Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids binnen enkele minuten in je mailbox.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Haal je nascholingspunten voor de SKJ-registratie

Iedereen die werkt in de jeugdhulp of -bescherming moet zich vanaf 1 januari 2018 registeren bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Wil je werken in de jeugdhulp, maar kom je nog niet in aanmerking voor een registratie als jeugd- en gezinsprofessional? Bijvoorbeeld omdat jouw diploma ouder dan 5 jaar is, of omdat je geen uitstroomprofiel jeugdzorgwerker hebt? Volg dan dit hbo-programma. Je leert in 9 maanden hoe je een bijdrage levert aan een veilige opvoeding en hoe je ouders en opvoeders hierbij begeleidt. Na succesvolle afronding kun je bij de SKJ de registratie aanvragen als jeugd- en gezinsprofessional, ook wel generalistisch specialist genoemd.

Wat is een hbo-programma?

Kom jij in je werk of je dagelijkse leven kennis tekort over een bepaald onderwerp? Wil je je wel bijscholen en meer verdieping geven aan je werk, maar heb je geen mogelijkheid om een langdurige opleiding te volgen? Dan is een hbo-programma iets voor jou! Ook als je je aan het oriënteren bent om weer te studeren is een hbo-programma een goede mogelijkheid om eerst te ervaren hoe dit is. Binnen 3 tot 12 maanden verdiep je je in één thema. Na afloop ken jij de ins & outs én ontvang je een erkend certificaat.

Is dit hbo-programma iets voor mij?

Ben je niet (meer) werkzaam in de jeugdhulp of jeugdbescherming en:

 • heb je een hsao- of hss-SW-diploma (of een diploma van een van de voorlopers van deze opleiding);
 • is je diploma ouder dan 5 jaar; en/of
 • heb je geen uitstroomprofiel jeugdzorgwerker/profiel jeugd?

Met dit hbo-programma krijg je aanvullende scholing, waarmee je je kunt laten registreren bij de SKJ. Hierna kun je direct aan de slag in de jeugdhulpverlening. Voor de volledige registratie-eisen van de SKJ verwijzen we je naar de website van SKJ. Ook ben je na het volgen van dit hbo-programma direct toelaatbaar tot de HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) van Hogeschool NTI.

Krijg 50% korting op de studiekosten via het SKJ scholingsfonds

De SKJ stelt een scholingsfonds beschikbaar voor mensen zonder werkervaring in het jeugddomein, die hun nascholingspunten bij NTI willen halen. Onder bepaalde voorwaarden kun je maar liefst 50% van de studiekosten vergoed krijgen. Meer informatie vind je op https://skjeugd.nl/scholingsfonds/.

Onderdeel van volledige HBO Bachelor

Dit hbo-programma is een onderdeel van de erkende HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Je bent dus verzekerd van erkende kwaliteit en kunt bovendien studiefinanciering krijgen tegen gunstige voorwaarden. Lees hier meer over bij de tab Studieduur & lesgeld.

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Met veel of weinig begeleiding van je studiecoach, samen met studiegenoten of juist in je eentje. Jij kiest! Zo kun jij een opleiding goed combineren met een drukke baan, hobby's en gezinsleven.

NTI en corona: starten gewoon mogelijk

NTI is de uitvinder van FlexibelStuderen®, dat betekent dat wij veel ervaring hebben in het geven van erkende online opleidingen. Je studeert in een handige online leeromgeving met een combinatie van zelfstudie, online lessen en opdrachten. Eventuele praktijkdagen zijn tijdelijk vervangen door virtual classrooms. Zo loop je geen enkel risico en kun je met een gerust hart blijven werken aan een betere toekomst. Starten is dus gewoon mogelijk. Wil je meer weten? Lees meer over FlexibelStuderen® in de coronaperiode.

Inhoud

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welk vak of welke vakken de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).

HBO-programma Jeugd- en gezinsprofessional (nascholing SKJ) 8586

Bij deze opleiding kun je 45 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Studieprogramma

 • Startmodule
  0 EC
 • Gespreksvoering in de hulpverlening
  8 EC
 • Mediawijsheid, gezondheid en leefstijl
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.1 Positieve gezondheid jeugd
  7 EC
 • Leefwerelden en diversiteit
  8 EC
 • Jeugdzorg en Jeugdbeleid
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.2 Leefwerelden jeugd
  6 EC
Wil jij uitgebreide informatie over de inhoud van deze vakken?

Wat leer ik?

Tijdens de opleiding Jeugd- en gezinsprofessional verdiep je je in de leefwerelden van jongeren, jeugdbeleid en gesprekstechnieken in de hulpverlening, zoals interculturele communicatie. Je gaat in op het gezin waarin kinderen en jongeren opgroeien en de manier waarop ouders en kinderen en jongeren met elkaar omgaan. Wat is de rol van de school hierbij? Wat voor invloed hebben media, straatcultuur en jeugdcultuur? Ook leer je een beleidsplan te schrijven voor een organisatie op het gebied van media(gebruik). Een aantal onderwerpen die aan bod komen tijdens de opleiding Jeugd- en gezinsprofessional zijn:

 • Mediawijsheid
 • Social media
 • Diversiteit in opvoeding
 • Gezondheid en leefstijl
 • Motiverende gespreksvoering

Inclusief praktijkbijeenkomsten en webinar

Bij de opleiding Jeugd- en gezinsprofessional horen drie praktijkbijeenkomsten en een webinar. Tijdens de bijeenkomsten geeft een topdocent jou uitleg over de theorie en ga je oefenen met de stof. Zo gaat die beter voor je leven. Je gaat hierbij aan de slag met gespreksvoering in de hulpverlening, leefwerelden en diversiteit en jeugdzorg en jeugdbeleid. Een webinar is een online les waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. Het webinar gaat over mediawijsheid, gezondheid en leefstijl.

Online leeromgeving

Bij NTI kun jij studeren op jouw moment, in een online leeromgeving. In deze afgeschermde omgeving heb je contact met je docenten en medestudenten. Hier kun je leerstof interactief oefenen met Memotrainers en proeftentamens, E-modules volgen en kennisclips bekijken. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Inclusief vakliteratuur

Tijdens jouw opleiding krijg je alle studieboeken thuisgestuurd. Handig, zo hoef je niet zelf achter het lesmateriaal aan. Je krijgt kwalitatieve studieboeken die ook bij reguliere hogescholen op de literatuurlijst staan. Deze vakliteratuur is volledig bij het lesgeld inbegrepen.

Persoonlijke begeleiding

"Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met ons, de mentoren, bellen, appen of mailen. Wij helpen je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en denken mee over oplossingen".

Lees meer

Toelating

Heb ik een vooropleiding nodig?

Om toegelaten te worden tot het hbo-programma Jeugd- en gezinsprofessional (nascholing SKJ) heb je één van de volgende bachelordiploma's nodig:

 • HSAO-diploma van TP, MWD, SPH, CMV of Pedagogiek, behaald met of zonder uitstroomprofiel Jeugdzorgwerker, of:
 • Diploma Hogere Sociale Studies (social work) met profiel Zorg of profiel Welzijn en samenleving

Heb je nog vragen? Bel ons gerust!

Heb je vragen over het volgen van een hbo-programma? Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs. Zij staan voor jou klaar!

Examen

Afronding en certificaat

Elke module heeft een toetsmoment en tijdens dit moment wordt bepaald of je het benodigde niveau hebt. Na afronding van dit programma en het behalen van het certificaat kan je bij de SKJ de registratie aanvragen als jeugd- en gezinsprofessional. Met deze beroepsregistratie laat je aan je cliënten en je werkgever zien dat je vakbekwaam bent en werkt aan jouw professionele ontwikkeling.

Kan ik doorstuderen?

Heb je dit programma succesvol afgerond en wil je je verder verdiepen? Dan ben je direct toelaatbaar tot de HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening van Hogeschool NTI. Je ontvangt dan gegarandeerd vrijstelling voor de gelijknamige modules die deel uitmaken van deze bachelor.

Examenkosten voor het HBO-programma Jeugd- en gezinsprofessional (nascholing SKJ)

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 66,67 per maand.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij NTI betaal je geen kosten voor vakliteratuur, studiemateriaal en reprorecht. Wij hanteren een all-in concept. Hierdoor ben jij bij ons een stuk voordeliger uit dan bij reguliere hogescholen. Vergelijk de totale kosten van onze erkende opleidingen maar eens met die van andere opleiders. Dan zie je dat Hogeschool NTI ook financieel de beste keuze is.

Levenlanglerenkrediet: Nu studeren, straks betalen

Lenen via DUO mogelijk stickerWil jij deze opleiding heel graag volgen, maar heb je daar het geld niet voor? Dan hebben we goed nieuws, je kunt het les- en examengeld bij DUO tegen zeer gunstige voorwaarden lenen. Zo kun je direct aan jouw opleiding beginnen. Na je studie heb je 15 jaar de tijd om terug te betalen. Lees nu meer over de voorwaarden van dit Levenlanglerenkrediet.

HBO-Programma Jeugd- en gezinsprofessional (nascholing SKJ) 8586

Termijnen 9 Maanden *
Lesgeld per termijn € 220,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 50,-
 • 5% korting bij betaling ineens
 • * is het aanbevolen studietempo

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot logoAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner vanaf €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8,2 sterren - gebaseerd op 1398 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal