Omschrijving

Word die onmisbare helper

Wil jij het verschil maken en zwakkeren in de maatschappij helpen? Dan past deze erkende MBO opleiding Helpende zorg en welzijn niveau 2 helemaal bij jou. Na deze opleiding bied je zorg en ondersteuning aan mensen die dat hard nodig hebben, bijvoorbeeld bewoners van een verpleeghuis, gehandicapten, kinderen of verslaafden. Als helpende zorg en welzijn werk je vaak samen met mantelzorgers. Je zorgt ervoor dat cliënten zich prettig voelen op het gebied van gezondheid, wonen en welzijn. Je stelt zelfstandig een werkplanning op en je helpt collega’s bij het organiseren van activiteiten. Kies voor een dankbare baan die geen dag hetzelfde is.

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

ma-vr (09:00-17:00)

Ik vind het fijn dat ik op mijn eigen tempo kan studeren omdat ik dit moet combineren met mijn huishouden en gezin met 2 jonge kinderen Ik vind het fijn dat ik op mijn eigen tempo kan studeren omdat ik dit moet combineren met mijn huishouden en gezin met 2 jonge kinderen

Inhoud

In het studieprogramma hieronder vind je een aantal onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen.

MBO Helpende zorg en welzijn 6544

Studieprogramma

 • Dienstverlenende werkzaamheden 1
 • Dienstverlenende werkzaamheden 2
 • Dagelijkse activiteiten
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Nederlands 2F
 • Rekenen 2F
 • Keuzedelen
Wil jij uitgebreide informatie over de inhoud van deze vakken?

Wat kun je nog meer verwachten

Vrije en begeleide modules

Deze opleiding Helpende Zorg en welzijn bestaat uit vrije modules en begeleide modules. Bij de begeleide modules krijg je extra online begeleiding door je docent en mentor. Ook helpen we je met een planning.

Keuzedelen

Als onderdeel van deze opleiding volg je een aantal keuzedelen. Je kiest zelf welke keuzedelen jij volgt. Hiermee onderscheid jij je en bied je meerwaarde op de arbeidsmarkt. Bekijk de studiegids voor meer informatie.

Innovatieve en gepersonaliseerde online leeromgeving

In de online leeromgeving vind je uitdagende oefeningen, e-modules, video’s en lesmateriaal. Lees meer over de online leeromgeving.

Inclusief praktijkdag

Tijdens deze opleiding volg je een praktijkdag algemene vakken. Je krijgt dan les in de vakken Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap (LB).

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens de opleiding, je kunt altijd met vragen terecht bij jouw mentor of docent. Jouw mentor helpt je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en bij je docent kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen. Lees meer over de begeleiding.

Studeren bij NTI

Ben je toe aan een carrièreswitch of wil je dat diploma halen waarmee je aan de slag kunt in jouw droombaan? Dan ben je hiervoor bij NTI aan het juiste adres. NTI helpt je graag bij het bereiken van jouw doel!

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

FlexibelStuderen®

Via jouw online leeromgeving of klassikaal studeren

Praktijkdagen volgen van echte vakdocenten

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt!

Toelating

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de mbo-opleiding Helpende zorg en welzijn op niveau 2 dien je in het bezit te zijn van een van de volgende diploma's of bewijzen:

 • mbo niveau 1
 • vmbo (K, G, T of basis)
 • diploma lbo, vbo, mavo, mavo-vbo, havo, vwo
 • overgangsbewijs havo of vwo naar het 4e leerjaar
 • diploma Zorghulp
 • MBO Basisopleiding Helpende zorg en welzijn

Niet de juiste diploma’s? Doe de gratis toelatingstoets!

Slaag je voor deze toelatingstoets en ben je minimaal 18 jaar, dan mag je starten met de mbo-opleiding van jouw keuze. Goed om te weten: als je binnen 14 dagen na ontvangst van de uitslag start met een mbo- of basisopleiding van NTI, krijg je de kosten van de toelatingstoets terug. Lees meer over de mbo-toelatingstoets.

Met vrijstellingen studeer je sneller

Heb je al diploma’s of certificaten gehaald? Dan kom je misschien in aanmerking voor vrijstellingen en kun je sneller door de opleiding heen. Lees meer over vrijstellingen.

Stage

Stageduur

De stage is een verplicht onderdeel van de mbo Helpende zorg en welzijn opleiding en duurt 534 uur. Je kunt stage lopen op een flexibele manier: halve dagen of hele dagen, één of meerdere dagen per week.

Stageplaats

Je kunt stage bij een zorginstelling of een welzijnsinstelling. Het is belangrijk dat de stageplaats erkend is door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Heb je al een baan in dit werkgebied? Dan kun je die voordragen als stageplaats. We kijken dan nog wel of deze goed bij de opleiding past.

Hulp bij jouw stage

Om jou te helpen om een leuke stageplek te vinden, hebben we een exclusieve overeenkomst met Het Stage Instituut. Via hen kun je zoeken en solliciteren op een stage. Zodra je begint met jouw stage krijg je een stageadviseur toegewezen. Je kunt bij jouw stageadviseur voor vragen terecht. Lukt het niet om stage te lopen, kies dan niet voor de volledige mbo-opleiding maar voor een basisopleiding.

Examen

Ontvang een officieel erkend mbo-diploma

Alle mbo-opleidingen van het NTI MBO-College zijn wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Dit betekent dat je een officieel mbo-diploma ontvangt als je de opleiding afrondt. Bekijk meer over de kwaliteit van het NTI MBO-College.

ministerie OCW logo 250pxbmbo crebo erkend 250pxb

Examens

De opleiding MBO Helpende zorg en welzijn bevat theoretische examens en daarnaast examens die je tijdens de stage aflegt: de proeven van bekwaamheid.

Digitaal examen doen bij jou in de buurt

Je kunt bij NTI zelf bepalen waar je de digitale examens wilt doen. Deze kun je dagelijks op tal van locaties door heel Nederland afnemen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. In sommige gevallen kun je het examen alleen op onze hoofdlocatie in Leiden afleggen. Dit is een goed bereikbare locatie direct naast het station. Bekijk alle examenlocaties.

Examenkosten

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt dit volgens het door jou gekozen studietempo. Je krijgt vervolgens twee keer zo lang de tijd om je studie af te ronden, zonder extra kosten. De examenkosten bedragen € 51,67 per maand op basis van het aanbevolen studietempo.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij het NTI MBO-College ben je een stuk voordeliger uit dan bij reguliere mbo-instellingen. Je profiteert namelijk van ons unieke all-in concept. Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten en je mag dit zelfs in maandelijkse termijnen voldoen. Daarnaast kun je jouw mbo-opleiding gratis verlengen. Je mag dus langer over je opleiding doen, zonder extra kosten.

Kosten MBO Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 6544

Het lesgeld is inclusief
 • Alle benodigde studieboeken
 • Praktijkdagen
 • Begeleiding tijdens je hele studie
 • Gratis verlenging van je studieduur
 • Jouw felbegeerde diplomering

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot logoAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner vanaf €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ontvang tot 50% van de Belastingdienst retour

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Zo kun je voor de opleiding MBO Helpende zorg en welzijn tot wel  € 871,00 terugkrijgen! Bereken hier zelf jouw belastingvoordeel.

Handige extra's

NTI Premium

NTI introduceert NTI Premium. Een maandabonnement met meer dan vijfhonderd online trainingen. Krijg toegang tot podcasts, webinars en cursussen vol actuele thema’s. Een compleet aanbod voor elk type student, flexibel te volgen en elke maand opzegbaar. Ontdek hier alle voordelen.

€ 14,95    (Maandelijks)

Ervaringen

MBO Helpende zorg en welzijn

4 sterren - gebaseerd op 10 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal
Examens

 

Ik vind het fijn dat ik op mijn eigen tempo kan studeren omdat ik dit moet combineren met mijn huishouden en gezin met 2 jonge kinderen

Bekijk alle ervaringen

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten; even goede vrienden.