Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

HBO Bouwkunde Klassikaal iets voor jou?

Wil jij ontwerpen, constructies berekenen en uitvoeringsplannen opstellen voor gebouwen? En vind je het leuk om de schakel te zijn tussen de opdrachtgever, de ontwerper en de uitvoerende partij tijdens de bouw? Dan is de hbo-opleiding Bouwkunde iets voor jou!

Na de opleiding ben jij bouwkundig ingenieur

Na het succesvol afronden van HBO Bouwkunde Klassikaal heb jij de titel Bachelor of Science op zak. Je bent dan een bouwkundig ingenieur die precies weet hoe je een bouwproces kunt leiden. Je kunt direct aan de slag in de dynamische bouwsector bij talloze organisaties. Je kunt werken bij architectenbureaus, aannemersbedrijven, ingenieursbureaus, de overheid en projectontwikkelaars. Je kunt denken aan functies als:

 • Bouwmanager
 • Tekenaar
 • Bouwkostendeskundige
 • Technisch ontwerper
 • Projectmanager
 • Adviseur

Hoe ziet een klassikale hbo-opleiding eruit?

Tijdens de opleiding HBO Bachelor Bouwkunde Klassikaal krijg je 1 of 2 keer per maand les van topdocenten op een locatie bij jou in de buurt. Tijdens deze lessen heb je direct contact met medestudenten. Ideaal om elkaar te helpen bij opdrachten. In de lessen worden de belangrijkste onderwerpen behandeld en je wordt klaargestoomd voor je examens. Je wordt intensief begeleid gedurende je studie, omdat je lessen volgt in kleine klassen.

Studeren op jouw moment

Starten wanneer je wilt. Studeren waar en wanneer het jou schikt. Even stoppen als dat nodig is, of harder gaan dan je dacht. Online, met inspirerende boeken, via E-modules, of juist in een echte klas. Dat kan allemaal bij NTI. Deze NTI-studenten leggen je graag uit hoe dit in zijn werk gaat.

Wij snappen als geen ander dat er meer is dan studeren. Dat je rekening wilt houden met je baan, met je kinderen, je sport, of met dat familielid dat aandacht nodig heeft. Of dat het even niet uitkomt met de feestdagen of tijdens die verbouwing. Maar als het dan zover is, zorgen we er ook voor dat elke seconde telt. Dat het helemaal jouw moment is.

Keuze uit meerdere lesdagen en -avonden

De lessen van de opleiding HBO Bachelor Bouwkunde Klassikaal worden gegeven op meerdere dagen in de week. Je kunt kiezen voor een locatie bij jou in de buurt. HBO Bachelor Bouwkunde Klassikaal start meerdere keren per jaar. De lessen worden buiten de vakantieperiodes om gepland. Je ontvangt twee weken voor het eerste college je studiepakket. Onder het tabblad locaties vind je een overzicht van alle startdata en beschikbare klassen per locatie.

Uniek: vakliteratuur inbegrepen bij het lesgeld

Waar andere afstandsopleiders gebruikmaken van losbladig en zelf ontwikkeld materiaal, kiest Hogeschool NTI ervoor om te werken met de beste vakliteratuur.

 • Studieboeken die bijvoorbeeld ook bij reguliere hogescholen op de literatuurlijst staan.
 • Bij Hogeschool NTI zijn ze volledig bij het lesgeld inbegrepen!
 • Je betaalt dus niets extra aan dure studieboeken en je bespaart hierdoor veel geld.
 • Kies daarom voor kwaliteit en het beste en meest actuele studiemateriaal.

Kies je eigen studievariant

Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Enkele klassikale bijeenkomsten per jaar 

Elke dag starten

Lesgeld vanaf € 199,50 per maand 

Locaties:
Variabel

Inschrijven

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste klassikale bijeenkomsten 1 of 2 keer per maand 

Start in september en maart

Lesgeld vanaf € 260,00 per maand 

Locaties:
Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Almere, Utrecht, Zwolle, Eindhoven

Inschrijven


Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.

Inhoud

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).

HBO Bachelor Bouwkunde Klassikaal 9255

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

Het eerste jaar geeft een introductie in het vakgebied. Je volgt o.a. vakken over technisch tekenen en bouwmanagement in de ontwerpfase.

Inleidende fase
 • Startbijeenkomst (introductie)
  0 EC
 • Algemene bouwkunde
  8 EC
 • Architectuur en technisch tekenen
  8 EC
 • Draagconstructies - woningbouw
  8 EC
 • Bouwfysica en installaties - woningbouw
  8 EC
 • Bouwmanagement in de ontwerpfase
  8 EC
 • BIM en communicatie
  8 EC
 • Integrale opdracht Bouwkunde - fase 1
  6 EC
 • Professionele ontwikkeling Bouwkunde - fase 1
  6 EC

Jaar 2

In het tweede jaar verdiep je je verder in de bouwtechniek, architectuur en bouwmanagement in de uitvoeringsfase.
Bekijk het studieprogramma van jaar 2

Jaar 3/4

In de laatste fase van HBO Bouwkunde Klassikaal volg je twee specialisaties en ga je afstuderen. Je kunt kiezen uit de specialisaties Architectuur, Bouwtechniek en Management. Ook loop je in deze fase stage.
Bekijk het studieprogramma van jaar 3/4

Opbouw van de opleiding Bouwkunde

In de opleiding HBO Bouwkunde Klassikaal maak je kennis met alle facetten van de bouwkunde. Je verdiept je in het managen van informatie en BIM (Bouw Informatie Model), bouwmanagement, constructie- en uitvoeringstechnieken, architectuur, toekomstgericht bouwen, analyseren, en onderzoeken en softskills. Je ontwikkelt je ruimtelijk inzicht en technische vaardigheden.

Klassikale bijeenkomsten

Tijdens de klassikale bijeenkomsten leer je de beroepsvaardigheden van een bouwkundig ingenieur. Hierbij kun je denken aan het uitrekenen en het beoordelen van constructies, het tekenen van krachtenschema’s en het berekenen, specificeren en beoordelen van technische adviezen van specialisten in de bouw. Ook leer je hoe je als bouwkundig ingenieur kunt communiceren en presenteren.

Webinars

Naast de bijeenkomsten volg je webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. De webinars gaan onder andere over:

 • Bouwmanagement in de ontwerp- en uitvoeringsfase
 • Draagconstructies - utiliteitsbouw
 • BIM en communicatie

HBO Startbijeenkomst

Je start de opleiding HBO Bachelor Bouwkunde Klassikaal met de HBO Startbijeenkomst. Een dag waarop jij je medestudenten ontmoet en onder andere een gratis workshop snellezen van UseClark volgt. Tijdens deze workshop leer je technieken aan die jou helpen informatie sneller te verwerken. Hiermee bespaar je minstens 2 uur per dag!

Locaties

Locaties

Je krijgt 1 of 2 keer per maand les van de beste vakdocenten op een locatie bij jou in de buurt. Wanneer de locaties en tijdstippen bekend zijn voor deze klassikale opleiding, dan vind je deze informatie hieronder. 

Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college
Lesdag Lestijden Frequentie Inschrijven tot 1e college

Toelating

Toelatingseisen HBO Bachelor Bouwkunde klassikaal

Voor deze opleiding is een vooropleiding nodig. Je kunt starten met de opleiding HBO Bouwkunde als je in bezit bent van één van de volgende diploma’s:

 • Havo-diploma
 • Vwo-diploma
 • Mbo-diploma (niveau 4)

Heb je een ander diploma en wil je weten of dit aan de toelatingseisen voor HBO Bouwkunde voldoet? Neem dan contact op met onze studieadviseur voor een gratis studieadviesgesprek.

Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?

Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor de 21+-toets kan direct starten met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze hbo-opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 75,-. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor een hbo-opleiding. Meld je hier aan voor de 21+-toets.

Aanvullende eisen

Voor HBO Bouwkunde gelden enkele aanvullende toelatingseisen. Deze opleiding vraagt om zeer goede wiskundige kennis. Daarnaast zijn een goede basiskennis van natuurkunde en technisch tekenen van belang tijdens de opleiding HBO Bouwkunde. Ontbreekt één van deze vakken in jouw vooropleiding? Dan kun je via het NTI een snelcursus volgen om jouw kennis bij te spijkeren.

Havo-profiel

Havo-diploma behaald vanaf 2009*

Natuur & Techniek (N&T)

Direct toelaatbaar

Natuur & Gezondheid (N&G)

Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie

Economie & Maatschappij (E&M)

Wiskunde B en Natuurkunde

Cultuur & Maatschappij (C&M)

Niet toelaatbaar

Vwo-profiel

Vwo-diploma behaald vanaf 2010*

Natuur & Techniek (N&T)

Direct toelaatbaar

Natuur & Gezondheid (N&G)

Natuurkunde of Natuur, Leven en Technologie

Economie & Maatschappij (E&M)

Natuurkunde

Cultuur & Maatschappij (C&M)

Niet toelaatbaar

MBO-diploma

- Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding
- Met het diploma Middenkaderfunctionaris Bouwkunde ben je direct toelaatbaar.
- Met een ander mbo-diploma adviseren we je om de Snelcursus Wiskunde B, Natuurkunde en Technisch Tekenen te volgen.

HBO- of WO-propedeuse

HBO- of WO-bachelor

We adviseren je om de Snelcursus Wiskunde B, Natuurkunde en Technisch Tekenen te volgen.

Relevante werkplek

Tijdens HBO Bouwkunde wordt van je verwacht dat je opdrachten in de praktijk kunt uitvoeren. Bij inschrijving voor HBO Bouwkunde is een relevante werkplek niet verplicht. Houd er wel rekening mee dat je later in de opleiding bouwkunde wel een werkplek moet hebben om de praktijkopdrachten uit te voeren.

Hulp nodig bij je studiekeuze?

Hogeschool NTI vindt het belangrijk dat jij de juiste studiekeuze maakt. Wij hebben een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij beantwoorden al je vragen en kunnen je helpen bij het kiezen van een studie. Je kunt een vrijblijvend studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Overdag, ’s avonds of in het weekend. Meld je nu aan voor een vrijblijvend studieadviesgesprek.

Stage

Stageplaats

Tijdens je stage pas je alles wat je hebt geleerd toe in de praktijk. De leerstof gaat zo nog meer voor je leven: alle modules vallen op hun plek en vormen samen een geheel. Je gaat bij twee verschillende soorten bedrijven stagelopen en een beroepsopdracht maken: bij een architectenbureau en bij een aannemer. Je zoekt zelf stageplaatsen die hierop aansluiten. Als je baan daarvoor geschikt is, kun je deze laten meetellen als stage. Het stagebureau van Hogeschool NTI kan je, indien nodig, helpen bij het vinden van een geschikte stageplek. Voordat je aan de stage kunt beginnen, dient de stageplaats te worden goedgekeurd. De aanvraag hiervoor wordt beoordeeld door een vakdeskundige, zodat je zeker weet dat de stageplek aansluit bij je opleiding.

Stageopdrachten

Voor de stage dien je twee opleidingsspecifieke opdrachten te maken. De eerste opdracht maak je tijdens het meelopen bij een architectenbureau. Je gaat fases in het bouwproces bekijken in de praktijk. De opdracht kan bijvoorbeeld zijn dat je de fases van een project dat bijna in de uitvoeringsfase zit analyseert.  De tweede beroepsopdracht doe je bij een aannemer. Deze opdracht kan bijvoorbeeld zijn dat je een detailplanning opzet voor een kleinschalig project of dit calculeert.

Stageduur HBO Bouwkunde Klassikaal

Je loopt in de laatste fase van de opleiding stage. Voor HBO Bouwkunde Klassikaal gelden 840 stage-uren. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. De resterende uren besteed je thuis aan het stageverslag en de opdrachten. Tijdens de stage word je vanuit Hogeschool NTI begeleid door een stageadviseur. Deze persoon is ook de contactpersoon voor het stagebedrijf.

Examen

Wettelijk erkend hbo-getuigschrift

Bouwkunde HBO Bouwkunde van Hogeschool NTI is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Je ontvangt het wettelijk erkende bachelordiploma Bouwkunde. Daarna mag je de titel Bachelor of Science voeren. Je bent verzekerd van de beste kwaliteit en een internationale erkenning.

Examens

Tijdens de HBO Bachelor Bouwkunde Klassikaal heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.

Elke dag digitaal examen doen

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je digitaal examen wilt doen. Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees hier meer over de digitale examens.

De examenkosten bedragen € 76,25 per maand.

Studieduur & lesgeld

Voor een 4-jarige HBO Bachelor betaal je maar 3 jaar

Hogeschool NTI hanteert een uniek all-in concept met maximale flexibiliteit voor jou als student. Dit betekent dat er geen extra kosten voor vakliteratuur, studiemateriaal, diplomering en reprorecht in rekening worden gebracht. Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten. Bovendien betaal je slechts in de eerste 3 jaar voor onze deeltijd bacheloropleidingen, die een wettelijke duur van 4 jaar hebben. Je kunt tot 6 jaar over je studie doen zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht. Voor jouw opleiding heb je artikelen en naslagwerken nodig. Wij raden aan om daarvoor een lidmaatschap bij de Koninklijke Bibliotheek aan te schaffen. Via NTI krijg je 50% korting bij de KB en betaal je slechts €7,50 per jaar.

Levenlanglerenkrediet: leen bij DUO tegen gunstige voorwaarden

Lenen via DUO mogelijk stickerBen je jonger dan 55 jaar en betaal je zelf het college- of lesgeld? Dan kun jij het les- en examengeld van deze opleiding lenen via DUO tegen zeer gunstige voorwaarden. Lees meer over dit Levenlanglerenkrediet.

HBO Bachelor Bouwkunde Klassikaal 9255

Termijnen 3 Jaar 36 Maanden *
Lesgeld per termijn € 2.964,00 € 260,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Tijdelijk Acer Chromebook actie bij inschrijving

Acer Chromebook actieBij een inschrijving voor een (klassikale) hbo bacheloropleiding of volledige masteropleiding ontvang je een Acer Chromebook t.w.v. €249 voor slechts €29! Zorg dat je er op tijd bij bent, want op = op. Schrijf je snel in. Lees meer over de actie

Wees de eerste om een review achter te laten

Laat hier jouw beoordeling achter

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten, bekijk tot die tijd op The Feedback Company hoe onze studenten NTI beoordelen:

Beoordelingen NTI op The Feedback Company