Omschrijving

Start je carrière in finance

Met de Associate degree (Ad) Financieel management kun je al na een 2-jarige HBO-opleiding aan de slag in de wereld van financiën. Je verdiept je in modules als bedrijfsadministratie, economie, financiering en onderzoek zodat je na afloop van de opleiding direct aan de slag kunt. Denk aan functies als bedrijfsadministrateur, assistent controller of administratief medewerker. In de verschillende modules en tijdens de praktijkbijeenkomsten leer je alles over het reilen en zeilen van een organisatie en ben je na afloop in staat om financieel-economisch advies uit te brengen. Klinkt goed? Schrijf je dan in voor de Associate degree Financieel management en haal de erkende Ad-titel.

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

Wat is een Associate degree opleiding?

Een Associate degree (Ad) is een 2-jarige HBO-opleiding die je opleidt naar een wettelijk erkend getuigschrift. Ad-opleidingen zijn in nauw overleg met het bedrijfsleven ontwikkeld. Na afloop van deze opleiding kan je direct aan de slag in het bedrijfsleven. Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren en te starten met de aansluitende bacheloropleiding SPD Bedrijfsadministratie. Je kunt dan vrijstellingen krijgen binnen de bachelor.

Voor wie is een Associate degree interessant?

De Associate degree-opleidingen van Hogeschool NTI zijn gericht op:

 • werkenden die hun HAVO-diploma hebben behaald; 
 • werkenden die hun MBO-diploma niveau 4 hebben behaald; 
 • werkenden die aan bovenstaand opleidingsniveau voldoen en zich verder willen ontwikkelen op HBO-niveau; 
 • Werkenden in het aansluitende beroepenveld.

Inhoud

Inhoud

Hoe is deze opleiding opgebouwd?

Bij de Associate degree Financieel management kun je EC's halen. EC's zijn studiepunten volgens de Europese standaard (ECTS: European Credit Transfer System). De gemiddelde studielast is 60 EC's per jaar, maar bij NTI kun je dat flexibel indelen. In het studieprogramma hieronder kun je zien hoe de jaren zijn opgebouwd en hoe de EC's zijn verdeeld.

Het studieprogramma

Associate degree Financieel management 5393

Bij deze opleiding kun je 120 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

In het eerste jaar wordt een gedegen kennisbasis gelegd door middel van modules zoals Bedrijfsadministratie, Algemene economie, Financiering en Statistiek en onderzoek. Naast de kernbegrippen komen financiële aspecten aan bod zoals financieel rapporteren en het maken van een financiële analyse. Ook ontwikkel je professionele vaardigheden, waaronder gespreksvaardigheden, die je in de praktijk nodig hebt.

Inleidende fase
 • Startmodule
  0 EC
 • Mod. Bedr. Bedrijfsadministratie 5
  8 EC
 • Mod. Bedr. Kostencalculatie 5
  8 EC
 • Mod. Bedr. Financiering 5
  8 EC
 • Mod. Bedr. Belastingwetgeving 5
  8 EC
 • Financial accounting 1
  8 EC
 • Data Science en Onderzoek
  8 EC
 • Integrale opdracht AD Fin. Man. jaar 1
  6 EC
 • Praktijkprogramma 1 AD Fin. Man. jaar 1
  6 EC

Jaar 2

Centraal tijdens het tweede studiejaar staan de taken die een beginnend financieel manager uit gaat voeren. Je gaat onder andere aan de slag met de modules Jaarrekening, Consolidatie en Strategie, leiderschap en organisatie. Je krijgt inzicht in cost en management accounting en de jaarrekening.

Hoofdfase
 • Jaarrekening en consolidatie
  12 EC
 • Management Accounting en Control
  8 EC
 • Adviesvaardigheden
  8 EC
 • Belastingrecht 2
  8 EC
 • Internal Control en Accounting Information Systems
  8 EC
 • Afstudeeropdracht
  6 EC
 • Praktijkprogramma 2
  10 EC

Uitvoering door Markus Verbeek Praehep

Logo Markus Verbeek Praehep MVP 53x150Deze opleiding is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking met Markus Verbeek Praehep. Markus Verbeek Praehep heeft meer dan een eeuw ervaring op het gebied van financieel administratieve opleidingen en wordt gezien als een gerenommeerd opleidingsinstituut in dit vakgebied. Jij bent hierdoor verzekerd van een inhoudelijk zeer sterke opleiding.

 

NTI: Jouw voordelen

 • Bepaal zelf je startdatum en studietempo
 • Examen doen wanneer jij er klaar voor bent
 • Alle vakliteratuur inbegrepen

Wat kun je nog meer verwachten

Inclusief online praktijkbijeenkomsten

Tijdens een aantal interessante online praktijkbijeenkomsten krijg je van topdocenten meer uitleg over de theorie. Ook leer je samen met medestudenten vaardigheden die je later nodig hebt.

Innovatieve en gepersonaliseerde online leeromgeving

In een online leeromgeving volg je Webinars en krijg je kennisclips, lesmateriaal en opdrachten. Bekijk meer over de online leeromgeving.

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met vragen terecht bij jouw mentor of docent. Jouw mentor helpt je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie, zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen. Bij je docent kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen. Lees meer over de begeleiding.

Studeren bij NTI

Ben je toe aan een carrièreswitch of wil je dat diploma halen waarmee je aan de slag kunt in jouw droombaan? Dan ben je hiervoor bij NTI aan het juiste adres. NTI helpt je graag bij het bereiken van jouw doel!

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

Praktijkdagen volgen van echte vakdocenten

Examen doen als jij er klaar voor bent

FlexibelStuderen®

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

Toelating

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot deze Ad-opleiding moet je in het bezit zijn van een van de volgende diploma's:

 • HAVO-diploma
 • VWO-diploma
 • MBO-diploma (niveau 4) 

Houd er daarnaast rekening mee dat enige voorkennis van de basisprincipes van boekhouden gewenst is wanneer je start met de inleidende module MBA Bedrijfsadministratie in het eerste jaar. Als je het getuigschrift Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) al behaald hebt, dan ben je toelaatbaar voor deze opleiding en kan je vrijstelling aanvragen voor de gelijknamige modules.

Niet de juiste diploma's, wel ouder dan 21?

Dan kun je de 21+ toets doen. Als je deze haalt kun je direct starten met een hbo-opleiding van NTI. Lees meer over deze toets.

Met vrijstellingen studeer je sneller

Als je in aanmerking komt voor vrijstellingen, kun je sneller door de opleiding heen. Daarnaast ontvang je dan een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.

Examen

Examenafname

In het eerste jaar worden de examens afgenomen door de Nederlandse Associatie voor Examinering. Voor meer informatie over deze examens en de examendata verwijzen we je naar www.associatie.nl. NTI-studenten krijgen van de Associatie een speciale korting van € 25,- per examen. De overige examens worden door NTI afgenomen. Je plant deze zelf in, op een moment dat jij er klaar voor bent. 

Examenkosten 

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. De examenkosten bedragen € 103,50 per maand.

Wettelijk erkend getuigschrift

Deze opleiding is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de hoogste kwaliteitseisen. Wanneer je alle onderdelen van de opleiding met succes afrondt, ontvang je het wettelijk erkende getuigschrift 'HBO Associate degree Financieel management'. Je mag je dan Associate degree (Ad) noemen. Dit getuigschrift wordt afgegeven door onze scholingspartner Markus Verbeek Praehep. Markus Verbeek Praehep is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master/Associate degree) te verlenen.

ministerie OCW logo 250pxbNVAO geaccrediteerd logo new 250pxb3

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Beroepen

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij NTI betaal je geen kosten voor vakliteratuur, studiemateriaal en reprorecht. Enkel een wettenbundel is niet bij de literatuur inbegrepen, maar verder hanteren wij een all-in concept. Hierdoor ben jij bij ons een stuk voordeliger uit dan bij reguliere hogescholen. Vergelijk de totale kosten van onze erkende opleidingen maar eens met die van andere opleiders. Dan zie je dat Hogeschool NTI ook financieel de beste keuze is.

Kosten Associate Degree Financieel Management 5393

Onderdelen Kosten Termijnen / aantal
Lesgeld per termijn € 229,95 24 maanden
Examenkosten € 103,50 24 maanden
Studiemateriaal gratis
Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,00 Eenmalig
Het lesgeld is inclusief
 • Alle benodigde vakliteratuur
 • Begeleiding tijdens je hele studie
 • Gratis verlenging van je studieduur
 • Praktijkdagen met topdocenten
 • Jouw getuigschrift

Levenlanglerenkrediet: Nu studeren, straks betalen

Lenen via DUO mogelijk stickerWil jij deze opleiding heel graag volgen, maar heb je daar het geld niet voor? Dan hebben we goed nieuws, je kunt het les- en examengeld bij DUO tegen zeer gunstige voorwaarden lenen. Zo kun je direct aan jouw opleiding beginnen. Na je studie heb je 15 jaar de tijd om terug te betalen. Lees nu meer over de voorwaarden van dit Levenlanglerenkrediet.

Besteed jouw persoonlijke opleidingsbudget

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget beschikbaar, zodat jij je kan blijven ontwikkelen. Versterk jouw positie op de arbeidsmarkt en vraag het budget dit jaar aan! Lees meer.

Voordelig studeren met speciale regelingen

Voor de kosten van een opleiding kun je in sommige gevallen gebruikmaken van subsidies. Check hier welke subsidies er zijn.

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8 sterren - gebaseerd op 1588 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten.