Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Wat zijn jouw taken als jeugdzorgwerker?

Als jeugdzorgwerker neem je de opvoeding van kinderen en jongeren niet over. Je speelt vooral een rol bij het begeleiden en adviseren. Dit kan op verschillende niveaus. Voor het voorkomen van problemen biedt je begeleiding bij de opvoeding. Daarnaast kunnen er hulpvragen ontstaan, waarbij jij bepaalt wat een passende hulp kan zijn. Als er onwenselijke situaties ontstaan, ben jij er om oplossingen te bieden. Zo geef je als jeugdzorgwerker precies de hulp die jeugdigen en hun (mede)opvoeders nodig hebben. Iets voor jou? Lees dan snel verder en kom alles te weten over HBO SPH - afstudeerrichting Jeugdzorgwerker. 

Als jeugdzorgwerker aan de slag in de jeugdzorg

Werk jij graag met kinderen en jongeren? En wil je een bijdrage leveren aan hun ontwikkeling en opvoeding? Dan is de hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) – Jeugdzorgwerker iets voor jou! Na het volgen van de opleiding kun je aan de slag als jeugdzorgwerker. Je krijgt niet alleen te maken met de belangen van de jeugdigen, maar ook met die van hun (mede)opvoeders. Als jeugdzorgwerker weet jij straks hoe je om kunt gaan met het verschil in wensen en behoeften van deze twee groepen.

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Met veel of weinig begeleiding van je studiecoach, samen met studiegenoten of juist in je eentje. Jij kiest! Ervaar FlexibelStuderen® van NTI en haal dat erkende diploma.

Online leeromgeving

Bij NTI studeer je in een online leeromgeving. Hier kun je leerstof interactief oefenen met Memotrainers en proeftentamens, E-modules volgen en kennisclips bekijken. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Lees meer

Inclusief vakliteratuur

Tijdens jouw opleiding krijg je alle studieboeken thuisgestuurd. Handig, zo hoef je niet zelf achter het lesmateriaal aan. Je krijgt kwalitatieve studieboeken die ook bij reguliere hogescholen op de literatuurlijst staan. Deze vakliteratuur is volledig bij het lesgeld inbegrepen.

Kies je eigen studievariant

Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Enkele klassikale bijeenkomsten per jaar 

Elke dag starten

Lesgeld vanaf € 169,00 per maand 

Locaties:
Variabel

Inschrijven

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste klassikale bijeenkomsten 1 of 2 keer per maand 

Start in oktober en maart

Lesgeld vanaf € 250,00 per maand 

Locaties:
Amsterdam, Leiden, Almere, Rotterdam, Utrecht, Zwolle, Eindhoven

Inschrijven


Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.

Inhoud

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).

HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) - Jeugdzorgwerker 7918

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

Jaar 1 begint met de module methodisch werken, die de basis vormt voor alle opleidingen in het sociale domein. Naast een aantal basisvaardigheden die je ontwikkelt richt je je vooral ook op de vaardigheden en kennis die je als jeugdzorgwerker nodig hebt.

Inleidende fase
 • Startmodule
  0 EC
 • Gespreksvoering met kinderen en opvoeders
  8 EC
 • Sociale ontwikkeling van het kind
  8 EC
 • Methodisch werken
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.1 Werkveld Jeugdzorgwerker
  6 EC
 • Onderzoeken en rapporteren in de hulpverlening
  8 EC
 • Waarnemen en observeren
  8 EC
 • Signaleren en preventie
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.2 T en K in het soc.ag. werk
  6 EC

Jaar 2

Jaar 2 van de SPH-opleiding Jeugdzorg heeft een verdiepend karakter. Je verdiept je o.a. in jeugdzorg en -beleid, leefwerelden en diversiteit en opvoedingsondersteuning.

Hoofdfase
 • Opvoedingsondersteuning en coaching
  8 EC
 • E-coaching
  8 EC
 • Systeem- en krachtgericht werken
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 2.1 SPH - JZW Pedagogisch adv.
  6 EC
 • Jeugdzorg en Jeugdbeleid
  8 EC
 • Leefwerelden en diversiteit
  8 EC
 • Begeleidingsplan opstellen
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 2.2 SPH-Jzw. Integr. mndrj. vl.
  6 EC

Jaar 3/4

In jaar 3 komen onderwerpen als risico’s in opvoeding, pedagogische civil society, mediawijsheid, gezondheid en leefstijl aan bod waarmee je je verder gaat verdiepen in het vakgebied. Je sluit HBO Jeugdzorg af met een stage en een afstudeeronderzoek.

Ondersteuning & verbreding
 • Pedagogische civil society
  8 EC
 • Integrale aanpak en multidisciplinaire samenwrkng
  8 EC
 • Praktijkgericht Onderzoek
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 3.1 SPH-JZW Participatie
  6 EC
 • Mediawijsheid, gezondheid en leefstijl
  8 EC
 • Toegepast recht en ethiek
  8 EC
 • Risico's in opvoeding en ontwikkeling
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 3.2 SPH-JZW Interventieplan gzh
  6 EC
 • Stage
  30 EC
 • Training Plan van aanpak Deel I
  2 EC
 • Training Plan van aanpak Deel II
  0 EC
 • Afstuderen
  28 EC
Wil jij uitgebreide informatie over de inhoud van deze vakken?

Wat leer je tijdens de opleiding HBO Jeugdzorgwerker?

Jeugdzorgwerker is een afstudeerrichting van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening, die deel uitmaakt van het domein Social Work. Tijdens de opleiding komen alle thema’s aan bod die je in staat stellen om succesvol te functioneren als startende jeugdzorgwerker. De opleiding bestaat uit een waardevolle mix tussen modules waarin je sterke basiskennis opdoet en modules waarin je specifieke vaardigheden ontwikkelt.

Inclusief 13 praktijkbijeenkomsten

De opleiding bevat interessante praktijkbijeenkomsten verspreid over de opleiding. Topdocenten geven jou uitleg over de theorie, op deze manier gaat het beter voor je leven. Daarnaast leer je samen met andere studenten de vaardigheden die je later nodig hebt als jeugdzorgwerker. Onderwerpen die onder andere aan bod zijn:

 • Gespreksvoering met kinderen en opvoeders
 • Misbruik in opvoedingssituaties
 • Jeugdzorg  en Jeugdbeleid
 • Opvoedingsondersteuning en coaching

Webinars

Naast de praktijkbijeenkomsten volg je webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. De webinars gaan onder andere over:

 • Mediawijsheid, gezondheid en leefstijl
 • Ketenaanpak en multidisciplinaire samenwerking
 • Signaleren en preventie

Persoonlijke begeleiding

"Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met ons, de mentoren, bellen, appen of mailen. Wij helpen je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en denken mee over oplossingen".

Lees meer

Toelating

Toelatingseisen

Je kunt direct starten met de opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) - Jeugdzorgwerker als je een van de volgende diploma's hebt:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)

Heb je een ander diploma en twijfel je of dat voldoet? Neem contact op met een studieadviseur voor een gratis studieadviesgesprek.

Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?

Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor de 21+-toets kan direct starten met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze hbo-opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 75,-. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor een hbo-opleiding. Meer info en aanmelden voor de 21+ toets.

Heb je een vraag? Een hbo-studieadviseur helpt je graag!

Hogeschool NTI heeft een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij kunnen je helpen bij jouw studiekeuze. Zij staan voor je klaar en beantwoorden al je vragen. Je kunt vrijblijvend een studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Vraag direct een gratis studieadviesgesprek aan.

Met vrijstellingen studeer je sneller en voordeliger!

Vrijstellingen bieden je de mogelijkheid je studie nog sneller en voordeliger te volgen. Als je vrijstelling krijgt voor een module, hoef je geen examen te doen. Daarnaast ontvang je een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Wil je weten of jij in aanmerking komt? Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Stageduur SPH - Jeugdzorgwerker

De stage in het vierde jaar is goed voor 30 EC. Dit betekent dat je 840 uur aan je stage moet besteden. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. Je krijgt twee stageberoepsopdrachten in het kader van de stage. Daarnaast schrijf je een stageplan.

Stageplaats

Tijdens de opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) - Jeugdzorgwerker mag je de stageplaats zelf uitkiezen. Heb je een baan in het vakgebied van je studie? Dan kun je die voordragen als stageplaats. De stageplaats wordt vooraf eerst goedgekeurd en erkend door een vakdeskundige. Hierdoor weet je zeker dat de stageplek aansluit bij jouw opleiding.

Een leuke stageplek vinden via Stage Instituut
Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Als student van Hogeschool NTI kun je op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures. Dit maakt het zoeken naar een stageplek leuker en makkelijker! Bekijk hier de website van het Stage Instituut.

Stageplaats

In het vierde jaar van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) – Jeugdzorgwerker ga je stage lopen. Dit doe je in een omgeving waar je na het afstuderen als jeugdzorgwerker ook werkzaam kunt zijn. Hierbij kun je onder andere denken aan de volgende werkvelden en organisaties: bureaus jeugdzorg, instelling voor jeugd- en opvoedhulp, kinder- en jeugdpsychiatrie en gehandicaptensector. Je gaat zelf op zoek naar een stageplaats. Als je baan daarvoor geschikt is, kun je deze laten meetellen als stage. Het stagebureau van Hogeschool NTI kan je, indien nodig, helpen bij het vinden van een geschikte stageplek. Voordat je aan de stage kunt beginnen, dient de stageplaats te worden erkend. De aanvraag hiervoor wordt beoordeeld door een vakdeskundige, zodat je zeker weet dat de stageplek aansluit bij je opleiding.

Personenregister kinderopvang

Per 1 maart 2018 gaat het personenregister kinderopvang van start. In het kader van je stage heb je een verklaring omtrent gedrag (VOG) nodig. Verder meld je je aan bij het personenregister kinderopvang via duo.nl/personenregisterkinderopvang. Je vindt daar ook aanvullende informatie.

Niet in staat om stage te lopen? Ga voor een hbo-programma!

Ben je niet in staat om stage te lopen tijdens de opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) - Jeugdzorgwerker, omdat je hier bijvoorbeeld geen tijd voor hebt door je werk? Dan raden wij je aan om voor een hbo-programma te kiezen in plaats van voor de volledige bacheloropleiding. Een hbo-programma is een korte opleiding op hbo-niveau waarbij je geen stage hoeft te lopen.

Examen

Wettelijk hbo-getuigschrift

Erkening-hbo-opleiding.pngDeze opleiding is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het ministerie van OCW. Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je het wettelijk erkende hbo-getuigschrift 'HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) afstudeerrichting Jeugdzorgwerker'. Je mag je dan Bachelor of Social Work noemen.

Examens

Tijdens HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) - Jeugdzorgwerker heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.

Elke dag digitaal examen doen

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je examen wilt doen voor de opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) - Jeugdzorgwerker. Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees hier meer over de digitale examens.

De examenkosten bedragen € 76,39 per maand.

Beroepen

Aan de slag als jeugdzorgwerker

Na het volgen van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening – Jeugdzorgwerker, kun je direct aan de slag in de jeugdzorg (bekijk de regels voor werken in de jeugdhulp). Je kunt werken als jeugdzorgwerker bij instellingen als: bureaus jeugdzorg, instellingen voor jeugd- en opvoedhulp, ziekenhuizen, kinderopvang, centra voor jeugd en gezin, gemeentes en justitiële jeugdinrichtingen. Als jeugdzorgwerker houd jij je bezig met de hulp bij opgroeien en opvoeden. Daarbij krijg je te maken met de belangen van jeugdigen én hun (mede)opvoeders. Functies die onder jeugdzorgwerker vallen zijn onder meer:

 • Ambulant hulpverlener jeugdzorg 
 • Gezinsvoogd 
 • Gezinshuisouder 
 • Jeugdreclasseerder 
 • Pedagogisch medewerker jeugdzorg 
 • Medewerker algemeen meldpunt kindermishandeling.

Studieduur & lesgeld

Voor een 4-jarige HBO Bachelor betaal je maar 3 jaar

Bij NTI betaal je geen kosten voor vakliteratuur, studiemateriaal en reprorecht. Wij hanteren een all-in concept, waarbij je alleen lesgeld en examenkosten betaalt. Hierdoor ben jij bij ons een stuk voordeliger uit dan bij reguliere hogescholen. Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Bij ons bepaal jij echter zelf het tempo waarin je je deeltijdopleiding doorloopt. Je betaalt bij Hogeschool NTI alleen in de eerste drie studiejaren. En heb je langer nodig, dan kun je tot 6 jaar over je studie doen zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht.

HBO Bachelor SPH - Jeugdzorgwerker 7918

Termijnen 3 Jaar 36 Maanden *
Lesgeld per termijn € 1.824,00 € 169,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot websiteAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner voor maar €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8,2 sterren - gebaseerd op 1398 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal