scroll

Vakopleiding Life coach

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding Vakopleiding Life coach. Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruitziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je jouw kennis gelijk testen met de meerkeuzevragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles Vakopleiding Life coach

Inleiding

Nieuwsgierig naar de beroepsopleiding Vakopleiding Life coach? Tijdens deze proefles krijg je een voorproefje van de inhoud van de opleiding. Je verkent het studiemateriaal, inclusief een video die rechtstreeks uit de opleiding komt, en hebt de mogelijkheid oefenvragen te maken. Bovendien ontdek je de mogelijkheden van FlexibelStuderen®. We starten de proefles met een overzicht van de opbouw van jouw opleiding. Veel plezier!

Studieprogramma

Wanneer je toe bent aan een nieuwe carrière of juist een diploma wilt behalen om jouw werk nog beter te kunnen doen, dan is een beroepsopleiding van NTI de perfecte keuze. Tijdens een beroepsopleiding specialiseer jij je in korte tijd in een specifieke skill of vakgebied naar keuze. Hieronder kun je zien hoe jouw beroepsopleiding is opgebouwd:

Studieprogramma

De opleiding bestaat uit 3 modules, de volgende onderwerpen komen aan bod:

Life coaching voor jou

  • Wat is life coaching?
  • Competenties en mentaliteit
  • Wat wil je echt?
  • Wat zou je anders doen?
  • Vertrouwen in jezelf
  • Positief denken
  • Hoe kun je omgaan met negatieve gedachten?
  • Wat zijn jouw normen en waarden?
  • Omgaan met angst
  • Wat zijn jouw talenten?
  • Waar krijg je energie van?


Life coaching voor anderen

  • Professioneel coachen
  • Het coachingstraject
  • Basisvaardigheden van een coach
  • Gesprekstechnieken
  • Oplossingsgericht coachen
  • Motiverende gespreksvoering
  • E-coaching
  • Rationeel-Emotieve Therapie (RET)


Ondernemersvaardigheden

  • Personal branding
  • Klanten werven
  • Klantcontact
  • Marketing
  • Communicatie
  • Valkuilen van een ondernemer
  • Inspirerende portretten van succesvolle ondernemers

Studiemateriaal

NTI biedt je verschillende studietools aan. Gedurende jouw opleiding ga je aan de slag in een online leeromgeving en maak je gebruik van Mijn NTI. Hierin vind je informatie over jouw opleiding en handige opdrachten die je kunt maken. Daarnaast krijg je studiemateriaal thuisgestuurd, dat je tijdens jouw opleiding bestudeert.

Meer weten over het lesmateriaal van NTI? Kijk hier.

Neem een kijkje in de opleiding

Deze theorie komt rechtstreeks uit het studiemateriaal van jouw opleiding. Lees de tekst goed door en test jouw kennis met de volgende vragen!

Communiceren: Het effect van je golflengte

Zo’n 16.000 woorden, dat is wat er gemiddeld dagelijks uit je mond komt. Dat is ook niet zo vreemd, want jij en ik, we zijn allemaal van nature sociale dieren. Je hebt anderen nodig om je lekker te voelen, zowel in goede als slechte tijden. Je zoekt gezelligheid bij anderen, troost of wilt je ei kwijt. Deze anderen zijn vaak familieleden, vrienden of een partner. Ook op het werk heb je vaak contact met andere mensen, zeker in hulpverlenende of coachende beroepen.

Dat mensen zo sociaal van aard zijn, heeft een lange voorgeschiedenis. Tegenwoordig zijn er dan wel solide huizen, is er genoeg te eten, en wordt niemand meer opgegeten door een wild beest, maar dat is niet altijd zo geweest. Vroeger stond je samen sterker, als het ging om bijvoorbeeld de strijd tegen hongersnoden, slecht weer, gevaarlijke beesten en vijandige stammen. Maar ook nu nog hebben sociale contacten belangrijke voordelen. Je kunt zelfs stellen dat het hebben van goede relaties met de mensen om je heen letterlijk van levensbelang is. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen die een gebrek hebben aan goede relaties niet alleen vaker eenzaam en depressief zijn, maar ook een grotere kans hebben om dood te gaan, om opgenomen te worden in een psychiatrische inrichting, en een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten.

Onbegrip, irritaties en ruzie

Toch gaat het vaak mis in het contact met anderen. Zowel in de privésfeer als op het werk kennen mensen angsten, spanningen, irritatie, ruzie, pesterijen en andere problemen in het contact met anderen. Een groot deel van deze zaken zijn te voorkomen door een goede communicatie. En zijn ze niet te voorkomen? Dan is er vaak wel een oplossing voor te vinden, of een compromis te sluiten waar beide partijen zich in kunnen vinden. Ook dat vergt een goede communicatie. Probleem is echter niet iedereen op dezelfde manier communiceert. Mensen zitten letterlijk op andere golflengtes. Zo zijn er mensen die zich in een gesprek terughoudend opstellen, terwijl anderen er dingen spontaan uitflappen, ook persoonlijke dingen. Door deze verschillen in golflengte, kan het gebeuren dat je langs elkaar heen praat, elkaar niet aanvoelt en begrijpt en je ergert aan elkaar. En dat terwijl je eigenlijk wel hetzelfde wilt of bedoelt.

In een hulpverlenend of coachend beroep is communiceren nog belangrijker dan in andere beroepen of situaties. Als eerste moet een hulpverlener of coach zelf goed kunnen communiceren. Als tweede moet hij of zij kunnen doorgronden hoe de ander dat doet. Pas dan kan een hulpverlener of coach optimaal aansluiten bij de manier van communiceren van de ander en kan er een goed wederzijds contact ontstaan. Als hulpverlener of coach is het communiceren met cliënten van een nóg groter belang. Je moet er immers voor kunnen zorgen dat je op dezelfde golflengte zit met jou cliënten.

Welke van de volgende combinaties beschrijft het beste de communicatieve vereisten voor een coach?

  1. De coach moet zélf goed kunnen communiceren.
  2. De coach moet kunnen doorgronden hoe de cliënt communiceert.
  3. De coach moet speciale communicatievaardigheden beheersen.

Acht Golflengtes

De twee Amerikaanse bedrijfskundigen William Snavely en John McNeill bedachten in 2008 het zogenaamde ‘transactional style’ model. In dit model worden 8 manieren van communiceren (of: golflengtes) onderscheiden. Kennis van deze 8 golflengtes helpt om je eigen manier van communiceren en die van de ander beter te begrijpen. Elke golflengte brengt bovendien zijn eigen sterktes en zwaktes met zich mee. Ook dat is belangrijk om te weten. Je weet dan beter waar je, in de communicatie met anderen, rekening mee moet houden.

Twijfelende golflengte

Je bent vriendelijk en vrij open in het contact met anderen, zonder over je heen te laten lopen. Dat klinkt best goed en zelfverzekerd. Maar zit je op de twijfelende golflengte, dan kom je weliswaar voor jezelf op en vertel je wel van alles over jezelf, maar vind je dat ook eng. Je voelt je vaak wat gespannen in het contact met anderen. In de rol van coach of hulpverlener kan de ander dit aanvoelen. Jouw spanning kan de ander een wat ongemakkelijk gevoel geven. Jouw uitdaging is om je, tijdens contacten met anderen, wat meer te ontspannen en er wat meer van te gaan genieten. Wees vooral niet te bang dat anderen je niet aardig zullen vinden. Dat creëert alleen onnodige spanning. Focus je aandacht liever op het gesprek, in het hier en nu, en laat afleidende gedachten (‘Doe ik het wel goed?’) voor wat ze zijn.

Extraverte golflengte

Je bent een gezelschapsdier, je praat makkelijk en bent spontaan. Alhoewel je vriendelijk en hartelijk bent, laat je niet over je heen lopen. Je bent namelijk ook zelfverzekerd en als het nodig is kun je ook minder aardig uit de hoek komen en zeggen waar het op staat. Bij problemen en stress pak je door of zoek je steun bij anderen. Neem je de rol op van coach of hulpverlener? Dan is de kans groot dat de ander zich bij jou op zijn of haar gemak voelt. Toch heb ook jij een uitdaging in de rol van coach of hulpverlener. Jouw uitdaging is om goed naar de ander te luisteren, deze uit te laten praten en niet te snel te denken dat je wel weet hoe het zit. Laat je niet te veel leiden door de impuls om het woord te nemen. Praat alleen als de ander daarbij geholpen is en stel vooral vragen die de ander helpen zijn verhaal te doen en zijn of haar eigen oplossingen te ontdekken.

Controlerende golflengte

Je bent niet bang om voor jezelf op te komen: je zegt ‘nee’ als je iets niet wilt, en uit je mening. Verder ben je netjes en betrouwbaar, en doe je wat je zegt. In je contacten met anderen ervaar je soms moeite om jezelf te zijn en je te ontspannen. Je gedachten en gevoelens met anderen delen kan je lastig vinden. Je bent bang dat mensen je raar vinden of anderszins negatief zullen beoordelen. Dat heeft te maken met je perfectionisme. Je legt de lat voor jezelf en anderen namelijk best hoog. In de rol van coach of hulpverlener is het belangrijk om wat meer te ontspannen. Probeer ook wat opener te zijn. Als coach ben je immers een rolmodel: als je wil dat anderen gevoelens en gedachten met je delen, zorg dan dat je die vaardigheid zelf ook beheerst.

Saar is een heel open persoon. Ze is altijd erg vriendelijk en spontaan en gaat snel het gesprek aan met andere mensen. Daarnaast kan ze ook heel direct zijn. Ze zal het gesprek met andere mensen niet snel uit de weg gaan.

Wat is de golflengte van Saar?

Vriendelijke golflengte

Je bent erg aardig en vindt het belangrijk om rekening met andere mensen te houden en ze te plezieren. Bovendien ben je in contacten open, persoonlijk en geïnteresseerd. Dat alles maakt je geliefd. Ruzies en conflicten vermijd je liever, ook als dat betekent dat je jezelf moet wegcijferen. Neem je de rol op van coach of hulpverlener? Dan is de kans groot dat de ander zich bij jou begrepen voelt en gehoord. Jouw uitdaging is wel om, in het gesprek, de leiding te houden. Als coach of hulpverlener bepaal jij wanneer een gesprek begint en eindigt, en hoe dat gesprek dient te verlopen. Wees niet te bang om in een gesprek structuur aan te brengen, de leiding te nemen en, als dat nodig is, confronterende vragen te stellen. Je kan hier mee oefenen, bijvoorbeeld in een rollenspel dat je met een vriendin speelt.

Sociaal angstige golflengte

Sociale contacten wekken spanning bij je op, soms zoveel dat je ze maar uit de weg gaat. In de gesprekken die je wél hebt, laat je jezelf niet echt zien. Je zegt niet zoveel, bent verlegen of stelt je afstandelijk op. Je bent bang dat mensen je negatief zullen beoordelen als je jezelf laat zien. Door die afstandelijkheid en verlegenheid is het voor mensen niet makkelijk om een band met je op te bouwen, ook al willen ze dat wel graag. Zorg dat je zo snel mogelijk van deze golflengte af komt. Hoe? Oefen je sociale vaardigheden en werk aan je zelfvertrouwen. Volg bijvoorbeeld een assertiviteitstraining of ga met vrienden rollenspelen doen waarin je kan oefenen met vaardigheden zoals contact maken, je mening geven, complimenten geven en kritiek ontvangen.

Ondoorgrondelijke golflengte

Je bent makkelijk in de omgang: je bent aardig, communiceert best graag met de mensen om je heen en doet niet te moeilijk. Iets is al snel oké voor jou. Communiceren doe je alleen niet op zo’n persoonlijke of emotionele manier. Mensen kunnen je daardoor ongrijpbaar vinden: je laat niet echt zien wat er in je omgaat en lijkt alles wel best te vinden. Neem je de rol op van coach of hulpverlener? Dan kan het zijn dat de ander een gemis aan warmte en leiding ervaart. Hij of zij kan het gevoel krijgen dat je hem of haar wat teveel laat ‘zwemmen’. Jouw uitdaging is om wat steviger de touwtjes in handen te nemen en wat duidelijker op te treden. Niet op een autoritaire manier maar op een vriendelijke manier. Oefen hiermee in je privéleven.

Barry is life coach. Hij krijgt vaak de feedback van zijn cliënten dat hij onpersoonlijk en ongrijpbaar overkomt. Cliënten hebben het gevoel dat ‘warmte’ ontbreekt in gesprekken met Barry.

Op wat voor een soort golflengte zit life coach Barry?

Studieplanning

De opleiding Vakopleiding Life coach strekt zich uit over een periode van 12 maanden. Gedurende jouw opleiding kan je steunen op een studieplanning, zoals op de voorbeeldplanning hieronder. Wil je liever een ander studieschema volgen? Dat kan! Je kan deze planning natuurlijk anders indelen indien je minder tijd hebt om te studeren. Wil je een vak sneller afronden? Dat kan natuurlijk ook. Je hebt zelf de regie in handen!

Studieplanning

Vakopleiding Life coach

Week 1 – Datum: bijv. 01.03 t/m 07.03
Thema 1: Wat is er & hoe gebruik je het?

 

Taak: 

Afgerond:

Lezen: hoofdstuk 1 studieboek

Maken: oefenopgaven

Maken: essay 'positieve gedachten'

Week 2 – Datum:
Thema 2: Zet je competenties in

 

Lezen: hoofdstuk 2 studieboek

 

Maken: oefenopgaven

 

Maken: essay 'optimisme'

 

Maken: reflectieopdracht

 

Week 3 - Datum: 
Thema 3:

 

Heb je nog vragen? Of twijfel je over jouw opleiding?

Neem gerust contact met ons! Onze adviseurs staan voor je klaar!

Persoonlijk studieadvies    Start een chat

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Ben jij een vroege vogel, of duik jij liever ‘s avonds laat de boeken in? Met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Je krijgt les van topdocenten en wordt tijdens je opleiding begeleid door een mentor. Met jouw online leeromgeving en échte studieboeken studeer je op jouw manier. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Demo online leeromgeving

De online leeromgeving is beschikbaar waar en wanneer je wilt en geeft jou alle benodigde tools tijdens jouw studie. Om een indruk te krijgen van de online leeromgeving kun je een gratis demo volgen. Hier leggen we overzichtelijk uit welke handige hulpmiddelen er tijdens het studeren voor jou klaar staan.

Ben je benieuwd hoe onze online leeromgeving eruit ziet?

Neem een kijkje in de gratis demo

Daarom FlexibelStuderen®:

  1. Erkende opleidingen, bekende naam
  2. Studeren met veel persoonlijk contact
  3. Voordelig studeren, transparant over kosten
  4. Studeren op jouw moment en jouw manier
  5. Overal studeren met onze online leeromgeving
  6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
  7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wij zijn trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Het zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Lees hier de verhalen van onze studenten

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Sabine

Foodblogster Sabine volgt de HBO Bachelor Toegepaste Psychologie naast haar blog OhMyFoodness