Omschrijving

Word die flexibele European Professional

Heb jij interesse in politieke en economische ontwikkelingen binnen de Europese Unie? En streef jij een internationale carrière na? Met de HBO Bachelor European Studies maak je een goede start in jouw loopbaan. Het onderwerp Europa is nu relevanter dan ooit. Van de Europese Unie die EU-brede eisen oplegt tot de gevolgen van de Brexit voor de internationale handel. Na het afronden van de HBO-bachelor European Studies weet jij als geen ander de kennis over Europees beleid, de economische tak en culturele sensitiviteit samen te brengen om zo binnen de nationale of internationale publieke of private sector aan de slag te gaan. Zoek jij een uitdagende thuisstudie? Meld je aan en studeer waar en wanneer het jou uitkomt.

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

NTI Student, 30 jaar, Rotterdam

Studeren bij het NTI vind ik heel prettig! Ik studeer naast werk en gezin, en dat is heel goed te combineren. Studeren bij het NTI vind ik heel prettig! Ik studeer naast werk en gezin, en dat is heel goed te combineren. Daarmee bedoel ik niet dat je er zonder moeite doorheen fietst!
Wanneer je eenmaal wegwijs bent in het 'studeren op afstand', is het heel erg prettig leren. De stof is over het algemeen niet zozeer makkelijk maar wel heel helder en dat scheelt al een berg.
In het begin dacht ik dat ik liever geen praktijkdagen zou hebben, maar uiteindelijk ben ik daar juist erg tevreden over! Eerlijke cijfers, goede feedback van docenten. Zowel op huiswerkopdrachten als ingeleverd eindwerk en tentamens.
Tot nu toe had ook elke docent ECHT verstand van zijn vakgebied. Ze werken er naast ook in het beroepsveld en dat merk je direct. Ook zijn eindopdrachten vaak erg snel nagekeken, ruim voor de uiterlijke datum waaraan een docent zich moet houden.

NTI heeft voor mij leren weer léuk gemaakt. Ik leer nu precies hoe ik wil, wanneer ik wil, en wat ik wil. Niet volgens een vast stramien met vaste examendata. Wanneer ik toe ben aan een examen kan ik vaak de volgende dag al terecht.

Inhoud

Inhoud

Hoe is deze opleiding opgebouwd?

Tijdens de HBO Bachelor European studies maak je gebruik van divers lesmateriaal, waarvan ruim de helft Engelstalig is. Bij de opleiding HBO Bachelor European studies kun je EC's halen. EC's zijn studiepunten volgens de Europese standaard (ECTS: European Credit Transfer System). De gemiddelde studielast is 60 EC's per jaar, maar bij NTI kun je dat flexibel indelen. In het studieprogramma hieronder kun je zien hoe de jaren zijn opgebouwd en hoe de EC's zijn verdeeld.

Het studieprogramma

HBO Bachelor European studies 1731

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

In het eerste jaar van de HBO-opleiding European Studies krijg je een introductie in het vakgebied. De focus ligt in het eerste jaar op de bestuurlijke kant van het werkveld. Ook kies je een moderne taal als specialisatie: Frans, Duits of Spaans. De taalspecialisatie omvat 24 EC, en bestaat uit drie modules van elk 8 EC. Per studiejaar volg je één taalmodule.

Inleidende fase
 • Startmodule
  0 EC
 • Inleiding European Studies
  8 EC
 • Professional English
  8 EC
 • Professional English
  0 EC
 • Professional English
  0 EC
 • Politiek, bestuur en maatschappij
  8 EC
 • Communication Skills
  8 EC
 • Onderzoek en rapportage
  8 EC
 • Specialisatie European Studies
  24 EC
 • Integrale beroepsopdracht jaar 1
  6 EC
 • Professionaliseringsopdracht jaar 1
  6 EC

Jaar 2

In het tweede jaar van European Studies ga je verdiepend aan de slag met onderwerpen als Europees recht en internationale economische betrekkingen. Ook leer je meer over de economische kant van het werkveld.

Hoofdfase
 • Internationale economische betrekkingen
  8 EC
 • Europees recht en verdragen
  8 EC
 • Business Development
  8 EC
 • Interculturele communicatie
  8 EC
 • Beleidsontwikkeling in de EU
  8 EC
 • Integrale beroepsopdracht jaar 2
  6 EC
 • Professionaliseringsopdracht jaar 2
  6 EC

Jaar 3/4

In de laatste fase van je studie volg je modules die dieper ingaan op de onderwerpen uit jaar 1 en 2. Je combineert de kennis over de economische en bestuurlijke kant, bijvoorbeeld in de module lobbyen in de EU. Ook loop je in deze fase stage en ga je afstuderen. Jouw persoonlijke afstudeerbegeleider helpt je hierbij.

Ondersteuning & verbreding
 • Europa in de praktijk
  8 EC
 • Internationaal zakendoen en samenwerken
  8 EC
 • Europa in de wereld
  8 EC
 • Lobbyen in de EU
  8 EC
 • Policy research
  8 EC
 • Integrale beroepsopdracht jaar 3
  6 EC
 • Professionaliseringsopdracht jaar 3
  6 EC
 • Stage
  30 EC
 • Training plan van aanpak deel I & II
  2 EC
 • Afstuderen
  28 EC

Wat kun je nog meer verwachten

Inclusief praktijkbijeenkomsten

Tijdens een aantal interessante praktijkbijeenkomsten krijg je van topdocenten meer uitleg over de theorie. Ook leer je samen met medestudenten vaardigheden die je later nodig hebt.

Bezoek aan Brussel

Tijdens de HBO European Studies opleiding breng je een bezoek aan verschillende Europese instellingen in Brussel.  Op deze dag gaat Europa echt voor je leven!

Innovatieve en gepersonaliseerde online leeromgeving

In een online leeromgeving ga je aan de slag met kennisclips, lesmateriaal en opdrachten. Bekijk meer over de online leeromgeving.

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens European Studies, je kunt altijd met vragen terecht bij jouw mentor of docent. Jouw mentor helpt je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie, zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen. Bij je docent kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen. Lees meer over de begeleiding.

Studeren bij NTI

Ben je toe aan een carrièreswitch of wil je dat diploma halen waarmee je aan de slag kunt in jouw droombaan? Dan ben je hiervoor bij NTI aan het juiste adres. NTI helpt je graag bij het bereiken van jouw doel!

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

FlexibelStuderen®

Praktijkdagen volgen van echte vakdocenten

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

Toelating

Toelatingseisen

Je kunt direct starten met de opleiding HBO Bachelor European studies als je een van de volgende diploma's hebt:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • MBO-diploma (niveau 4)
 • 21+ toets behaald

Voldoe jij aan één van deze eisen?

Schrijf je direct in voor deze opleiding

Niet de juiste diploma's, wel ouder dan 21?

Dan kun je de 21+ toets doen. Als je deze haalt kun je direct starten met een HBO-opleiding van NTI. Lees meer over deze toets.

Met vrijstellingen studeer je sneller

Als je in aanmerking komt voor vrijstellingen, kun je sneller door de opleiding heen. Daarnaast ontvang je dan een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Stageduur

Tijdens de opleiding European Studies loop je stage om ervaring op te doen. Je bent voor deze opleiding 840 uur met de stage bezig. 700 uur doe je ervaring op in de praktijk. De overige uren werk je aan je verslag. Je wordt vanuit NTI begeleid door een stageadviseur.

Stageplaats

Je mag je stageplaats zelf uitkiezen. Om je te helpen, hebben we een exclusieve overeenkomst met Het Stage Instituut. Heb je al een baan in het vakgebied? Dan kun je deze voordragen als stageplaats. We kijken dan nog wel of deze goed bij de HBO European Studies opleiding past.

Stage lopen hoeft pas vanaf je derde jaar, je hebt dus nog even tijd om een stageplek te zoeken! Mocht dit door bijvoorbeeld tijdgebrek ook de komende jaren niet lukken, dan raden wij je aan om voor een HBO-programma te kiezen.

Examen

Wettelijk erkend HBO-getuigschrift European Studies

De HBO European Studies opleiding van Hogeschool NTI is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Na afronding van de opleiding ontvang je het wettelijk erkende HBO-getuigschrift European Studies. Je mag je dan Bachelor of Arts noemen. Zo ben je verzekerd van de beste kwaliteit en een internationale erkenning. Bekijk meer over de kwaliteit van Hogeschool NTI.

ministerie OCW logo 250pxbNVAO geaccrediteerd logo new 250pxb3

Voordelen van examen doen bij NTI

 • Examen doen wanneer jij er klaar voor bent.
 • Digitaal examen doen op tal van locaties door heel Nederland.
 • Maak papers in je eigen tempo en lever ze online in wanneer jij dat wilt.

Examenkosten

De examenkosten bedragen € 92,53 per maand. Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Beroepen

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen de eerste 3 jaar lesgeld en examenkosten

Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Bij NTI hanteren we een all-in concept waarbij je alleen lesgeld en examenkosten betaalt. Deze betaal je alleen in de eerste drie studiejaren. Je kunt ook meer tijd nemen voor je studie, bij NTI kun je tot 6 jaar over je studie doen zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht.

Kosten HBO Bachelor European Studies 1731

Onderdelen Kosten Termijnen / aantal
Lesgeld per termijn € 234,95 36 maanden
Examenkosten € 92,53 36 maanden
Studiemateriaal gratis
Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,00 Eenmalig
Het lesgeld is inclusief
 • Alle benodigde vakliteratuur
 • Begeleiding tijdens je hele studie
 • Gratis verlenging van je studieduur
 • Praktijkdagen met topdocenten
 • Jouw felbegeerde diplomering

Levenlanglerenkrediet: Nu studeren, straks betalen

Lenen via DUO mogelijk stickerWil jij deze opleiding heel graag volgen, maar heb je daar het geld niet voor? Dan hebben we goed nieuws, je kunt het les- en examengeld bij DUO tegen zeer gunstige voorwaarden lenen. Zo kun je direct aan jouw opleiding beginnen. Na je studie heb je 15 jaar de tijd om terug te betalen. Lees nu meer over de voorwaarden van dit Levenlanglerenkrediet.

Besteed jouw persoonlijke opleidingsbudget

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget beschikbaar, zodat jij je kan blijven ontwikkelen. Versterk jouw positie op de arbeidsmarkt en vraag het budget dit jaar aan! Lees meer.

Voordelig studeren met speciale regelingen

Voor de kosten van een opleiding kun je in sommige gevallen gebruikmaken van subsidies. Check hier welke subsidies er zijn.

Ervaringen

HBO Bachelor European studies

4 sterren - gebaseerd op 4 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

 

NTI Student, 30 jaar, Rotterdam

Studeren bij het NTI vind ik heel prettig! Ik studeer naast werk en gezin, en dat is heel goed te combineren. Daarmee bedoel ik niet dat je er zonder moeite doorheen fietst!
Wanneer je eenmaal wegwijs bent in het 'studeren op afstand', is het heel erg prettig leren. De stof is over het algemeen niet zozeer makkelijk maar wel heel helder en dat scheelt al een berg.
In het begin dacht ik dat ik liever geen praktijkdagen zou hebben, maar uiteindelijk ben ik daar juist erg tevreden over! Eerlijke cijfers, goede feedback van docenten. Zowel op huiswerkopdrachten als ingeleverd eindwerk en tentamens.
Tot nu toe had ook elke docent ECHT verstand van zijn vakgebied. Ze werken er naast ook in het beroepsveld en dat merk je direct. Ook zijn eindopdrachten vaak erg snel nagekeken, ruim voor de uiterlijke datum waaraan een docent zich moet houden.

NTI heeft voor mij leren weer léuk gemaakt. Ik leer nu precies hoe ik wil, wanneer ik wil, en wat ik wil. Niet volgens een vast stramien met vaste examendata. Wanneer ik toe ben aan een examen kan ik vaak de volgende dag al terecht.

Bekijk alle ervaringen

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten.