Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Wat zijn jouw taken als jeugdzorgwerker?

Als jeugdzorgwerker neem je de opvoeding van kinderen en jongeren niet over. Je speelt vooral een rol bij het begeleiden en adviseren. Dit kan op verschillende niveaus. Voor het voorkomen van problemen biedt je begeleiding bij de opvoeding. Daarnaast kunnen er hulpvragen ontstaan, waarbij jij bepaalt wat een passende hulp kan zijn. Als er onwenselijke situaties ontstaan, ben jij er om oplossingen te bieden. Zo geef je als jeugdzorgwerker precies de hulp die jeugdigen en hun (mede)opvoeders nodig hebben. Iets voor jou? Lees dan snel verder en kom alles te weten over HBO SPH - afstudeerrichting Jeugdzorgwerker. 

Tot eind augustus 2019: € 10.000,- korting

Heb jij nog geen bachelor- of masterdiploma in het reguliere onderwijs behaald en ga je HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening - Jeugdzorgwerker bij NTI volgen? Dan krijg je maar liefst € 10.000,- korting voor de volledige opleiding! Met deze enorme overheidssubsidie betaal jij maandelijks een laag bedrag, waar de voucherkorting al vanaf is gehaaldDeze subsidieregeling loopt tot eind augustus 2019. Kijk hieronder bij Subsidieregeling voor meer informatie of bekijk het filmpje.

Zo werkt de subsidie

Als jeugdzorgwerker aan de slag in de jeugdzorg

Werk jij graag met kinderen en jongeren? En wil je een bijdrage leveren aan hun ontwikkeling en opvoeding? Dan is de hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) – Jeugdzorgwerker iets voor jou! Na het volgen van de opleiding kun je aan de slag als jeugdzorgwerker. Je krijgt niet alleen te maken met de belangen van de jeugdigen, maar ook met die van hun (mede)opvoeders. Als jeugdzorgwerker weet jij straks hoe je om kunt gaan met het verschil in wensen en behoeften van deze twee groepen.

Studeren op jouw moment

Starten wanneer je wilt. Studeren waar en wanneer het jou schikt. Even stoppen als dat nodig is, of harder gaan dan je dacht. Online, met inspirerende boeken, via E-modules, of juist in een echte klas. Dat kan allemaal bij NTI. Deze NTI-studenten leggen je graag uit hoe dit in zijn werk gaat.

Wij snappen als geen ander dat er meer is dan studeren. Dat je rekening wilt houden met je baan, met je kinderen, je sport, of met dat familielid dat aandacht nodig heeft. Of dat het even niet uitkomt met de feestdagen of tijdens die verbouwing. Maar als het dan zover is, zorgen we er ook voor dat elke seconde telt. Dat het helemaal jouw moment is.

Online leeromgeving

Bij NTI studeer je in een online leeromgeving. Hier kun je leerstof interactief oefenen met Memotrainers en proeftentamens, E-modules volgen en kennisclips bekijken. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Lees meer

De opleidingen van Hogeschool NTI zijn inhoudelijk als beste beoordeeld

HBOWanneer je een kwalitatieve en erkende hbo-opleiding wilt volgen, zit je bij Hogeschool NTI goed! In de Nationale Studenten Enquête zijn meerdere hbo bacheloropleidingen inhoudelijk als beste van heel Nederland beoordeeld. De resultaten zijn voor jou het bewijs dat studenten de combinatie van de beste vakliteratuur, begeleiding van topdocenten en (online) studiemogelijkheden hoog waarderen. Lees meer over de Nationale Studenten Enquête.

Kies je eigen studievariant

Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Enkele klassikale bijeenkomsten per jaar 

Elke dag starten

Lesgeld vanaf € 55,00 per maand 

Locaties:
Variabel

Inschrijven

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste klassikale bijeenkomsten 1 of 2 keer per maand 

Start in oktober en maart

Lesgeld vanaf € 115,00 per maand 

Locaties:
Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Almere, Utrecht, Zwolle, Eindhoven

Inschrijven


Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.

Inhoud

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).

HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) - Jeugdzorgwerker 7735

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

Jaar 1 begint met de module methodisch werken, die de basis vormt voor alle opleidingen in het sociale domein. Naast een aantal basisvaardigheden die je ontwikkelt richt je je vooral ook op de vaardigheden en kennis die je als jeugdzorgwerker nodig hebt.

Inleidende fase
 • Startbijeenkomst (introductie)
  0 EC
 • Examentraining Methodisch werken (optioneel)
  0 EC
 • Gespreksvoering met kinderen en opvoeders
  8 EC
 • Sociale ontwikkeling van het kind
  8 EC
 • Methodisch werken
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.1 Werkveld Jeugdzorgwerker
  6 EC
 • Onderzoeken en rapporteren in de hulpverlening
  8 EC
 • Waarnemen en observeren
  8 EC
 • Signaleren en preventie
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.2 T en K in het soc.ag. werk
  6 EC

Jaar 2

Jaar 2 van de SPH-opleiding Jeugdzorg heeft een verdiepend karakter. Je verdiept je o.a. in jeugdzorg en -beleid, leefwerelden en diversiteit en opvoedingsondersteuning.
Bekijk het studieprogramma van jaar 2

Jaar 3/4

In jaar 3 komen onderwerpen als risico’s in opvoeding, pedagogische civil society, mediawijsheid, gezondheid en leefstijl aan bod waarmee je je verder gaat verdiepen in het vakgebied. Je sluit HBO Jeugdzorg af met een stage en een afstudeeronderzoek.
Bekijk het studieprogramma van jaar 3/4

Wil jij uitgebreide informatie over de inhoud van deze vakken? Bekijk dan de studiegids!

