Omschrijving

Ga aan de slag als sociaal werker

Wil jij graag anderen helpen en ondersteunen zodat ze weer regie krijgen over hun eigen leven? En ben jij empathisch, sociaal, hulpvaardig en kan je wel tegen een beetje stress? De brede bachelor HBO Social Work geeft je de juiste tools om aan de slag te gaan als professioneel hulpverlener. De opleiding Social Work is een combinatie van de MWD en SPH opleiding, waardoor je breed opgeleid wordt. Na deze thuisstudie kun jij mensen met sociale, psychische en psychiatrische problemen ondersteunen. Je kunt uitstekend communiceren en weet hoe je mensen moet bereiken, ook in moeilijke situaties. Wil jij deze daadkrachtige en zelfstandige zorgprofessional worden? Schrijf je dan gelijk in en behaal een erkend HBO-getuigschrift.

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

Sanne

Fijn studiemateriaal. Fijn studiemateriaal. Docenten geven duidelijke uitleg tijdens de praktijkdagen. Feedback wordt helder geformuleerd bij de beoordeling van papers.

Brede opleiding vervangt MWD en SPH

De opleiding HBO Social Work is een brede opleiding waarbij je in de eerste 2 jaar een goede basis legt voor een beroep in de hulpverlenende en dienstverlenende sector. Tijdens je specialisatie in jaar 3 kies je de richting waarin jij als professional wilt gaan werken. De inhoud van de opleidingen HBO Sociaal pedagogische hulpverlening en HBO Maatschappelijk werk en dienstverlening komen terug in deze Social Work opleiding. Per 1 september 2022 vervangt de bachelor HBO Social Work de MWD en SPH opleiding. Hoe dit zit lees je hier.

Inhoud

Inhoud

Hoe is deze opleiding opgebouwd?

Bij de opleiding HBO Bachelor Social Work kun je EC's halen. EC's zijn studiepunten volgens de Europese standaard (ECTS: European Credit Transfer System). De gemiddelde studielast is 60 EC's per jaar, maar bij NTI kun je dat flexibel indelen. In het studieprogramma hieronder kun je zien hoe de jaren zijn opgebouwd en hoe de EC's zijn verdeeld.

Het studieprogramma

HBO Bachelor Social Work 2400

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

Je start de opleiding Social Work met een oriëntatie in het werkveld van sociaal werk (Social Work). Je gaat aan de slag met belangrijke hoofdthema's en praktijkvoorbeelden. Ook werk je aan je communicatieve vaardigheden en praktijkvaardigheden.

Inleidende fase
 • Startmodule (introductie)
  0 EC
 • Kernbegrippen Social Work
  8 EC
 • Agogische Gespreksvaardigheden
  8 EC
 • Organisatie Social Work
  8 EC
 • Social Work in de Praktijk
  8 EC
 • Methodisch Werken
  8 EC
 • Maatschappelijke thema's binnen Social Work
  8 EC
 • Integrale beroepsopdracht jaar 1
  6 EC
 • Professionaliseringsopdracht jaar 1
  6 EC

Jaar 2

In het tweede jaar verdiep je je in het beroep en de praktijk van een HBO sociaal werker. Met modules als signalering en preventie leer je meer over het herkennen en voorkomen van specifiek gedrag. Ook ga je aan de slag met een hulpverleningsplan en Sustainable Development Goals.

Hoofdfase
 • Systeem- en herstelgericht werken
  8 EC
 • Armoede en stress-sensitief werken
  8 EC
 • Sociaal ondernemerschap
  8 EC
 • Inclusief werken
  8 EC
 • Signaleren en preventie
  8 EC
 • Hulpverleningsplan opstellen
  8 EC
 • Integrale beroepsopdracht jaar 2
  6 EC
 • Professionaliseringsopdracht jaar 2
  6 EC

Jaar 3/4

In het derde jaar van HBO Social Work kies je een specialisatie: Jeugd, Welzijn & Samenleving of Zorg. Hier verdiep je je in verscheidene modules als Gespreksvoering in de Zorg, Jeugdzorg en Jeugdbeleid of Superdiversiteit. Het vierde jaar richt zich vooral op de stage en het afstuderen.

Specialisatie
 • Specialisatie
  60 EC
 • Stage
  30 EC
 • Training plan van aanpak
  2 EC
 • Afstuderen
  28 EC

Wat kun je nog meer verwachten

Kies jouw specialisatie in het derde jaar van de HBO opleiding Social Work:

 • Jeugd: verdiep je in de sociale ontwikkeling en leefwerelden van kinderen en jongeren. Gespreksvoering met opvoeders en jeugdzorg & jeugdbeleid zijn hier een belangrijk onderdeel van. Met deze specialisatie kom je bovendien in aanmerking voor een SKJ-registratie.
 • Welzijn & samenleving: ontdek wat sociaal werk betekent op het niveau van een samenleving. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere superdiversiteit, groepsbegeleiding en interdisciplinair werken.
 • Zorg: ga aan de slag als sociaal werker in de richting zorg. Met andere gesprekstechnieken en kennis over de zorg specialiseer je je in begeleiding van cliënten met een (medische) zorgbehoefte. 

7 praktijkbijeenkomsten

Tijdens 7 interessante praktijkbijeenkomsten krijg je van topdocenten meer uitleg over de theorie. Ook leer je samen met medestudenten vaardigheden die je later nodig hebt.

Vliegende start dankzij de Startmodule

Studeren kun je leren! In de Startmodule van de Social Work opleiding leggen we uit hoe je studeren bij NTI het best kunt aanpakken.

Innovatieve en gepersonaliseerde online leeromgeving

In een online leeromgeving volg je Webinars en krijg je kennisclips, lesmateriaal en opdrachten. Bekijk meer over de online leeromgeving.

Studeren bij NTI

Ben je toe aan een carrièreswitch of wil je dat diploma halen waarmee je aan de slag kunt in jouw droombaan? Dan ben je hiervoor bij NTI aan het juiste adres. NTI helpt je graag bij het bereiken van jouw doel!

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

FlexibelStuderen®

Praktijkdagen volgen van echte vakdocenten

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

Toelating

Toelatingseisen

Je kunt direct starten met de opleiding HBO Bachelor Social Work als je een van de volgende diploma's hebt:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • MBO-diploma (niveau 4)
 • 21+ toets behaald

Voldoe jij aan één van deze eisen?

Schrijf je direct in voor deze opleiding

Niet de juiste diploma's, wel ouder dan 21?

Dan kun je de 21+ toets doen. Als je deze haalt kun je direct starten met een HBO-opleiding van NTI. Lees meer over deze toets.

Met vrijstellingen studeer je sneller

Als je in aanmerking komt voor vrijstellingen, kun je sneller door de opleiding heen. Daarnaast ontvang je dan een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Stageduur

Tijdens de opleiding HBO Social Work loop je stage. Zo ervaar je hoe het is om als sociaal werker binnen dit vakgebied te werken. Je bent voor deze opleiding 840 uur met de stage bezig. 700 uur doe je ervaring op in de praktijk. De overige uren werk je aan je verslag. Je wordt vanuit NTI begeleid door een stageadviseur.

Stageplaats

Je mag je stageplaats zelf uitkiezen. Om je te helpen, hebben we een exclusieve overeenkomst met Het Stage Instituut. Heb je al een baan in het vakgebied? Dan kun je deze voordragen als stageplaats. We kijken dan nog wel of deze goed bij de HBO social work past.

Stage lopen hoeft pas vanaf je derde jaar, je hebt dus nog even tijd om een stageplek te zoeken! Mocht dit door bijvoorbeeld tijdgebrek ook de komende jaren niet lukken, dan raden wij je aan om voor een HBO-programma te kiezen.

Examen

Wettelijk HBO-getuigschrift Social Work

Deze opleiding is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Na afronding van de opleiding ontvang je het wettelijk erkende HBO-getuigschrift Social Work. Je mag je dan Bachelor of Social Work noemen. Zo ben je verzekerd van de beste kwaliteit en een internationale erkenning. Bekijk meer over de kwaliteit van Hogeschool NTI.

ministerie OCW logo 250pxbNVAO geaccrediteerd logo new 250pxb3

Voordelen van examen doen bij NTI

 • Examen doen wanneer jij er klaar voor bent.
 • Digitaal examen doen op tal van locaties door heel Nederland. 
 • Maak papers in je eigen tempo en lever ze online in wanneer jij dat wilt.

Examenkosten

De examenkosten bedragen € 93,00 per maand. Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Beroepen

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen de eerste 3 jaar lesgeld en examenkosten

Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Bij NTI hanteren we een all-in concept waarbij je alleen lesgeld en examenkosten betaalt. Deze betaal je alleen in de eerste drie studiejaren. Je kunt ook meer tijd nemen voor je studie, bij NTI kun je tot 6 jaar over je studie doen zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht.

Kosten HBO Bachelor Social Work 2400

Onderdelen Kosten Termijnen / aantal
Lesgeld per termijn € 234,95 36 maanden
Examenkosten € 93,00 36 maanden
Studiemateriaal gratis
Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,00 Eenmalig
Het lesgeld is inclusief
 • Alle benodigde vakliteratuur
 • Begeleiding tijdens je hele studie
 • Gratis verlenging van je studieduur
 • Praktijkdagen met topdocenten
 • Jouw felbegeerde diplomering

Levenlanglerenkrediet: Nu studeren, straks betalen

Lenen via DUO mogelijk stickerWil jij deze opleiding heel graag volgen, maar heb je daar het geld niet voor? Dan hebben we goed nieuws, je kunt het les- en examengeld bij DUO tegen zeer gunstige voorwaarden lenen. Zo kun je direct aan jouw opleiding beginnen. Na je studie heb je 15 jaar de tijd om terug te betalen. Lees nu meer over de voorwaarden van dit Levenlanglerenkrediet.

Besteed jouw persoonlijke opleidingsbudget

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget beschikbaar, zodat jij je kan blijven ontwikkelen. Versterk jouw positie op de arbeidsmarkt en vraag het budget dit jaar aan! Lees meer.

Voordelig studeren met speciale regelingen

Voor de kosten van een opleiding kun je in sommige gevallen gebruikmaken van subsidies. Check hier welke subsidies er zijn.

Veelgestelde vragen

Waarom vervangt Social Work de opleidingen MWD en SPH?

Vanaf september 2022 vervangt de HBO Bachelor Social work de opleidingen Sociaal pedagogische hulpverlening (SPH) en Maatschappelijk werk en dienstverlening (MWD). De Social work opleiding is een bredere, vernieuwde opleiding die beter aansluit bij het werkveld. In het derde jaar kun je je bovendien specialiseren in de richting waarin jij aan de slag wilt. Meer hierover lees je hier.

Wat is het verschil tussen HBO Social Work en MBO Sociaal werker?

De opleidingen HBO Social Work en MBO Sociaal werker verschillen allereerst in het opleidingsniveau. De eerstgenoemde is op HBO-niveau waarbij je een erkend HBO-getuigschrift behaalt. De opleiding sociaal werker sluit je af met een erkend MBO-diploma. In het werkveld ben je als MBO'er vooral bezig met uitvoerend werk. Je voert plannen uit, werkt met mensen en ben veel bezig met begeleiden. Als HBO'er overzie je de plannen, maak je overkoepelende beslissingen en werk je aan het begeleidingsplan dat bijvoorbeeld de MBO'er uitvoert. 

Wat kun je worden met Social Work?

Met de opleiding HBO Social Work ben je goed voorbereid op je entree in het werkveld. Als zorgprofessional in sociaal werk kun je alle kanten op. Lees meer over de verschillende beroepen en functies die je kunt gaan uitoefenen als afgestudeerde HBO Social Work.

Wat houdt Social Work in?

Social work gaat over het ondersteunen van hulpbehoevenden in de maatschappij. Met de opleiding HBO social work bouw je een carrière op waarin je mensen echt kunt helpen naar een beter, zelfstandiger leven. Kom erachter wat de opleiding HBO Social Work inhoudt via de gratis studiegids.

Ervaringen

HBO Bachelor Social Work

4.5 sterren - gebaseerd op 1 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal
Examens

 

Sanne

Fijn studiemateriaal. Docenten geven duidelijke uitleg tijdens de praktijkdagen. Feedback wordt helder geformuleerd bij de beoordeling van papers.

Bekijk alle ervaringen

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten.