Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Wil je werken in het onderwijs?

Heb je interesse in het beroep van onderwijsassistent, maar niet direct de mogelijkheid om een verplichte stage te doorlopen en een opleiding van 2 of 3 jaar te volgen? Dan is de basisopleiding Onderwijsassistent van het NTI MBO-College een uitstekende keuze voor jou. In slechts 6 maanden leer je de belangrijkste theorie die een onderwijsassistent moet kennen. Schrijf je nu in en start morgen al!

Waarom een basisopleiding?

Als je al werkt en in korte tijd meer verdieping wilt geven aan je baan, is een basisopleiding ideaal voor jou. Tijdens deze opleiding hoef je namelijk geen stage te lopen. Ook is een basisopleiding een uitkomst als je erachter wilt komen of een vakgebied je aantrekt. Tijdens deze opleiding leg je een klein aantal examens af waarvoor je vrijstelling kunt krijgen als je daarna doorgaat met de volledige mbo-opleiding. De voordelen van een basisopleiding zijn:

 • Je ontvangt een officieel NTI-diploma;
 • Je kunt de opleiding binnen 6 maanden afronden;
 • Je hoeft geen stage te lopen;
 • Het lesgeld voor een basisopleiding is lager dan voor een mbo-opleiding.

Inhoud

Wat leer ik?

De basisopleiding behandelt een aantal vakken van de volledige mbo-opleiding Onderwijsassistent. Als onderwijsassistent ondersteun je in overleg met de leraar bij allerlei taken. Je hebt daarbij je eigen verantwoordelijkheden. Je neemt bijvoorbeeld toetsen af bij kinderen en je begeleidt de groep om zelfstandig te leren werken. Goed kunnen observeren en begeleiden is hierbij een belangrijke taak en één van de onderwerpen van deze basisopleiding. Ook verdiep je je in pedagogiek, didactiek (de manier van onderwijs geven) en communicatie met kinderen en ouders.

Studieprogramma

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de basisopleiding:

 • Didactiek
 • Pedagogiek
 • Communicatie
 • Organisatie
 • Observeren
 • Begeleiden
 • Deskundigheidsbevordering
 • Kwaliteitszorg

Uniek: studieboeken bij het lesgeld inbegrepen!

Waar andere particuliere onderwijsaanbieders gebruikmaken van losbladig en zelf ontwikkeld studiemateriaal, kiest het NTI MBO-College ervoor om te werken met de beste studieboeken. Deze zijn volledig bij je lesgeld inbegrepen. 

Toelating

Je hebt geen vooropleiding nodig

Voor de basisopleiding Onderwijsassistent heb je geen vooropleiding nodig. Je hoeft ook geen stage te lopen.

Advies van onze studieadviseurs

Het kiezen van een basisopleiding die bij je past is niet gemakkelijk. De studieadviseurs van het NTI kunnen je daarbij helpen. Dit kan via een vrijblijvend studieadviesgesprek bij ons op kantoor in Leiden of via de telefoon. De studieadviseurs zijn ook ’s avonds bereikbaar. Meld je direct aan voor een studieadviesgesprek. Om er samen achter te komen wat voor jou de beste opleiding is, praat de studieadviseur met je over:

 • je ambities 
 • je droombaan 
 • je vooropleiding 
 • je persoonlijke situatie

Examen

Examens van de basisopleiding Onderwijsassistent

Tijdens de basisopleiding Onderwijsassistent leg je theorie-examens af.

Digitale examens volgens de nieuwste mbo-norm

Het NTI MBO-college biedt de Basisopleiding Onderwijsassistent aan volgens de nieuwste mbo-norm. Dat betekent dat voor deze basisopleiding nieuwe examens zijn gemaakt. De examens worden digitaal op locatie afgenomen. Dit is dagelijks mogelijk op tal van locaties door heel Nederland. Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je digitaal examen wilt doen voor de Basisopleiding Onderwijsassistent. Lees meer over hoe digitaal examineren in de praktijk werkt en waar je de testcenters kunt vinden.

Ontvang een officieel NTI-diploma

Erkening-mbo-opleiding.pngNa succesvolle afronding van de basisopleiding ontvang je een officieel NTI-diploma. Een waardevol diploma van een erkende onderwijsinstelling dat goed aansluit op jouw toekomstige baan!

Doorleren na een basisopleiding

Na het afronden van je basisopleiding Onderwijsassistent kun je doorstromen naar de volledige mbo-opleidingen Onderwijsassistent (niveau 4), Pedagogisch medewerker kinderopvang (niveau 3) en Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (niveau 4).

De examenkosten bedragen € 28,33 per maand op basis van het aanbevolen studietempo.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij het NTI MBO-College profiteer je van een uniek all-in concept, waarbij studiemateriaal, afstuderen, diplomering, reprorecht en hand-outs inbegrepen zijn. Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten en je mag dit zelfs in maandelijkse termijnen voldoen. Alle basisopleidingen mag je gratis verlengen. Schrijf je nu in en profiteer tijdelijk van 25% jubileumkorting en een cadeau naar keuze!

Basisopleiding Onderwijsassistent 4 4122

Termijnen 6 Maanden * 9 Maanden
Lesgeld per termijn € 123,75 € 82,50
Nu met 25% korting € 92,81 € 61,88
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 50,-
 • 5% korting bij betaling ineens
 • * is het aanbevolen studietempo

Nog 2 dagen cadeau naar keuze bij inschrijving

Profiteer nu van een cadeau geheel naar keuze. Je kunt kiezen uit ruim 70 producten of uitjes. Kies jij Rituals producten, een blender, grill, of liever kaartjes voor de bioscoop

Welkomstcadeau naar keuze bij NTI

Zorg dat je er op tijd bij bent, want op = op. Lees meer over de actie

Ervaringen

Basisopleiding Onderwijsassistent
4.5 sterren - gebaseerd op 3 ervaringen
Flexibiliteit
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal
Examens

Ik ben heel positief over mijn opleidingen bij het NTI. Vorig jaar startte ik met de basisopleiding. Omdat mijn jongste kind nog niet naar school ging, was ik niet in de gelegenheid om stage te lopen. De basisopleiding is een uitstekende manier om toch al serieus werk te maken van je opleiding en een goede basis te leggen voor mijn stage. Ik ben na de zomervakantie gestart met de vervolgopleiding en loop nu stage en hoef nog maar 2 theorievakken. Super dat je met het NTI je studie kunt aanpassen aan je persoonlijke mogelijkheden. Waar ik helemaal lovend over ben is het digitaal examen doen: lekker dichtbij, scheelt heel veel tijd en je kunt vrij kort voor het examen nog reserveren. Dus als je zeker weet dat je het kunt. Dit in tegenstelling tot andere schriftelijke opleidingen die vaste examenrondes hanteren op een vaste locatie (meestal in de Randstad...) Ik kan het NTI van harte aanbevelen.

Ik ben pas begonnen met mijn opleiding onderwijsassistent. Ik vind het fijn dat ik lekker kan leren waar en wanneer ik wil. Met vragen kan je altijd bellen en dan worden ze snel en goed opgelost.

Bekijk alle ervaringen