Proefles InDesign

Proefles: cursus InDesign

Leuk dat je een proefles hebt aangevraagd! Met deze proefles krijg je een indruk van de cursus InDesign. Je krijgt inzicht in de lesstof. Je kunt ook vragen maken en deze zelf nakijken. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Succes en veel plezier met de proefles!

Student aan het woord

"De combinatie van zelfstudie en praktijk werkt voor mij echt heel goed. Ik kan het prima inplannen naast m’n werk en gezin. Dat is voor mij toch wel heel belangrijk!"


Werkruimte verkennen

Zoals we van Adobe gewend zijn, beschikt InDesign over een logische interface die ons in staat stelt het programma snel onder de knie te krijgen. Er zijn op het gebied van paletten en toetsengebruik veel overeenkomsten met de programma's Photoshop en Illustrator. Wanneer je Photoshop of Illustrator beheerst, heb je een voorsprong. Met de vele zwevende paletten heb je direct inzicht in de veranderingen, omdat veel vensters een knop 'Voorvertoning' bevatten. Alle paletten kunnen naar smaak worden samengevoegd en toetsencommando's kunnen naar eigen voorkeur aan menuopties worden toegekend. Ook het gebruik van contextgevoelige menu's vergemakkelijkt het werken met InDesign.

Werkveld

Zodra InDesign is gestart, verschijnen alleen de menu's, de paletten Gereedschappen (Tools), Regelpaneel (Control) en enkele paletpictogrammen op het scherm. De menu's boven aan het venster (bijvoorbeeld Bewerken, Layout of Tekst (Edit, Layout of Type) open je door erop te klikken. Vervolgens verschijnen de menuopties, bijvoorbeeld Knippen, Kopiëren en Plakken (Cut, Copy en Paste) bij het menu Bewerken (Edit).

InDesignAfbeelding 2.1 Menu's en menuopties binnen lnDesign.

InDesign leren

Afbeelding 2.2 Het werkveld van In Design CS6 op de Mac.

Achter sommige menuopties gaan meer opties schuil. Een driehoekige pijl geeft vervolgopties aan en drie puntjes duiden aan dat er een dialoogvenster geopend zal worden. Wanneer je op een Mac werkt, zullen ook het bureaublad en andere geopende programma's zichtbaar zijn. Je kunt dit verbergen door in het menu InDesign de optie Verberg andere (Hide others) te kiezen of het Toepassingskader (Applicatite frame) te tonen.

Palet Gereedschappen

Het palet Gereedschappen (Tools) van InDesign bevat naast specifieke lnDesign gereedschappen veel gereedschappen die overeenkomen met Illustrator en Photoshop. De vormgeving van dit palet kan worden gewijzigd in het deelvenster Interface (Interface, Preferences) van het dialoogvenster Voorkeuren. Onder Deelvensters (Panels) bij Zwevende gereedschapsset (Floating tools panel) kan worden ingesteld dat het palet in een enkele kolom (Single column), een dubbele kolom (Double column) of in een enkele rij (Single row) moet worden weergegeven.

InDesign voor beginnersAfbeelding 2.3 Het werkveld van In Design CS6 onder Windows 7.

Wanneer je met de cursor in de buurt van een gereedschap komt, worden de naam en de sneltoets weergegeven. Wanneer je de namen van de gereedschappen uit het hoofd kent en geen behoefte meer hebt aan deze informatie, kunnen de gereedschaptips (Tooi tips) worden uitgeschakeld in het menu Voorkeuren, Interface, Opties voor cursor en gebaren, Knopinfo, optie Geen (Preferences, Interface, Cursor and gesture options, Tooi tips, None). De pictogrammen van diverse gereedschappen bevatten een klein driehoekje. Wanneer je hier de muisknop wat langer ingedrukt houdt, verschijnen enkele extra gereedschappen (zie afbeelding 2.4).

Het wijzigen of toevoegen van sneltoetsen kan worden ingesteld in het menu Bewerken (Edit) onder Sneltoetsen (Keyboard shortcuts). Wanneer een gereedschap geen sneltoets heeft en een nieuwe sneltoets wordt gekozen, zal lnDesign aangeven of deze toets of toetsencombinatie al in gebruik is. Is dit niet het geval, dan kan uw keuze worden toegewezen.

InDesign voor beginnersAfbeelding 2.4 Het palet Gereedschappen (Tools) in een dubbele kolom.


InDesign

Afbeelding 2.5 Sneltoetsen (shortcuts) gekoppeld aan een gereedschap.


Vragen

Ben je benieuwd of je de theorie goed hebt begrepen? Maak dan de onderstaande vragen. De antwoorden komen later in de proefles terug.

 1. Wat zijn de 9 menu’s binnen InDesign?

 2. Via welk menu en welke menu optie kun je sneltoetsen wijzigen of toevoegen?

Hoe studeer je bij het NTI?

Dankzij het nieuwe studeren bepaal je zelf waar en wanneer je studeert. Het nieuwe studeren is de ideale combinatie tussen online en klassikaal onderwijs. De onderstaande video laat je het nieuwe studeren zien.


Antwoorden

Onderstaand kun je jouw antwoorden controleren.

 1. De 9 menu’s binnen InDesign zijn:
  - Bestand
  - Bewerken
  - Layout
  - Tekst
  - Object
  - Tabel
  - Weergave
  - Venster
  - Help

 2. Het wijzigen of toevoegen van sneltoetsen kan worden ingesteld in het menu Bewerken (Edit) onder Sneltoetsen (Keyboard shortcuts).

Ben je na het volgen van de proefles enthousiast geworden?

Je kunt elke dag starten met de cursus InDesign, dus zet vandaag nog de eerste stap!

8 redenen om bij het NTI te studeren

 1. Erkende opleidingen, gewaardeerd in het bedrijfsleven
 2. Prettige en deskundige begeleiding door ervaren docenten
 3. Voordelig lesgeld
 4. Flexibel studeren
 5. Studeren met veel persoonlijk contact
 6. Modern studeren via onze digitale leeromgeving
 7. Persoonlijke studiebegeleiding van een mentor
 8. Studeren op kosten van de werkgever en/of de fiscus

Neem gerust contact met ons op, als je nog vragen hebt. Succes met het kiezen van je cursus of opleiding!

1 / 1