HBO Bachelor Rechten voltijd

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in de opleiding HBO Bachelor Rechten voltijd van Hogeschool NTI. De opleiding is opgebouwd uit verschillende modules. We geven je met deze proefles zicht in twee modules van de opleiding:

 1. Module: Juridische vaardigheden (kennisclip)
 2. Module: E-juridische dienstverlening (theorie + casussen)

Je start zo direct met een kennisclip over Juridische vaardigheden. Daarna lees je een interessant stuk uit de module E-juridische dienstverlening. Na het lezen van de lesstof kun je jezelf testen door vragen te beantwoorden. Uiteraard krijg je de antwoorden later in de proefles. 

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.
Veel plezier met de proefles!

HBO Studieadvies


Hoe ziet HBO Rechten voltijd eruit?

De opleiding HBO Rechten voltijd biedt je structuur, maar ook maximale flexibiliteit. Ideaal als je ook een bijbaan hebt. Zo past de opleiding zich aan jou aan, in plaats van andersom. Hieronder staan 5 voordelen van de opleiding HBO Rechten voltijd:

 • Je hebt 1 keer in de week les in Utrecht of Leiden;
 • Je kunt een studievoorschot aanvragen bij DUO;
 • De beste studieboeken t.w.v. ruim €1000,- zit bij je lesgeld inbegrepen;
 • Je volgt dagelijks e-colleges van praktijkdocenten via jouw online leeromgeving;
 • Je kunt je kennis testen met de Memotrainer app.

Ontdek onze nieuwe online leeromgeving


Start proefles

Module Juridische vaardigheden

Elke module van HBO Rechten voltijd heeft een aantal kennisclips. Een kennisclip geeft je handige tips tijdens je studie. Bekijk onderstaand  de kennisclip van de module Juridische vaardigheden.


Module E-juridische dienstverlening

HBO Rechten voltijd opleiding

Tijdens de module E-juridische dienstverlening leer je een aantal juridische vaardigheden. Je wordt hierdoor perfect klaargestoomd voor de praktijk.

Theorie I: Juridisch relevante feiten uit een casus onderscheiden.

Als jurist is het van belang dat je de juridisch van belang zijnde feiten uit een casus of een arrest kunt halen. Welke feiten zijn van belang voor het oplossen van de casus? Als de juridisch relevante feiten zijn geselecteerd is het mogelijk om de juiste rechtsregel te vinden die op de casus ‘past’. Op deze wijze kan een casus uiteindelijk worden opgelost.

Een arrest van het Hof of de Hoge Raad is vaak een omvangrijk stuk tekst. Een jurist heeft niet altijd de tijd om uitgebreid een arrest van A tot Z te lezen. Het onderscheiden van juridisch relevante feiten is een vaardigheid die bij een jurist daarom niet mag ontbreken.

Test je kennis en vaardigheden met de onderstaande casus. De antwoorden kun je later in de proefles bekijken. Succes!

Casus I

De heer Boorsma koopt bij de plaatselijke dierenwinkel een blik kattenvoer (1). De volgende dag blijkt dat zijn kat ernstig ziek is geworden(2) door het eten van dit kattenvoer. De heer Boorsma brengt zijn kat bij de dierenarts(3) die er gelukkig in slaagt het dier te genezen (4). De totale kosten(5) van de behandeling inclusief medicijnen bedragen EUR 800,-. 
De dierenarts heeft verklaard dat de kat ziek is geworden door het eten van het kattenvoer.  Op het etiket van het blik heeft de fabrikant vermeld dat deze geen enkele aansprakelijkheid aanvaardt (6) voor enige schade als gevolg van het eten van het product (de zogenaamde exoneratieclausule).

Vragen bij casus I

 1. Welke onderstreepte passages zijn juridisch relevante feiten?
 2. Welke feiten zijn nog meer van belang? Meerdere antwoorden zijn mogelijk
  • door het eten van het kattenvoer
  • kosten EUR 800,-
  • etiket van het blik
  • fabrikant
  • verklaring dierenarts kat ziek door eten voer

Theorie II: Juridische vaardigheden toepassen binnen een advies

Zonder juridische vaardigheden geen jurist. Met name in de adviserende functie van de jurist zijn goede vaardigheden van belang. Dit geldt zowel voor mondelinge als schriftelijke vaardigheden.

Een juiste structuur in een adviesbrief en een juiste toonzetting en taalgebruik in een brief zorg en ervoor dat de cliënt de brief kan volgen en begrijpt.

Benieuwd of jij je juridische vaardigheden kunt toepassen binnen een advies?  Bekijk de onderstaande casus en maak de vragen. De antwoorden kun je later bekijken in de proefles.

Casus II

Mevrouw Gulf komt langs op het spreekuur van de sociaal raadslieden. Ze vertelt dat er de afgelopen week kinderen uit de buurt in haar straat aan het voetballen waren. Normaal gesproken doen zij dit op het speelveld een paar straten verderop, maar de gemeente was hier aan het grasmaaien, zodat ze hun heil zochten in de straat van mevrouw Gulf.

Ondanks verschillende waarschuwingen om goed op te letten, gebeurde het toch: één van de kinderen schopte de bal keihard door de ruit van mevrouw Gulf. Ze heeft met spoed een gespecialiseerd bedrijf laten komen om het raam te herstellen. De kosten bedroegen EUR 769,-.

De verzekering wil niet vergoeden en geeft aan dat mevrouw Gulf de kosten maar op de ouders van kind moet verhalen. De ouders weigeren echter te betalen. Ze wil toch echt de schade vergoed zien en vraagt jou om advies.

Vragen

 1. Na het intakegesprek schrijf je een adviesbrief aan mevrouw Gulf. Geef hier aan wat je in de openingsalinea zou zetten.
 2. Formuleer de probleemdefinitie.

Antwoorden

Bekijk hier je antwoorden van beide casussen.

Casus I

Antwoord 1
De volgende passages zijn juridisch relevante feiten: 1, 2, 5 en 6

Voor vergoeding van schade op grond van productaansprakelijkheid is met name van belang wat de oorzaak is van het ziek worden en wat de hoogte van de schade is. Daarnaast is het van belang dat de fabrikant zich op een exoneratieclausule beroept.

Antwoord 2
De volgende feiten zijn nog meer van belang:
a. geeft aan hoe de kat ziek is geworden
b. geeft aan wat de hoogte van de schade is
e. geeft aan dat er een causaal verband is tussen het ziek worden
van de kat en het eten van het voer
c/d. etiket van het blik en de term ‘fabrikant’ zijn niet relevant. De tekst met de exoneratieclausule wel.

Casus II

Antwoord 1
Op 3 oktober jl. hebben wij een gesprek gehad (aanleiding)over de schade aan uw ruit die graag vergoed zou willen hebben (onderwerp). Ik adviseer u wat u het beste kunt doen (doel van de brief).

Antwoord 2
Vorige week heeft een kind dat aan het voetballen was in de straat waar u woont een bal door uw ruit geschopt. U heeft de ruit met spoed door een gespecialiseerd bedrijf laten vervangen. De totale kosten voor dit herstel bedroegen EUR 769,-.

De verzekeringsmaatschappij weigert de schade te vergoeden en stelt zich op het standpunt dat u de schade op de ouders van het kind moet verhalen. Deze ouders weigeren echter ook te betalen. U bent bij mij gekomen met de vraag hoe u de schade toch op de ouders kunt verhalen.


Hoe studeer je bij het NTI?

Dankzij het nieuwe studeren bepaal je zelf waar en wanneer je studeert. Het nieuwe studeren is de ideale combinatie tussen online en klassikaal onderwijs. De onderstaande video laat je het nieuwe studeren zien.


Ervaringen van studenten

Hogeschool NTI heeft al veel studenten geholpen bij het afronden van hun opleiding. Een kleine greep uit de ervaringen van onze huidige studenten. 

testimonialCarieke Pol
“Studeren bij het NTI past precies bij mij. Je hebt zelfdiscipline en doorzettingsvermogen nodig, dat wel. Maar als je dat in huis hebt kun je voor de rest vertrouwen op het vakmanschap van het NTI.”

Kaylin Verhulst-Boesten
“Ik vind het zeer prettig om bij het NTI te studeren. De studiestof is duidelijk omschreven en ik kan in mijn eigen tempo werken. Als ik een periode minder tijd heb, studeer ik wat minder en andersom. De praktijkdagen zijn een aanvulling op de leerstof, hier oefen je ook goed met de geleerde theorie. Zeker een aanrader!”

Sebastiaan Dalen
“Ik loop nu tegen het eind van mijn studie en ik moet zeggen dat het mij erg goed bevallen is. Het studieprogramma is prima te doen als je er voldoende aandacht aan geeft. De combinatie studie/werk is mij erg meegevallen. Het is voor mij de perfecte manier van leren. Ik zou het anderen zeker aanbevelen.”


Ben je na het volgen van de proefles enthousiast geworden?

Je kunt vier keer in het jaar starten met de opleiding HBO Bachelor Rechten voltijd dus zet vandaag nog de eerste stap!

Neem gerust contact met ons op, als je nog vragen hebt. Succes met het kiezen van je studie!

1 / 1