Omschrijving

Bied een helpende hand bij opvoeding en ontwikkeling

Veel kinderen, jongeren en opvoeders hebben in de huidige maatschappij ondersteuning nodig van een pedagoog. Wat moet er bijvoorbeeld gebeuren als een tiener wordt gepest via sociale media? Hoe kun je voorkomen dat een tiener in aanraking komt met criminaliteit? En wat moet je doen als een kind achter loopt op ontwikkeling? Tijdens de interessante opleiding HBO Pedagogiek houd jij je bezig met dit soort opvoedingsvraagstukken. Je leert kinderen en ouders, maar bijvoorbeeld ook grootouders en leerkrachten, adviseren, begeleiden en coachen. Wil jij deze verantwoordelijke rol op je nemen? Kies dan voor de erkende opleiding HBO Pedagogiek!

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

NTI Student, vrouw, 26 jaar, Nijmegen

De mogelijkheid om te studeren naast je werk is prettig. De docenten zijn ervaringsdeskundigen en leren je naast de theorie veel over de praktijk. De mentoren zijn altijd bereid om je te helpen. Studeren bij het NTI is een aanrader! Flexibel en van hoge kwaliteit. De mogelijkheid om te studeren naast je werk is prettig. De docenten zijn ervaringsdeskundigen en leren je naast de theorie veel over de praktijk. De mentoren zijn altijd bereid om je te helpen. Ze motiveren je op het moment dat je het nodig hebt. De tentamens zijn op niveau of zelfs boven niveau. Hierdoor weet ik dat ik met zelfvertrouwen het toekomstige pedagogisch werkveld in kan gaan!

Inhoud

Inhoud

Hoe is deze opleiding opgebouwd?

Bij de opleiding HBO Bachelor Pedagogiek kun je EC's halen. EC's zijn studiepunten volgens de Europese standaard (ECTS: European Credit Transfer System). De gemiddelde studielast is 60 EC's per jaar, maar bij NTI kun je dat flexibel indelen. In het studieprogramma hieronder kun je zien hoe de jaren zijn opgebouwd en hoe de EC's zijn verdeeld.

Het studieprogramma

HBO Bachelor Pedagogiek 7748

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

In het eerste studiejaar van HBO Pedagogiek maak je kennis met het beroep en het werkveld van een HBO-pedagoog. Ook ga je aan de slag met vaardigheden die onmisbaar zijn in dit vakgebied.

Inleidende fase
 • Startmodule (introductie)
  0 EC
 • Gespreksvoering met kinderen en opvoeders
  8 EC
 • Inleiding in de pedagogiek
  8 EC
 • Ontwikkelingspsychologie in de pedagogiek
  8 EC
 • Begeleiden van kinderen en jongeren
  8 EC
 • Opvoedingsondersteuning en coaching
  8 EC
 • Onderzoeken en rapporteren in de pedagogiek
  8 EC
 • Professionaliseringsopdracht - Jaar I
  6 EC
 • Integrale Beroepsopdracht - jaar I
  6 EC

Jaar 2

Jaar 2 heeft een verdiepend karakter. Jouw communicatieve vaardigheden worden in dit jaar versterkt.

Hoofdfase
 • Diversiteit in de samenleving
  8 EC
 • Effectief leren op school
  8 EC
 • Observeren en rapporteren
  8 EC
 • Spelen en ontwikkelen
  8 EC
 • Coaching bij opvoedvraagstukken
  8 EC
 • Risico's in opvoeding en ontwikkeling
  8 EC
 • Professionaliseringsopdracht - Jaar II
  6 EC
 • Integrale Beroepsopdracht - Jaar II
  6 EC

Jaar 3/4

Het professionele handelen van een pedagoog staat in het 3de/4de studiejaar van HBO Pedagogiek centraal. Je rondt de opleiding Pedagogiek af met een stage en een afstudeeronderzoek.

Ondersteuning & verbreding
 • Ontwikkelingsdiversiteit
  8 EC
 • Beleidsontwikkeling
  8 EC
 • Voorlichting en training geven in de pedagogiek
  8 EC
 • Regelgeving en ethisch handelen
  8 EC
 • Systeemgericht werken en begeleiden
  8 EC
 • Onderzoekend vermogen in de praktijk
  8 EC
 • Professionaliseringsopdracht - Jaar III
  6 EC
 • Integrale Beroepsopdracht - Jaar III
  6 EC
 • Stage
  30 EC
 • Training plan van aanpak deel I & II
  2 EC
 • Afstuderen
  28 EC

Wat kun je nog meer verwachten

Inclusief praktijkbijeenkomsten

Tijdens een aantal interessante praktijkbijeenkomsten krijg je van topdocenten meer uitleg over de theorie. Ook leer je samen met medestudenten vaardigheden die je later nodig hebt.

Innovatieve en gepersonaliseerde online leeromgeving

In een online leeromgeving volg je Webinars en krijg je kennisclips, lesmateriaal en opdrachten. Bekijk meer over de online leeromgeving.

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens HBO Pedagogiek. Tijdens deze thuisstudie kun je altijd met vragen terecht bij jouw mentor of docent. Jouw mentor helpt je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie, zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen. Bij je docent kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen. Lees meer over de begeleiding.

Studeren bij NTI

Ben je toe aan een carrièreswitch of wil je dat diploma halen waarmee je aan de slag kunt in jouw droombaan? Dan ben je hiervoor bij NTI aan het juiste adres. NTI helpt je graag bij het bereiken van jouw doel!

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

FlexibelStuderen®

Praktijkdagen volgen van echte vakdocenten

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

Toelating

Toelatingseisen

Je kunt direct starten met de opleiding HBO Bachelor Pedagogiek als je een van de volgende diploma's hebt:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • MBO-diploma (niveau 4)
 • 21+ toets behaald

Voldoe jij aan één van deze eisen?

Schrijf je direct in voor deze opleiding

Niet de juiste diploma's, wel ouder dan 21?

Dan kun je de 21+ toets doen. Als je deze haalt kun je direct starten met een HBO-opleiding van NTI. Lees meer over deze toets.

Met vrijstellingen studeer je sneller

Als je in aanmerking komt voor vrijstellingen, kun je sneller door de opleiding heen. Daarnaast ontvang je dan een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Stageduur

Tijdens de opleiding Pedagogiek HBO loop je stage. Zo ervaar je hoe het is om als pedagoog te werken in dit vakgebied. Je bent voor deze opleiding 840 uur met de stage bezig. 700 uur doe je ervaring op in de praktijk. De overige uren werk je aan je verslag. Je wordt vanuit NTI begeleid door een stageadviseur.

Stageplaats

Je mag je stageplaats zelf uitkiezen. Om je te helpen, hebben we een exclusieve overeenkomst met Het Stage Instituut. Heb je al een baan in het vakgebied? Dan kun je deze voordragen als stageplaats. We kijken dan nog wel of deze goed bij de opleiding Pedagogiek HBO past.

Stage lopen hoeft pas vanaf je derde jaar, je hebt dus nog even tijd om een stageplek te zoeken! Mocht dit door bijvoorbeeld tijdgebrek ook de komende jaren niet lukken, dan raden wij je aan om voor een HBO-programma te kiezen.

Personenregister kinderopvang

Als je stage wilt lopen voor deze opleiding heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Ook moet je je aanmelden bij het personenregister kinderopvang via DUO. Je vindt daar ook aanvullende informatie.

Examen

Wettelijk erkend HBO-getuigschrift Pedagogiek

HBO Pedagogiek van Hogeschool NTI is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Na afronding van de opleiding ontvang je het wettelijk erkende HBO-getuigschrift Pedagogiek. Je mag je dan Bachelor of Arts noemen. Zo ben je verzekerd van de beste kwaliteit en een internationale erkenning. Bekijk meer over de kwaliteit van Hogeschool NTI.

Na afronding van de HBO Bachelor Pedagogiek kan je je eveneens registreren als jeugdprofessional bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Het SKJ-supplement wordt dan meegezonden met je diploma.

ministerie OCW logo 250pxbNVAO geaccrediteerd logo new 250pxb3

 

Voordelen van examen doen bij NTI

 • Examen doen wanneer jij er klaar voor bent.
 • Digitaal examen doen op tal van locaties door heel Nederland. 
 • Maak papers in je eigen tempo en lever ze online in wanneer jij dat wilt.

Examenkosten

De examenkosten bedragen € 98,00 per maand. Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Beroepen

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen de eerste 3 jaar lesgeld en examenkosten

Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Bij NTI hanteren we een all-in concept waarbij je alleen lesgeld en examenkosten betaalt. Deze betaal je alleen in de eerste drie studiejaren. Je kunt ook meer tijd nemen voor je studie, bij NTI kun je tot 6 jaar over je studie doen zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht.

Kosten hbo Pedagogiek 7748

Onderdelen Kosten Termijnen / aantal
Lesgeld per termijn € 234,95 36 maanden
Examenkosten € 98,00 36 maanden
Studiemateriaal gratis
Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,00 Eenmalig
Het lesgeld is inclusief
 • Alle benodigde vakliteratuur
 • Begeleiding tijdens je hele studie
 • Gratis verlenging van je studieduur
 • Praktijkdagen met topdocenten
 • Jouw felbegeerde diplomering

Levenlanglerenkrediet: Nu studeren, straks betalen

Lenen via DUO mogelijk stickerWil jij deze opleiding heel graag volgen, maar heb je daar het geld niet voor? Dan hebben we goed nieuws, je kunt het les- en examengeld bij DUO tegen zeer gunstige voorwaarden lenen. Zo kun je direct aan jouw opleiding beginnen. Na je studie heb je 15 jaar de tijd om terug te betalen. Lees nu meer over de voorwaarden van dit Levenlanglerenkrediet.

Besteed jouw persoonlijke opleidingsbudget

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget beschikbaar, zodat jij je kan blijven ontwikkelen. Versterk jouw positie op de arbeidsmarkt en vraag het budget dit jaar aan! Lees meer.

Voordelig studeren met speciale regelingen

Voor de kosten van een opleiding kun je in sommige gevallen gebruikmaken van subsidies. Check hier welke subsidies er zijn.

Veelgestelde vragen

Wat houdt pedagogiek in?

Pedagogiek gaat over opvoeding. Tijdens de HBO bachelor Pedagogiek houd je je bezig met verschillende opvoedingsvraagstukken. Je kijkt hierbij niet alleen naar het kind. Ook de omgeving, ouders, school en vrienden spelen een rol bij opvoeding. In het studieprogramma vind je de verschillende onderwerpen die je als HBO-pedagoog leert.

Wat doet een pedagoog?

Na de opleiding HBO Pedagogiek kun je aan de slag als HBO-pedagoog in bijvoorbeeld de jeugdzorg, de kinderopvang of het onderwijs. Je helpt (mede)opvoeders in hun zoektocht naar wat nodig is voor het gezond en veilig ontwikkelen van het kind. Jij weet maatschappelijke problemen aan te pakken door creatieve oplossingen te bedenken. Volg ook de gratis proefles en ontdek meer over de opleiding HBO Pedagogiek.

Kan ik de opleiding pedagogiek in deeltijd volgen?

Je kunt HBO Pedagogiek ook in deeltijd volgen. Wil jij een opleiding volgen naast je werk of gezinsleven? Volg dan de flexibele variant van deze opleiding. Je studeert waar en wanneer het jou uitkomt, en je krijgt persoonlijke begeleiding via jouw digitale leeromgeving. Tijdens de deeltijd opleiding leer je hetzelfde als tijdens de voltijd opleiding, maar dan bepaal je zelf het studietempo en hoef je niet verplicht in de schoolbanken te zitten. Ontdek nog meer voordelen van FlexibelStuderen® bij NTI.

Kan ik deze opleiding sneller doorlopen?

Heb je al diploma's of certificaten? Of heb je relevante werkervaring in dit vakgebied? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstellingen en kun je de opleiding sneller afronden. Lees meer over vrijstellingen.

Ervaringen

HBO Bachelor Pedagogiek

4 sterren - gebaseerd op 20 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal
Examens

 

NTI Student, vrouw, 26 jaar, Nijmegen

Studeren bij het NTI is een aanrader! Flexibel en van hoge kwaliteit. De mogelijkheid om te studeren naast je werk is prettig. De docenten zijn ervaringsdeskundigen en leren je naast de theorie veel over de praktijk. De mentoren zijn altijd bereid om je te helpen. Ze motiveren je op het moment dat je het nodig hebt. De tentamens zijn op niveau of zelfs boven niveau. Hierdoor weet ik dat ik met zelfvertrouwen het toekomstige pedagogisch werkveld in kan gaan!

Bekijk alle ervaringen

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten.