Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Volg een SPH-opleiding en help anderen

Kwetsbare jongeren en volwassenen hebben ondersteuning nodig van jou als sociaal pedagogisch hulpverlener. Met jouw flinke doorzettingsvermogen en geduld ben jij de sleutelfiguur in hun dagelijkse leven. Als professional in de sociaal pedagogische hulpverlening help je mensen hun leven weer zo zelfstandig mogelijk in te richten. Wil jij deze belangrijke rol op je nemen? Kies dan voor de erkende SPH-opleiding en behaal een erkend hbo-diploma.

Tot € 10.000,- korting voor HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening bij NTI!

Heb jij nog geen bachelor- of masterdiploma in het reguliere onderwijs behaald en ga je HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening bij NTI volgen? Dan krijg je maar liefst € 10.000,- korting voor de volledige opleiding! Met deze enorme overheidssubsidie betaal jij maandelijks een laag bedrag, waar de voucherkorting al vanaf is gehaald. Kijk hieronder bij Subsidieregeling voor meer informatie.

Wat kun je na de SPH-opleiding?

Na de SPH-opleiding ben jij een professional die met de juiste methoden en behandelplannen jongeren en volwassen een stap vooruit kunt helpen. Je kunt een bijdrage leveren aan een betere maatschappij. Je kunt zorg bieden aan individuen en groepen mensen die vanwege bijzondere omstandigheden en beperkingen zijn aangewezen op hulpverlening. Na een SPH-opleiding kun je vele kanten op. Je kunt aan de slag in de sociaal werk sector bij:

 • jeugd- en jongerenwerk
 • verstandelijk gehandicaptenzorg 
 • verslavingszorg 
 • vluchtelingenwerk 
 • ouderenzorg

Studeren op jouw moment

Starten wanneer je wilt. Studeren waar en wanneer het jou schikt. Even stoppen als dat nodig is, of harder gaan dan je dacht. Online, met inspirerende boeken, via E-modules, of juist in een echte klas. Dat kan allemaal bij NTI. Deze NTI-studenten leggen je graag uit hoe dit in zijn werk gaat.

Wij snappen als geen ander dat er meer is dan studeren. Dat je rekening wilt houden met je baan, met je kinderen, je sport, of met dat familielid dat aandacht nodig heeft. Of dat het even niet uitkomt met de feestdagen of tijdens die verbouwing. Maar als het dan zover is, zorgen we er ook voor dat elke seconde telt. Dat het helemaal jouw moment is.

Online leeromgeving

Bij NTI studeer je in een online leeromgeving. Hier kun je leerstof interactief oefenen met Memotrainers en proeftentamens, E-modules volgen en kennisclips bekijken. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Lees meer

De opleidingen van Hogeschool NTI zijn inhoudelijk als beste beoordeeld

HBOWanneer je een kwalitatieve en erkende hbo-opleiding wilt volgen, zit je bij Hogeschool NTI goed! In de Nationale Studenten Enquête zijn meerdere hbo bachelor- en masteropleidingen inhoudelijk als beste van heel Nederland beoordeeld. De resultaten zijn voor jou het bewijs dat studenten de combinatie van de beste vakliteratuur, begeleiding van topdocenten en (online) studiemogelijkheden hoog waarderen. Lees meer over de Nationale Studenten Enquête.

Kies je eigen studievariant

Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Enkele klassikale bijeenkomsten per jaar 

Elke dag starten

Lesgeld vanaf € 55,00 per maand 

Locaties:
Variabel

Inschrijven

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste klassikale bijeenkomsten 1 of 2 keer per maand 

Start in september en maart

Lesgeld vanaf € 115,00 per maand 

Locaties:
Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Almere, Utrecht, Zwolle, Eindhoven

Inschrijven


Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.

Inhoud

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).

HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) 7715

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

In jaar 1 van de SPH-opleiding oriënteer je je in het werkveld van Sociaal Werk (Social Work), je maakt kennis met de methodische werkwijze en je leert als een SPH’er problemen signaleren.

Inleidende fase
 • Startbijeenkomst (introductie)
  0 EC
 • Examentraining Methodisch werken (optioneel)
  0 EC
 • Agogische gespreksvaardigheden
  8 EC
 • Groepsdynamica
  8 EC
 • Methodisch werken
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.1 SPH/MWD Werkveld SW
  6 EC
 • Onderzoeken en rapporteren in de hulpverlening
  8 EC
 • Waarnemen en observeren
  8 EC
 • Signaleren en preventie
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.2 SW/Ped. T en K sog.ag. wrk
  6 EC

Jaar 2

In het tweede jaar ga je je meer verdiepen in de wereld van SPH. Je gaat aan de slag met specifieke kennis en vaardigheden. Zo volg je o.a. de vakken Diagnostische vaardigheden binnen Social Work en Opvoedingsondersteuning en coaching.
Bekijk het studieprogramma van jaar 2

Jaar 3/4

In het derde jaar van de SPH-opleiding kies je een specialisatie: Jeugd of Hulpverlening. Het vierde jaar richt zich vooral op de stage en het afstuderen.
Bekijk het studieprogramma van jaar 3/4

Wat leer je tijdens de SPH-opleiding?

Tijdens de SPH-opleiding leer je alle kennis en vaardigheden die nodig hebt om als SPH’er aan de slag te gaan. Je leert de juiste ondersteuning bieden aan mensen in uiteenlopende situaties. Dit kan variëren van het geven van zorg en aandacht tot behandeling of het maken van nieuw beleid. De hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening maakt deel uit van het domein Sociaal Werk, voorheen Social Work (net als HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD)). Onderwerpen die tijdens de SPH-opleiding aan bod komen zijn o.a.:

 • Signaleren en preventie 
 • Groepsdynamica
 • E-coaching
 • Begeleidingsplan opstellen
 • Gespreksvoering in de hulpverlening

Kies jouw specialisatie

In jaar 3 van de opleiding kun jij zelf je eigen richting bepalen door een specialisatie te kiezen. Je verdiept je hiermee in een bepaald deelgebied. Je kunt kiezen uit:

 • Hulpverlening: je leert mensen met een beperking of met opvoedkundige of justitiële problemen te ondersteunen en doet ervaring op in het maken van nieuw (behandel)beleid. Je richt je op de hulpverlening van verschillende doelgroepen met vakken als Psychologie en multiproblematiek en Hulpverlening in gedwongen kader.
 • Jeugd: je leert kinderen en jongeren te ondersteunen en doet ervaring op in het maken van begeleidingsplannen om te voorkomen dat ze opnieuw in de knel raken. Je leert hoe je kunt omgaan met het verschil in behoeften van de jeugd en hun leefomgeving. Je volgt vakken als Mediawijsheid en leefstijl, Leefwerelden en diversiteit en Jeugdzorg en -beleid.

Na succesvolle afronding krijg je een aantekening van de specialisatie op jouw cijferlijst.

Gratis: 14 praktijkbijeenkomsten

De SPH-opleiding bevat 14 interessante praktijkbijeenkomsten verspreid over de opleiding. Topdocenten uit het vakgebied geven deze praktijkbijeenkomsten. In een kleine groep leer je samen met andere studenten de beroepsvaardigheden van een SPH’er, zoals:

 • Agogische gespreksvaardigheden 
 • Onderzoeken en rapporteren in de hulpverlening
 • Waarnemen en observeren
 • Opvoedingsondersteuning en coaching

Webinars

Naast de praktijkbijeenkomsten volg je webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. De webinars gaan onder andere over:

 • Methodisch werken
 • Signaleren en preventie
 • E-coaching
 • Systeem- en krachtgericht werken

Persoonlijke begeleiding

"Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met ons, de mentoren, bellen, appen of mailen. Wij helpen je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en denken mee over oplossingen".

Lees meer

HBO Startbijeenkomst

Je start de opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) met de HBO Startbijeenkomst. Een dag waarop jij je medestudenten ontmoet en onder andere een gratis workshop snellezen van UseClark volgt. Tijdens deze workshop leer je technieken aan die jou helpen informatie sneller te verwerken. Hiermee bespaar je minstens 2 uur per dag!

Wat krijg je als je de HBO Bachelor SPH bij NTI gaat volgen?

Zo ga je aan de slag met de HBO Bachelor SPH

Subsidieregeling

Volg HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening extra voordelig bij NTI

De opleiding HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening volg je bij NTI met maar liefst € 10.000,- korting. Deze korting krijg je omdat de NTI SPH-opleiding valt onder een subsidieregeling van de overheid. Zowel de overheid als wij vinden het belangrijk dat volwassenen zich blijven ontwikkelen en doorleren. Dankzij deze subsidieregeling krijg jij deze unieke kans. De korting is beschikbaar voor iedereen die nog geen bachelor- of mastertitel in het reguliere onderwijs heeft behaald.

Kom ik in aanmerking voor de korting?

Kom jij in aanmerking voor de korting? Het is eigenlijk heel simpel: je mag nog geen bachelor- of mastertitel in het reguliere onderwijs behaald hebben. In het particuliere onderwijs, bijvoorbeeld bij NTI, mag dit dus wel. En heb je een opleiding in het reguliere onderwijs gevolgd maar deze niet afgerond, dan kom je ook in aanmerking.

Hoe werkt de korting?

Om de korting te kunnen krijgen hoef jij eigenlijk niks te doen. NTI regelt dit allemaal en vraagt voor jou per semester een voucher aan van € 1.250. Om elk semester deze subsidie te krijgen, moet je wel genoeg studievoortgang hebben. We noemen dit de studievoortgangseis. Je doorloopt deze opleiding natuurlijk in je eigen tempo, maar dus wel volgens een vast traject. Bekijk het schema hieronder om te zien hoe de studievoortgangseis in de praktijk werkt.

Hoe werkt de studievoortgangseis in de praktijk?

Jaar 1
     - Semester 1: je kunt direct starten
     - Semester 2: je kunt direct starten

Jaar 2
     - Semester 3: kun je starten als semester 1 is afgerond
     - Semester 4: kun je starten als semester 1 en 2 zijn afgerond

Jaar 3
     - Semester 5: kun je starten als semester 1, 2 en 3 zijn afgerond
     - Semester 6: kun je starten als semester 1, 2, 3 en 4 zijn afgerond

Jaar 4
     - Semester 7: kun je starten als semester 1, 2, 3, 4 en 5 zijn afgerond
     - Semester 8: kun je starten als semester 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7 zijn afgerond

Heb je al een bachelor- of mastertitel behaald?

Voldoe je niet aan de voorwaarden voor de korting omdat je een bachelor- of mastertitel hebt? Dan kan je de HBO SPH-opleiding volgen (tegen de reguliere kosten) zonder korting. Neem hiervoor contact op met onze studieadviseurs.

Toelating

Toelatingseisen

Om te starten met de opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening met voucherkorting dien je nog geen bachelor- of mastertitel te hebben behaald in het reguliere onderwijs (particulier onderwijs, zoals NTI, mag wel) én dien je één van de volgende diploma's te hebben:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)

Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?

Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor de 21+-toets kan direct starten met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze hbo-opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 75,-. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor een hbo-opleiding. Lees hoe je je kunt voorbereiden of meld je aan voor de 21+-toets.

Met vrijstellingen studeer je sneller

Voor deze opleiding kun je een vrijstellingsverzoek indienen. Na goedkeuring van het verzoek hoef je de vrijgestelde modules in het betreffende semester niet te doen. Je kunt dus sneller door de opleiding heen. Lees hier meer over vrijstellingen.

Heb je een vraag? Een hbo-studieadviseur helpt je graag!

Hogeschool NTI heeft een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij kunnen je helpen bij jouw studiekeuze. Zij staan voor je klaar en beantwoorden al je vragen. Je kunt vrijblijvend een studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Overdag en ’s avonds. Vraag direct een gratis studieadviesgesprek aan.

Stage

Stage tijdens SPH-opleiding

Tijdens de opleiding loop je stage. De kennis en vaardigheden die je hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. Je ervaart hoe het is om als SPH’er te werken.

Stageduur HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Je stage tijdens de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening heeft een omvang van ongeveer 840 uur. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. De overige uren gebruik je om aan je verslag te werken. Tijdens de stage word je vanuit Hogeschool NTI begeleid door een stageadviseur. Deze persoon is ook de contactpersoon voor het stagebedrijf.

Stageplaats

Tijdens de opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) mag je de stageplaats zelf uitkiezen. Heb je een baan in het vakgebied van je studie? Dan kun je die voordragen als stageplaats. De stageplaats wordt vooraf eerst goedgekeurd en erkend door een vakdeskundige. Hierdoor weet je zeker dat de stageplek aansluit bij jouw opleiding.

Een leuke stageplek vinden via Stage Instituut
Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Als student van Hogeschool NTI kun je op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures. Dit maakt het zoeken naar een stageplek leuker en makkelijker! Bekijk hier de website van het Stage Instituut.

Niet in staat om stage te lopen?

Ben je niet in staat om stage te lopen tijdens de opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), omdat je hier bijvoorbeeld geen tijd voor hebt door je werk? Dan raden wij je aan om voor een hbo-programma te kiezen in plaats van voor de volledige bacheloropleiding. Een hbo-programma is een korte opleiding op hbo-niveau waarbij je geen stage hoeft te lopen.

Examen

Wettelijk hbo-getuigschrift Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)

Erkening-hbo-opleiding.pngDe SPH-opleiding van Hogeschool NTI is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Je ontvangt na het succesvol afronden van de opleiding het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Je mag je dan Bachelor of Social Work noemen.

Examens

Tijdens HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.

Elke dag digitaal examen doen

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je examen wilt doen voor de opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees hier meer over de digitale examens.

Beroepen

Aan de slag als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener (SPH’er)

Waar kun je aan de slag na de SPH-opleiding? Na de SPH-opleiding kun je direct aan de slag als sociaal werker in de sociaal pedagogische hulpverlening. Je kunt werken in uiteenlopende werkvelden binnen zorginstellingen of bij de cliënt thuis. Als SPH’er werk je vaak in de:

Werkzaamheden van een sociaal pedagogisch hulpverlener

Als SPH’er help je jongeren en volwassenen om meer grip te krijgen op hun leven. Zij hebben bijvoorbeeld ondersteuning nodig vanwege een handicap, ziekte, stoornis of een ontwikkelingsprobleem. Elke cliënt is anders en vraagt om een andere persoonlijke benadering. Hierdoor zijn de werkzaamheden van een sociaal pedagogisch hulpverlener afwisselend en uitdagend. Als sociaal pedagogisch hulpverlener doe je het volgende:

 • Je brengt de situatie van de cliënt in kaart.
 • Samen met andere hulpverleners stel je een persoonlijk behandelplan op voor de cliënt. 
 • Je coördineert het zorgproces volgens het behandelplan. 
 • Je ondersteunt de cliënt bij het oplossen en verminderen van zijn of haar probleem. 
 • Je evalueert samen met andere hulpverleners het zorgproces en stuurt waar nodig bij.

Doordat je met verschillende doelgroepen kunt werken, kun je vele kanten op als sociaal pedagogisch hulpverlener. Wil jij deze afwisselende en verantwoordelijke baan? Kies dan nu voor de SPH-opleiding!

Studieduur & lesgeld

€ 10.000,- korting op je lesgeld

Dankzij de subsidieregeling kun je deze opleiding zeer voordelig doorlopen. Je betaalt een laag bedrag aan lesgeld en lesmateriaal, waar de voucherkorting al vanaf is gehaald, en kan dit in maandelijkse termijnen betalen. Hierbij zijn afstuderen, diplomering, reprorecht en examenkosten inbegrepen. Mocht je het tentamen na één poging niet halen, dan kan je zelfs nog twee gratis pogingen doen.

Compleet lesmateriaal

Bij de start van je opleiding krijg jij een compleet lespakket thuisgestuurd. Handig, zo hoef je niet zelf achter het lesmateriaal aan. Je krijgt geen losbladig materiaal, maar echte studieboeken die ook bij reguliere hogescholen op de literatuurlijst staan. Daarnaast vind je veel inspirerend lesmateriaal in jouw persoonlijke online leeromgeving. Zo heb je alles wat je nodig hebt om te studeren binnen handbereik.

HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening 7715

Termijnen 48 Maanden *
Lesgeld per termijn € 55,00
Studiemateriaal € 38,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 0,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Levenlanglerenkrediet: leen bij DUO tegen gunstige voorwaarden

Lenen via DUO mogelijk stickerBen je jonger dan 55 jaar en betaal je zelf het college- of lesgeld? Dan kun jij het les- en examengeld van deze opleiding lenen via DUO tegen zeer gunstige voorwaarden. Lees meer over dit Levenlanglerenkrediet.

Ervaringen

HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)
4 sterren - gebaseerd op 15 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Wil je werken en studeren tegelijk? Dan is een opleiding bij NTI de oplossing! De inhoud van de studie is erg interessant. Het studiemateriaal sluit aan bij de verschillende modules die je volgt. Heb je vragen over je studie, over een bepaald van of iets anders, docenten en mentoren staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden, snel en duidelijk! Daar naast zijn studenten ook gedreven om elkaar te helpen. Je kan de opleiding indelen zoal je zelf wilt, je bepaalt zelf in welke volgorde je welke vakken behandeld maar je kan ook het advies van de NTI volgen, die een advies geven van de vakken die je moet volgen. Heb je discipline, wil je je eigen tijd invullen, niet afhankelijk zijn van anderen en wil je graag een opleiding volgen naast je werk, dan is een opleiding bij NTI het antwoord!

Flexibel studeren, goed te combineren met sociaal leven en werk en interessante lesstof maakt studeren bij het NTI leuk.

Bekijk alle ervaringen