50-plussers aan de bak

Er is weer hoop voor werkloze 50-plussers. De tijd dat zij tot aan hun pensioen thuis moeten zitten lijkt voorbij. Voor het eerst sinds de economische crisis neemt het aantal 50-plussers met een WW-uitkering namelijk af. Uitkeringsinstantie UWV spreekt van een omslag en verwacht dat de trend het komende anderhalf jaar doorzet.

Nieuwe cijfers
In maart werden er nog 216.000 uitkeringen verstrekt aan ouderen, eind mei waren dat er 211.000. Het UWV komt volgende week met nieuwe cijfers naar buiten waaruit zal blijken dat het aantal 50-plussers met een WW-uitkering verder is gedaald. "We hopen nog voor het eind van dit jaar onder de 200.000 uit te komen", zegt Betsie Gerrits, programmamanager van het Actieplan 50pluswerkt. "Het lijkt er op dat we over het hoogtepunt heen zijn en het gaat dan ook langzaam beter. We hebben het tij kunnen keren." 

Volledige baan 
Volgens Gerrits stroomt meer dan de helft van de 50-plussers uit naar een volledige baan. Een deel bereikt de AOW-leeftijd en anderen belanden in de bijstand. Het UWV probeert de hardnekkige groep werkloze ouderen sinds 2013 actief aan een baan te helpen, onder meer door trainingen en cursussen. Zo heeft de uitkeringsinstantie vorig jaar 60.000 ouderen aan een baan geholpen. Bovendien melden steeds meer werkgevers zich bij het UWV die op zoek zijn naar de diensten van 50-plussers.

Scholingsvoucher
De overheid heeft bovendien een aantrekkelijke regeling voor 50-plussers die een opleiding willen volgen om bevoegd te worden voor een bepaalde functie. Werkgevers kunnen een scholingsvoucher aanvragen bij het UWV waarmee de opleiding voor de werknemer (gedeeltelijk) gesubsidieerd wordt. Lees hier meer over de scholingsvoucher. 

Bron: Telegraaf