Omschrijving

Word die waardevolle sportmanager

Ben jij een denker én een doener? Zie jij jezelf al werken als manager van een sportvereniging, evenementenorganisatie of bij een sportbond? Dan is de opleiding HBO Sportmanagement Bachelor wat voor jou. Je doet management- en adviesvaardigheden op en leert over sport in combinatie met lifestyle en cultuur. Sporten is voor velen een 'way of living'. Je leert de verschillende sportlifestyles in diverse bevolkings- en leeftijdsgroepen te herkennen, om hier als sportmanager op in te kunnen spelen met sport- en beweegprogramma’s. Met de juiste marketingmiddelen kun jij je doelgroep bereiken. Kortom: deze opleiding heeft alles om jou klaar te stomen tot de sportmanager die jij wilt zijn.

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

ma-vr (09:00-18:00)

NTI en corona: starten gewoon mogelijk

NTI is de uitvinder van FlexibelStuderen®, dat betekent dat wij veel ervaring hebben in het geven van erkende online opleidingen. Je studeert in een handige online leeromgeving met een combinatie van zelfstudie, online lessen en opdrachten. Eventuele praktijkdagen zijn tijdelijk vervangen door virtual classrooms. Zo loop je geen enkel risico en kun je met een gerust hart blijven werken aan een betere toekomst. Starten is dus gewoon mogelijk. Wil je meer weten? Lees meer over FlexibelStuderen® in de coronaperiode.

Tot nu toe een prettige ervaring met studeren bij NTI. Tot nu toe een prettige ervaring met studeren bij NTI. De belangrijkste reden voor mij was dat ik flexibel kan studeren, en dat lukt heel goed. Ik heb overzichtelijk een planning kunnen maken en daar probeer ik mij aan te houden.

Inhoud

Hoe is deze opleiding opgebouwd?

Bij de opleiding HBO Bachelor Sportmanagement kun je EC's halen. EC's zijn studiepunten volgens de Europese standaard (ECTS: European Credit Transfer System). De gemiddelde studielast is 60 EC's per jaar, maar bij NTI kun je dat flexibel indelen. In het studieprogramma hieronder kun je zien hoe de jaren zijn opgebouwd en hoe de EC's zijn verdeeld.

Het studieprogramma

HBO Bachelor Sportmanagement 8589

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

In het eerste jaar van de HBO sportopleiding maak jij kennis met de basisprincipes van het managen. Je gaat onder meer aan de slag met projectmanagement, bedrijfseconomie en bedrijfscommunicatie. Daarnaast doe je kennis op over sport en lifestyle en sport en cultuur. Alles voor een stevige basis.

Inleidende fase
 • Startmodule
  0 EC
 • Management en organisatie
  8 EC
 • Projectmanagement
  8 EC
 • Sport en lifestyle
  8 EC
 • Bedrijfseconomische aspecten
  8 EC
 • Bedrijfscommunicatie
  8 EC
 • Sport en cultuur
  8 EC
 • Eindopdracht Fase 1
  6 EC
 • Praktijkprogramma Fase 1/Propedeuse-portfolio
  6 EC

Jaar 2

In dit jaar van Sportmanagement HBO ga jij je verdiepen. Je staat uitgebreid stil bij sportbeleid en strategieontwikkelingen. Ook leer je verschillende marketingprincipes toepassen op de sportsector.

Hoofdfase
 • Sport en strategie
  12 EC
 • Sportbeleid
  12 EC
 • Sportmarketing
  12 EC
 • Sportstimulering
  12 EC
 • Eindopdracht Fase 2
  6 EC
 • Praktijkprogramma Fase 2/Propedeuse-portfolio
  6 EC

Jaar 3/4

In het derde studiejaar van HBO Sportmanagement ga je oefenen met adviesvaardigheden. Ook verdiep jij je in innovatie in de sport. Daarnaast kies je een specialisatie: sportpsychologie of ondernemerschap. De sportopleiding rond je in het vierde jaar af met een scriptie. Je wordt daarin goed begeleid door een specialist op het gebied van sportmanagement.

Ondersteuning & verbreding
 • Afstudeerfase
  0 EC
 • Innovatie in de sport
  12 EC
 • Adviesvaardigheden
  12 EC
 • Specialisatie
  24 EC
 • Praktijkprogramma Fase 3/Propedeuse-portfolio
  12 EC
 • Praktijkprogramma Fase 4/Propedeuse-portfolio
  30 EC
 • Bachelor Eindscriptie
  30 EC
Wil jij uitgebreide informatie over de inhoud van deze vakken?

Wat kun je nog meer verwachten

18 praktijkbijeenkomsten

Tijdens 18 interessante praktijkbijeenkomsten krijg je van topdocenten meer uitleg over de theorie. Ook leer je samen met medestudenten vaardigheden die je later nodig hebt.

Praktijkportfolio

Het leren in de werkomgeving speelt een belangrijke rol in de opleiding. Daarom werk je tijdens deze sportopleiding aan een opleidingsportfolio, waarin je opdrachten uitvoert op jouw werkplek of in de werkpraktijk. Bij NTI staat een portfoliobegeleider tot je beschikking die jou begeleidt bij het tot stand komen van je portfolio.

 

Twee varianten: duaal of deeltijd

Werk je al minimaal twee jaar bij een relevante werkgever en wil je deze opleiding volgen? Dan kun je je inschrijven voor de duale variant van HBO Sportmanagement. Heb je geen (relevante) werkplek, maar wel 2 jaar werkervaring? Schrijf je dan in voor de deeltijd variant. Bij deze variant loop je 840 uur stage.

Innovatieve en gepersonaliseerde online leeromgeving

In een online leeromgeving volg je Webinars en krijg je kennisclips, lesmateriaal en opdrachten. Bekijk meer over de online leeromgeving.

Studeren bij NTI

Ben je toe aan een carrièreswitch of wil je dat diploma halen waarmee je aan de slag kunt in jouw droombaan? Dan ben je hiervoor bij NTI aan het juiste adres. NTI helpt je graag bij het bereiken van jouw doel!

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

Praktijkdagen volgen van echte vakdocenten

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt!

Toelating

Toelatingseisen

Je kunt direct starten met de opleiding HBO Bachelor Sportmanagement als je een van de volgende diploma's hebt:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)
 • 21+ toets behaald

Voldoe jij aan één van deze eisen?

Schrijf je direct in voor deze opleiding

Niet de juiste diploma's, wel ouder dan 21?

Dan kun je de 21+ toets doen. Als je deze haalt kun je direct starten met een hbo-opleiding van NTI. Lees meer over deze toets.

Met vrijstellingen studeer je sneller

Als je in aanmerking komt voor vrijstellingen, kun je sneller door de opleiding heen. Daarnaast ontvang je dan een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Stageduur

Tijdens deze HBO Sportmanagement opleiding loop je stage. Zo ervaar je hoe het is om als sportmanager te werken. Heel leuk, want hier breng jij jouw kennis echt in praktijk. Je bent voor deze opleiding 840 uur met de stage bezig. Je wordt vanuit NTI begeleid door een stageadviseur.

Stageplaats

Je mag je stageplaats zelf uitkiezen. Om je te helpen, hebben we een exclusieve overeenkomst met Het Stage Instituut. Heb je al een baan in het vakgebied? Dan kun je deze voordragen als stageplaats. We kijken dan nog wel of deze goed bij de opleiding past.

Stage lopen hoeft pas vanaf je derde jaar, je hebt dus nog even tijd om een stageplek te zoeken! Mocht dit door bijvoorbeeld tijdgebrek ook de komende jaren niet lukken, dan raden wij je aan om voor een hbo-programma te kiezen.

 

Examen

Wettelijk HBO-getuigschrift Sportmanagement

Hogeschool NTI verzorgt de HBO Sportmanagement opleiding in samenwerking met Hogeschool NCOI. De HBO Bachelor Sportmanagement van NCOI is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Na afronding van deze sportopleiding ontvang je het wettelijk erkende hbo-getuigschrift ‘HBO Bachelor Sportmanagement’. Je mag je dan Bachelor of Artsnoemen. Het getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NCOI.

ministerie OCW logo 250pxbNVAO geaccrediteerd logo 250pxb

Voordelen van examen doen bij NTI

 • Examen doen wanneer jij er klaar voor bent.
 • Digitaal examen doen op tal van locaties door heel Nederland.
 • Maak papers in je eigen tempo en lever ze online in wanneer jij dat wilt.

Examenkosten

De examenkosten bedragen € 62,78 per maand. Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen de eerste 3 jaar lesgeld en examenkosten

Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Bij NTI hanteren we een all-in concept waarbij je alleen lesgeld en examenkosten betaalt. Deze betaal je alleen in de eerste drie studiejaren. Je kunt ook meer tijd nemen voor je studie, bij NTI kun je tot 6 jaar over je studie doen zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht.

Onderdelen Kosten Termijnen / aantal
Lesgeld per termijn € 246,67 36 maanden
Examenkosten € 62,78 36 maanden
Studiemateriaal gratis
Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,00 Eenmalig
Het lesgeld is inclusief
 • Alle benodigde vakliteratuur
 • Begeleiding tijdens je hele studie
 • Gratis verlenging van je studieduur
 • Praktijkdagen met topdocenten
 • Jouw felbegeerde diplomering

Levenlanglerenkrediet: Nu studeren, straks betalen

Lenen via DUO mogelijk stickerWil jij deze opleiding heel graag volgen, maar heb je daar het geld niet voor? Dan hebben we goed nieuws, je kunt het les- en examengeld bij DUO tegen zeer gunstige voorwaarden lenen. Zo kun je direct aan jouw opleiding beginnen. Na je studie heb je 15 jaar de tijd om terug te betalen. Lees nu meer over de voorwaarden van dit Levenlanglerenkrediet.

Ontvang tot 50% van de Belastingdienst retour

Je kunt de kosten voor een opleiding die aansluit bij je (toekomstige) beroep van de belasting aftrekken. Zo kun je voor de opleiding HBO Bachelor Sportmanagement tot wel  € 1.226,69 terugkrijgen! Bereken hier zelf jouw belastingvoordeel.

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot logoAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner vanaf €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ervaringen

HBO Bachelor Sportmanagement

4 sterren - gebaseerd op 1 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

 

Tot nu toe een prettige ervaring met studeren bij NTI. De belangrijkste reden voor mij was dat ik flexibel kan studeren, en dat lukt heel goed. Ik heb overzichtelijk een planning kunnen maken en daar probeer ik mij aan te houden.

Bekijk alle ervaringen

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten; even goede vrienden.