Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids binnen enkele minuten in je mailbox.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Onderwijsassistent opleiding: vervul een voorbeeldfunctie

Als onderwijsassistent speel je een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen en vervul je een voorbeeldfunctie. Wil jij graag kinderen begeleiden bij hun ontwikkeling en kun je snel schakelen tussen situaties en rollen? Dan is Kort MBO Onderwijsassistent iets voor jou! Je volgt vakken uit de erkende volledige MBO-opleiding, waarin je o.a. leert kinderen te begeleiden, passend onderwijs te bieden en de kwaliteit van het onderwijs te bewaken en bevorderen. Tijdens deze Onderwijsassistent opleiding leer je de theorie bij de belangrijkste taken.

Waarom een korte MBO-opleiding?

Een korte MBO-opleiding is ideaal wanneer je in korte tijd beroepsspecifieke kennis wil opdoen in een bepaald vakgebied. Je hebt geen vooropleiding nodig en kunt de opleiding snel doorlopen, omdat je geen stage hoeft te lopen en geen keuzedelen en algemene vakken (Nederlands, Rekenen, Engels, Loopbaan en burgerschap) hoeft te volgen. Als je na de korte opleiding wilt doorstromen naar de erkende volledige MBO-opleiding, krijg je vrijstelling voor de onderdelen die je al behaald hebt.

 • Geen vooropleiding nodig
 • Je volgt beroepsspecifieke vakken uit de erkende volledige MBO-opleiding
 • Je doet brede vakkennis op
 • Geen stage, keuzedelen en algemene vakken
 • Je ontvangt een officieel NTI-diploma

Wat doet een onderwijsassistent?

Als onderwijsassistent kun je werkzaam zijn in het basisonderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet- of beroepsonderwijs. Je werkt met leerlingen in de leeftijd van 4 tot circa 16 jaar. Je belangrijkste taak is het ondersteunen van de leraar en hieronder valt een uiteenlopend takenpakket, waaronder:

 • het zorgen voor een veilig pedagogisch klimaat
 • het voorbereiden en uitvoeren van lesactiviteiten
 • toezicht houden buiten de lessen

Jij bent nauw betrokken bij de (taal)ontwikkeling van het kind en hebt vooral een verzorgende/pedagogische rol.

Inhoud

Wat leer ik tijdens Kort MBO Onderwijsassistent?

Tijdens de Onderwijsassistent opleiding verdiep je je in de uiteenlopende taken van een onderwijsassistent. Je leert inspelen op de verschillende behoeften van kinderen en leert hoe je kinderen stimuleert in hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld door middel van activiteiten. Hoe bied je ontwikkelingsgerichte activiteiten aan, hoe bereid je deze voor en voer je ze uit? Je leert de verschillende taken afstemmen in overleg met de leraar en ontwikkelt je communicatievaardigheden. Ook leer je kwaliteitsgericht te zijn en een veilig klimaat voor de kinderen te bevorderen. Tijdens de opleiding onderwijsassistent deeltijd maak je gebruik van echte boeken en een online leeromgeving, waarin je veel kunt oefenen met praktijkvoorbeelden.

Studieprogramma

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de korte MBO-opleiding:

 • Communicatie met de doelgroep
 • Kind in ontwikkeling
 • Kwaliteitszorg
 • Passend Onderwijs
 • Verzorgen van het kind
 • Werk in uitvoering

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Bij NTI hebben we allerlei soorten studenten. Daarom kun je zelf kiezen hoe je studeert. Kies zelf je startdatum en je studietempo. Doe examen wanneer jij eraan toe bent. Heb je extra studietijd nodig? Geen probleem: je kunt je studieduur gratis verdubbelen. Je blijft dan gewoon gebruikmaken van de begeleiding en (online) studietools zoals jij dat gewend bent. Lekker flexibel dus. Of je nu een ochtendmens, nachtbraker, dromer of chaoot bent, FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Online leeromgeving

Bij NTI studeer je in een online leeromgeving. Hierin kun je onder andere oefenopgaven maken, vragen stellen en een actueel overzicht zien van je cijfers en examens. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Uniek: studieboeken bij het lesgeld inbegrepen!

Waar andere particuliere onderwijsaanbieders gebruikmaken van losbladig en zelf ontwikkeld studiemateriaal, kiest het NTI MBO-College ervoor om te werken met de beste studieboeken. Deze zijn volledig bij je lesgeld inbegrepen. 

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens je opleiding, je kunt altijd met vragen terecht bij jouw studiecoach of docent. Jouw studiecoach helpt je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie, zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen. Bij je docent kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen.

Toelating

Heb ik een vooropleiding nodig?

Je hebt geen bepaalde vooropleiding nodig voor Kort MBO Onderwijsassistent. Je kunt direct van start!

Advies van onze studieadviseurs

Het kiezen van een mbo-opleiding die bij je past is niet gemakkelijk. Daarom kunnen de mbo-studieadviseurs van NTI je helpen. Dit kan via een vrijblijvend studieadviesgesprek bij ons op kantoor in Leiden of via de telefoon. De studieadviseurs zijn ook ’s avonds bereikbaar. Meld je direct aan voor een studieadviesgesprek. Om er samen achter te komen wat voor jou de beste opleiding is, praat de studieadviseur met je over:

 • je ambities
 • je droombaan
 • je vooropleiding
 • je persoonlijke situatie

Examen

Hoe rond ik de opleiding af?

De geleerde kennis van de Onderwijsassistent opleiding wordt getoetst door middel van theorie-examens.

Digitaal examen doen wanneer het jou uitkomt

De examens bij het NTI MBO-College worden digitaal op locatie afgenomen. Dit is dagelijks mogelijk op tal van locaties door heel Nederland. Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je digitaal examen wilt doen voor de opleiding Kort MBO Onderwijsassistent. Lees meer over hoe digitaal examineren in de praktijk werkt en waar je de testcenters kunt vinden.

Ontvang een officieel NTI-diploma

Erkening-mbo-opleiding.pngNa succesvolle afronding van de opleiding Kort MBO Onderwijsassistent ontvang je een officieel NTI-diploma. Het NTI MBO-College is wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zo ben je verzekerd van een waardevol diploma dat goed aansluit op jouw toekomstige baan.

Doorstuderen?

Wil je na afloop alsnog voor een erkend mbo-diploma (niveau 4) gaan, dan kun je doorstromen naar een verkort en voordeliger traject van de volledige MBO-opleiding Onderwijsassistent. De vakken die je al hebt behaald hoef je dan niet meer te volgen.

De examenkosten bedragen € 42,50 per maand op basis van het aanbevolen studietempo.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij het NTI MBO-College profiteer je van een uniek all-in concept, waarbij studiemateriaal, afstuderen, diplomering, reprorecht en hand-outs inbegrepen zijn. Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten en je mag dit in maandelijkse termijnen voldoen. Alle korte MBO-opleidingen mag je zelfs gratis verlengen. Schrijf je nu in en profiteer tijdelijk van 25% korting!

Kort MBO Onderwijsassistent 4645

Termijnen 12 Maanden *
Lesgeld per termijn € 135,25
Nu met 25% korting € 101,44
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 50,-
 • 5% korting bij betaling ineens
 • * is het aanbevolen studietempo

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot logoAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner voor maar €5,-.  Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8,2 sterren - gebaseerd op 1398 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal