Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Tandartsassistente worden op je eigen tempo!

De tandarts assisteren, voorlichting geven, patiënten ontvangen, administratie: wat kan de tandartsassistente eigenlijk niet? Lijken die verantwoordelijkheden en werkzaamheden jou leuk? Dan is de mbo-opleiding Tandartsassistente (niveau 4) een goede keuze. Als tandartsassistente kun je bijvoorbeeld aan de slag in een tandartspraktijk, ziekenhuis of tandheelkundig laboratorium of bij tandheelkundige opleidingen. Lees snel verder en kom alles te weten over de leuke Tandartsassistente opleiding van NTI.

Wat houdt het beroep tandartsassistente in?

Na de Tandartsassistente opleiding kun je aan de slag als tandartsassistent. Een tandartsassistente is hulpvaardig, patiëntgericht en draait ook haar hand niet om voor administratieve taken. Gediplomeerde tandartsassistenten verrichten onder andere de volgende taken:

 • de tandarts assisteren;
 • zelfstandig handelingen verrichten;
 • voorlichting en advies geven;
 • administratieve taken uitvoeren.

Een tandartsassistent is onmisbaar

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Met veel of weinig begeleiding van je studiecoach, samen met studiegenoten of juist in je eentje. Jij kiest! Ervaar FlexibelStuderen® van NTI en haal dat erkende diploma.

Online leeromgeving

Bij NTI studeer je in een online leeromgeving. Hierin kun je onder andere oefenopgaven maken en een actueel overzicht zien van je cijfers, examens en eventuele praktijkdagen. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Uniek: officiële studieboeken bij het lesgeld inbegrepen

Waar andere particuliere onderwijsaanbieders gebruikmaken van losbladig en zelf ontwikkeld materiaal, kiest het NTI MBO-College ervoor om te werken met de beste studieboeken:

 • Deze kwalitatieve en actuele studieboeken worden o.a. ook bij ROC’s gebruikt.
 • Voor deze studieboeken betaal je in de winkel al snel honderden euro’s.
 • De studieboeken zijn volledig bij je lesgeld inbegrepen!

Inhoud

Wat leer je tijdens de opleiding Tandartsassistente?

Binnen de mbo-opleiding leer je alle kennis en vaardigheden die je later nodig hebt in je beroep. Tijdens de opleiding Tandartsassistente word je uitstekend voorbereid op het werken in een tandartsenpraktijk. Je ontwikkelt je medische kennis en handelingen, maar verbetert ook je communicatieve en administratieve vaardigheden. Je verdiept je in ziekten en infecties in de mondzorg, voorlichting en preventie en leert assisteren bij behandelingen. De opleiding MBO Tandartsassistent is met zorg samengesteld samen met specialisten uit het vakgebied en is wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs. 

Studieprogramma

Hieronder vind je een aantal onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen:

 • Declaraties en verzekeringen
 • Ziektes, infecties in relatie tot de mondzorg
 • Tandheelkundige handelingen
 • Endodontie, orthodontie, cariës en paropreventie
 • Preventieve handelingen (zoals plaque-kleurtest)
 • Röntgenanatomie
 • Gesprekstechnieken
 • Rekenen 3F
 • Nederlands 3F
 • Engels
 • Loopbaan en burgerschap (LB)
 • Keuzedelen

Gratis: 7 praktijkdagen

Iedereen die een mbo-opleiding volgt bij het NTI MBO-College volgt 3 algemene praktijkdagen: de startbijeenkomst, de stagebijeenkomst en de praktijkdag algemene vakken. Tijdens de 4 opleidingsspecifieke praktijkdagen van de opleiding Tandartsassistente leer je de beroepsvaardigheden die horen bij het beroep tandartsassistente. De praktijkdagen zijn ontzettend leuk en leerzaam. Tijdens de praktijkdagen komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • voorlichting geven
 • effectief communiceren
 • fluoridebehandelingen
 • mondhygiëne
 • training en examen ‘Reanimatie en AED’*

*Hiervoor ontvang je een officieel diploma van de Reanimatieraad. 

Keuzedelen

Tijdens je mbo-opleiding biedt NTI interessante keuzedelen aan. Hiermee onderscheid je je en bied je meerwaarde op de arbeidsmarkt. NTI maakte een selectie van de voor jouw opleiding officieel door de SBB vastgestelde keuzedelen. Alle praktische informatie over deze keuzedelen hoor je aan het begin van je opleiding. Je kunt dan ook bepalen wanneer je welke keuzedelen wilt gaan volgen.

Uit deze keuzedelen kun je kiezen bij MBO Tandartsassistent

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duits beroepsonderwijs A1-A2
 • Spaans in het beroepsonderwijs A1-A2
 • Ondernemerschap MBO
 • Ondernemend gedrag niveau 3-4
 • Arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening

Persoonlijke begeleiding

Heb je vragen over bijvoorbeeld het boeken van examens of de planning van je studie? Jouw mentor staat altijd voor je klaar. Stel je vragen telefonisch of per e-mail.

Lees meer

Studeer flexibel via de derde leerweg: geen verplichtingen van BOL- of BBL-variant

NTI biedt de mbo-opleidingen niet aan via de BOL- of BBL-variant die reguliere mbo-scholen vaak hebben, maar via de derde leerweg. De derde leerweg is speciaal ontwikkeld voor mensen zoals jij: mensen die willen studeren waar en wanneer ze willen en een officieel mbo-diploma willen behalen zonder hiervoor verplicht 200 tot 700 uur op school te moet zitten. Lees meer over de derde leerweg bij NTI.

Toelating

Toelatingseisen voor de opleiding Tandartsassistente

Om toegelaten te worden tot de mbo-opleiding Tandartsassistente op niveau 4 dien je in het bezit te zijn van een van de volgende diploma's of bewijzen:

 • diploma mbo niveau 2 of 3
 • vmbo (K, G, T)
 • lbo of vbo (minimaal 3 vakken op C-niveau, waaronder Nederlands, en minimaal 3 vakken op B-niveau)
 • mavo, havo, vwo
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
 • basisopleiding Tandartsassistente (Nieuwe kwalificatiestructuur)

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Doe de gratis toelatingstoets!

Wanneer je niet aan de opleidingseis voldoet voor de opleiding MBO Tandartsassistent, kun je deelnemen aan de toelatingstoets. Slaag je voor deze toets en ben je minimaal 18 jaar? Dan mag je starten met de mbo-opleiding van jouw keuze! Goed om te weten: als je binnen 14 dagen na ontvangst van de uitslag start met een mbo- of basisopleiding van NTI, krijg je de kosten van de toelatingstoets terug. Lees meer over de mbo-toelatingstoets.

Kom ik in aanmerking voor vrijstellingen?

Bij NTI MBO-College kom je in aanmerking voor vrijstellingen op basis van eerder behaalde diploma's of certificaten. Als je vrijstellingen wilt aanvragen, dien je een vrijstellingsverzoek in bij de vrijstellingscommissie van NTI MBO-College. Lees meer over vrijstellingen.

Advies van onze studieadviseurs

Het kiezen van een mbo-opleiding die bij je past is niet gemakkelijk. Daarom kunnen de mbo-studieadviseurs van NTI je helpen. Dit kan via een vrijblijvend studieadviesgesprek bij ons op kantoor in Leiden of via de telefoon. De studieadviseurs zijn ook ’s avonds bereikbaar. Meld je direct aan voor een studieadviesgesprek. Om er samen achter te komen wat voor jou de beste opleiding is, praat de studieadviseur met je over:

 • je ambities
 • je droombaan
 • je vooropleiding
 • je persoonlijke situatie

Stage

Stage tijdens de opleiding Tandartsassistente

Voor het eerst assisteren bij het vullen van een gaatje, een röntgenfoto maken, patiënten ontvangen? Je doet het tijdens de stage van de Tandartsassistente opleiding. Je kunt stage lopen bij een tandartsenpraktijk, maar ook in een ziekenhuis of bij een verpleeghuis. Als je al een baan in de tandheelkunde hebt, kun je die voordragen als stageplaats.

Stageduur van de opleiding Tandartsassistente

De stage voor de opleiding Tandartsassistente bedraagt in totaal 640 uur. Je kunt stage lopen op een flexibele manier: halve of hele dagen, één of meerdere dagen per week.

Een leuke stageplek vinden via het Stage Instituut

Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Als student van NTI MBO-college kun je op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures. Dit maakt het zoeken naar een stageplek leuker en makkelijker! Bekijk hier de website van het Stage Instituut.

Niet in staat om stage te lopen?

Ben je niet in staat om stage te lopen? Of wil je een opleiding volgen op mbo-niveau zonder stage? Kies dan voor een basisopleiding van het NTI MBO-College. Een basisopleiding is minder breed van opzet dan een mbo-opleiding. Tijdens een basisopleiding volg je binnen korte tijd een aantal vakken van de volledige mbo-opleiding, maar hoef je geen stage te lopen.

Begeleiding door een stageadviseur

Zodra je begint met je stage krijg je een stageadviseur toegewezen. Je stageadviseur is ook de contactpersoon voor de stagebegeleider van het leerbedrijf. Je kunt tijdens de gehele stageperiode met vragen terecht bij je stageadviseur.

Examen

Examens van de opleiding Tandartsassistente

De opleiding Tandartsassistente bevat theoretische examens en daarnaast examens die je tijdens de stage aflegt: de Proeven van Bekwaamheid.

Examen doen wanneer het jou uitkomt

Bij NTI bepaal jij wanneer je klaar bent voor je examen. Deze plan je zelf in op een locatie bij jou in de buurt. In sommige gevallen kun je het examen alleen op onze hoofdlocatie in Leiden afleggen. Dit is een goed bereikbare locatie direct naast het station. Lees hier meer over hoe flexibel examineren werkt en waar je de testcenters kunt vinden.

Ontvang een officieel erkend mbo-diploma

Erkening mbo opleidingAlle mbo-opleidingen van het NTI MBO-College zijn wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Dit betekent dat je een officieel mbo-diploma ontvangt als je de opleiding afrondt. Bekijk meer over de kwaliteit van het NTI MBO-College.

De examenkosten bedragen € 41,46 per maand op basis van het aanbevolen studietempo.

Beroepen

De opleiding MBO Tandartsassistent vergroot je baankansen

Na afronding van deze opleiding van NTI ontvang jij het erkende mbo-diploma Tandartsassistent niveau 4. Met dit diploma onderscheid je je op de arbeidsmarkt en heb jij goede kansen op een baan als tandartsassistent. De KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen, vindt namelijk dat vanaf 1 september 2018 nieuw tot de arbeidsmarkt toetredende tandartsassistenten in het bezit zouden moeten zijn van dit mbo-diploma Tandartsassistent. Dit standpunt van de KNMT wordt door het overgrote deel van de werkgevers ondersteund. 

Waar kun je aan de slag na de opleiding Tandartsassistente?

Als tandartsassistente heb je een dynamisch en veelzijdig beroep. Je assisteert de tandarts of specialist bij behandelingen en onderzoeken, je ontvangt de patiënten en stelt ze op hun gemak. Je zorgt dat het instrumentarium schoon is en klaarligt voor de tandarts. Je kunt na de opleiding Tandartsassistente aan de slag in:

 • tandartspraktijken
 • ziekenhuizen
 • verpleeghuizen
 • tandheelkundige laboratoria
 • tandheelkundige centra

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij NTI betaal je geen kosten voor studiemateriaal, afstuderen en reprorecht. Wij hanteren een all-in concept. Hierdoor ben jij bij ons een stuk voordeliger uit dan bij reguliere mbo-instellingen. Vergelijk de totale kosten van onze erkende opleidingen maar eens met die van andere opleiders. Dan zie je dat het NTI MBO-College ook financieel de beste keuze is.

MBO Tandartsassistent niveau 4 5711

Termijnen 18 Maanden 24 Maanden * 36 Maanden
Lesgeld per termijn € 133,35 € 100,00 € 66,67
Nu met 25% korting € 100,01 € 75,00 € 50,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 50,-
 • 5% korting bij betaling ineens
 • * is het aanbevolen studietempo

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot websiteAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner voor maar €5,-.  Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8,2 sterren - gebaseerd op 1398 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal