Fase 1
  6 EC
 • Praktijkprogramma Fase 1/Propedeuse-portfolio
  6 EC

Jaar 2

Tijdens fase twee ga je je nog verder verdiepen in facilitymanagement en verbreed je je kennis op het gebied van verandermanagement en organisatiebesturing. Hierbij verdiep je je in de technologische ontwikkelingen en scherp je je kennis op het gebied van bedrijfskundig facilitair management aan. Daarnaast leer je over de wet- en regelgeving en normering. Ook wordt er stilgestaan bij het planmatig beheersen van processen. Je verbreedt je kennis op het gebied van informatiesystemen en –storingen en ontwikkelt de kennis die nodig is om risico’s te analyseren en te beheersen.
Bekijk het studieprogramma van jaar 2

Jaar 3/4

In de derde fase wordt aandacht besteed aan het effectief communiceren. Tijdens de module ‘Inspirerend leidinggeven’ verdiep je je onder meer in timemanagement en stress. Ook sta je stil bij de vraag: Wat is managen? In jaar 3 heb je de keuze om je te specialiseren in Projectmanagement of Inkoopmanagement.
Bekijk het studieprogramma van jaar 3/4

Wat leer ik tijdens HBO Facility Management?

Tijdens de hbo-opleiding Facility Management word je breed opgeleid. Je legt een stevige basis met kennis en vaardigheden op het gebied van facilitair management. Het studieprogramma sluit goed aan bij actuele thema’s uit de beroepspraktijk. Hierdoor kun je na de opleiding aan de slag op het gebied van facilitair management. In jaar 3 kun je kiezen of je je verder wilt specialiseren in Projectmanagement of Inkoopmanagement. Tijdens HBO Facility Management staan onder andere de volgende thema’s centraal:

 • Management en organisatie
 • Inkoop- en contractmanagement
 • Bedrijfscommunicatie
 • Organisatie en verandering
 • Facilitaire dienstverlening

Tijdens de HBO Facility Management opleiding werk je aan een portfolio (praktijkprogramma) in de vorm van praktijkopdrachten. Als het mogelijk is, koppel je deze aan je eigen werkomgeving. Dit is niet alleen leerzaam, maar ook heel efficiënt.

Inclusief 18 Praktijkbijeenkomsten

Tijdens HBO Facility Management volg jij 18 praktijkbijeenkomsten. Een praktijkbijeenkomst is een klassikale les waarin je medestudenten ontmoet en les krijgt van een expert uit het werkveld. Je kunt zelf plannen wanneer je bij een praktijkbijeenkomst wilt zijn. Zo kun jij de ideale mix van digitaal en klassikaal studeren maken.

Persoonlijke begeleiding

"Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met ons, de mentoren, bellen, appen of mailen. Wij helpen je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en denken mee over oplossingen".

Lees meer

HBO Startbijeenkomst

Je start de opleiding HBO Bachelor Facility Management met de HBO Startbijeenkomst. Een dag waarop jij je medestudenten ontmoet en onder andere een gratis workshop snellezen van UseClark volgt. Tijdens deze workshop leer je technieken aan die jou helpen informatie sneller te verwerken. Hiermee bespaar je minstens 2 uur per dag!

Toelating

Toelatingseisen

Je kunt direct starten met de opleiding HBO Bachelor Facility Management als je een van de volgende diploma's hebt:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)

Heb je een ander diploma en twijfel je of dat voldoet? Neem contact op met een studieadviseur voor een gratis studieadviesgesprek.

Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?

Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor de 21+-toets kan direct starten met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze hbo-opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 75,-. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor een hbo-opleiding. Lees hoe je je kunt voorbereiden of meld je aan voor de 21+-toets.

Opleidingsvarianten van HBO Facility Management

NTI biedt twee varianten van HBO Facility Management aan: een duale en deeltijd variant. Welke variant je kunt volgen, is afhankelijk van of je een (relevante) werkplek bezit.

Duaal
Ben je minimaal twee jaar werkzaam bij een voor de opleiding relevante werkgever? Dan kun je je inschrijven voor de duale variant van HBO Facility Management. 

Eisen werkplek

 • Tijdens je opleiding ben je minimaal 20 uur werkzaam op een voor de opleiding relevante werkplek
 • Je werkplek biedt een takenpakket dat qua inhoud en niveau aansluit bij opleiding
 • Je werkplek biedt een takenpakket dat passend is voor jou als student in opleiding.

Deeltijd
Heb je geen (relevante) werkplek, maar wel 2 jaar werkervaring? Dan kun je je inschrijven voor de deeltijd variant van HBO Facility Management.

Eisen stageplek

 • Je kunt minimaal 840 uur stage lopen (naast je huidige baan indien van toepassing)
 • Je stageplaats biedt een takenpakket dat qua inhoud en niveau aansluit bij opleiding
 • Je stageplaats biedt een takenpakket dat passend is voor jou als student in opleiding.

Heb je een vraag? Een hbo-studieadviseur helpt je graag!

Hogeschool NTI heeft een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij kunnen je helpen bij jouw studiekeuze. Zij staan voor je klaar en beantwoorden al je vragen. Je kunt vrijblijvend een studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Vraag direct een gratis studieadviesgesprek aan.

Met vrijstellingen studeer je sneller en voordeliger!

Vrijstellingen bieden je de mogelijkheid je studie nog sneller en voordeliger te volgen. Als je vrijstelling krijgt voor een module, hoef je geen examen te doen. Daarnaast ontvang je een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Stage tijdens HBO Facility Management

Onze opleidingen zijn zeer praktijkgericht. Die praktijk is belangrijk, omdat je daar veel leert. Dit kun je veelal combineren vanuit je baan. Heb je geen (passende) baan, dan kun je toch deelnemen aan deze opleiding. In die situatie pas je de praktijkopdrachten toe op actuele en algemene praktijksituaties. Je loopt een half jaar stage. Dat kan aan het eind van je studie, waarbij je dit combineert met jouw afstuderen. Als je eerder stage wilt lopen, is dat ook mogelijk. Heb je dan al wel een baan die past bij het werkveld? Dan is een stage niet nodig. 

Stageplaats

Tijdens de opleiding HBO Bachelor Facility Management mag je de stageplaats zelf uitkiezen. Heb je een baan in het vakgebied van je studie? Dan kun je die voordragen als stageplaats. De stageplaats wordt vooraf eerst goedgekeurd en erkend door een vakdeskundige. Hierdoor weet je zeker dat de stageplek aansluit bij jouw opleiding.

Een leuke stageplek vinden via Stage Instituut
Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Als student van Hogeschool NTI kun je op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures. Dit maakt het zoeken naar een stageplek leuker en makkelijker! Bekijk hier de website van het Stage Instituut.

Niet in staat om stage te lopen?

Ben je niet in staat om stage te lopen tijdens de opleiding HBO Bachelor Facility Management, omdat je hier bijvoorbeeld geen tijd voor hebt door je werk? Dan raden wij je aan om voor een hbo-programma te kiezen in plaats van voor de volledige bacheloropleiding. Een hbo-programma is een korte opleiding op hbo-niveau waarbij je geen stage hoeft te lopen.

Examen

In samenwerking met Hogeschool NCOI

Hogeschool NTI verzorgt de hbo-opleiding Facility Management in samenwerking met Hogeschool NCOI. De opleiding HBO Bachelor Facility Management van NCOI is geaccrediteerd door de NVAO. Hierdoor ben jij ervan gegarandeerd dat deze opleiding voldoet aan alle kwaliteitseisen, perfect aansluit bij de arbeidsmarkt en internationaal erkend is.

Wettelijk erkend hbo-getuigschrift Facility Management

Erkening-hbo-opleiding.pngDe HBO Facility Management opleiding is geaccrediteerd door de NVAO en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het ministerie van OCW. Als je de opleiding met goed gevolg afrondt, ontvang je een wettelijk erkend hbo-diploma en mag je de titel Bachelor of Business Administration (BBA) voeren. Het getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NCOI. Hogeschool NCOI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen.

Examens

Tijdens HBO Bachelor Facility Management heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.

Elke dag digitaal examen doen

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je examen wilt doen voor de opleiding HBO Bachelor Facility Management. Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees hier meer over de digitale examens.

De examenkosten bedragen € 47,08 per maand.

Beroepen

Waar kan ik aan de slag na HBO Facility Management?

Na de hbo-opleiding Facility Management kun je direct aan de slag. Je bent een specialist op het gebied van facilitair management. Omdat je breed bent opgeleid kun je vele kanten op. Je kunt o.a. werken bij de overheid, het bank- en verzekeringswezen en in de zorg. Je kunt verschillend functies vervullen, zoals:

 • (assistant) Facilitair manager
 • Inkoopmanager
 • Hotelmanager
 • Manager bij een evenementenbureau
 • Adviseur woondiensten

Wat kan ik als facilitair manager?

Als facilitair manager ben je ondernemend en resultaatgericht. Je hebt een leidinggevende en adviserende taak bij de facilitaire ondersteuning op het gebied van o.a. inkoop, logistiek, inventaris, huisvesting, gebouwen, catering, groenvoorziening, schoonmaak, ICT, beveiliging en receptie. Als facilitair manager zorg je dat alle faciliteiten aanwezig zijn waardoor de organisatie en haar medewerkers optimaal hun werk kunnen doen. Je beschikt over goede communicatieve en sociale vaardigheden en je hebt commercieel en financieel inzicht. Hierdoor kun je positief bijdragen aan het bedrijfsresultaat.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij NTI betaal je geen kosten voor vakliteratuur, studiemateriaal en reprorecht. Wij hanteren een all-in concept. Hierdoor ben jij bij ons een stuk voordeliger uit dan bij reguliere hogescholen. Vergelijk de totale kosten van onze erkende opleidingen maar eens met die van andere opleiders. Dan zie je dat Hogeschool NTI ook financieel de beste keuze is.

Levenlanglerenkrediet: Nu studeren, straks betalen

Lenen via DUO mogelijk stickerWil jij deze opleiding heel graag volgen, maar heb je daar het geld niet voor? Dan hebben we goed nieuws, je kunt het les- en examengeld bij DUO tegen zeer gunstige voorwaarden lenen. Zo kun je direct aan jouw opleiding beginnen. Na je studie heb je 15 jaar de tijd om terug te betalen. Lees nu meer over de voorwaarden van dit Levenlanglerenkrediet.

HBO Bachelor Facility Management 7919

Termijnen 4 Jaar 48 Maanden *
Lesgeld per termijn € 1.881,00 € 165,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Tijdelijk Acer Laptop actie bij inschrijving

Acer laptop Windows website kleinBij een inschrijving voor een (klassikale) hbo bacheloropleiding of volledige masteropleiding ontvang je een Acer Laptop voor slechts €29! Zorg dat je er op tijd bij bent, want op = op. Schrijf je snel in. Lees meer over de actie

Wees de eerste om een review achter te laten

Laat hier jouw beoordeling achter

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten, bekijk tot die tijd op The Feedback Company hoe onze studenten NTI beoordelen:

Beoordelingen NTI op The Feedback Company