Wat leer je tijdens de opleiding HBO Jeugdzorgwerker?

Jeugdzorgwerker is een afstudeerrichting van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening, die deel uitmaakt van het domein Social Work. Tijdens de opleiding komen alle thema’s aan bod die je in staat stellen om succesvol te functioneren als startende jeugdzorgwerker. De opleiding bestaat uit een waardevolle mix tussen modules waarin je sterke basiskennis opdoet en modules waarin je specifieke vaardigheden ontwikkelt.

Inclusief 13 praktijkbijeenkomsten

De opleiding bevat interessante praktijkbijeenkomsten verspreid over de opleiding. Topdocenten geven jou uitleg over de theorie, op deze manier gaat het beter voor je leven. Daarnaast leer je samen met andere studenten de vaardigheden die je later nodig hebt als jeugdzorgwerker. Onderwerpen die onder andere aan bod zijn:

 • Gespreksvoering met kinderen en opvoeders
 • Misbruik in opvoedingssituaties
 • Jeugdzorg  en Jeugdbeleid
 • Opvoedingsondersteuning en coaching

Webinars

Naast de praktijkbijeenkomsten volg je webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. De webinars gaan onder andere over:

 • Mediawijsheid, gezondheid en leefstijl
 • Ketenaanpak en multidisciplinaire samenwerking
 • Signaleren en preventie

Persoonlijke begeleiding

"Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met ons, de mentoren, bellen, appen of mailen. Wij helpen je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en denken mee over oplossingen".

Lees meer

Subsidieregeling

Volg HBO SPH - Jeugdzorgwerker extra voordelig bij NTI

De opleiding HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening - afstudeerrichting Jeugdzorgwerker volg je bij NTI met maar liefst € 10.000,- korting. Deze korting krijg je omdat de NTI SPH-opleiding valt onder een subsidieregeling van de overheid. Zowel de overheid als wij vinden het belangrijk dat volwassenen zich blijven ontwikkelen en doorleren. Dankzij deze subsidieregeling krijg jij deze unieke kans. De korting is beschikbaar voor iedereen die nog geen bachelor- of mastertitel in het reguliere onderwijs heeft behaald.
Let op: deze subsidieregeling loopt eind augustus 2019 af. Schrijf je voor die tijd in om met korting te studeren.

Kom ik in aanmerking voor de korting?

Kom jij in aanmerking voor de korting? Het is eigenlijk heel simpel: je mag nog geen bachelor- of mastertitel in het reguliere onderwijs behaald hebben. In het particuliere onderwijs, bijvoorbeeld bij NTI, mag dit dus wel. En heb je een opleiding in het reguliere onderwijs gevolgd maar deze niet afgerond, dan kom je ook in aanmerking.

Hoe werkt de korting?

Om de korting te kunnen krijgen hoef jij eigenlijk niks te doen. NTI regelt dit allemaal en vraagt voor jou per semester een voucher aan van € 1.250. Om elk semester deze subsidie te krijgen, moet je wel genoeg studievoortgang hebben. We noemen dit de studievoortgangseis. Je doorloopt deze opleiding natuurlijk in je eigen tempo, maar dus wel volgens een vast traject. Bekijk het schema hieronder om te zien hoe de studievoortgangseis in de praktijk werkt.

Hoe werkt de studievoortgangseis in de praktijk?

Jaar 1
     - Semester 1: je kunt direct starten
     - Semester 2: je kunt direct starten

Jaar 2
     - Semester 3: kun je starten als semester 1 is afgerond
     - Semester 4: kun je starten als semester 1 en 2 zijn afgerond

Jaar 3
     - Semester 5: kun je starten als semester 1, 2 en 3 zijn afgerond
     - Semester 6: kun je starten als semester 1, 2, 3 en 4 zijn afgerond

Jaar 4
     - Semester 7: kun je starten als semester 1, 2, 3, 4 en 5 zijn afgerond
     - Semester 8: kun je starten als semester 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7 zijn afgerond

Heb je al een bachelor- of mastertitel behaald?

Voldoe je niet aan de voorwaarden voor de korting omdat je een bachelor- of mastertitel hebt? Dan kan je de HBO-opleiding SPH - Jeugdzorgwerker volgen (tegen de reguliere kosten) zonder korting. Neem hiervoor contact op met onze studieadviseurs.

Toelating

Toelatingseisen

Om te starten met de opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening - Jeugdzorgwerker met voucherkorting dien je nog geen bachelor- of mastertitel te hebben behaald in het reguliere onderwijs (particulier onderwijs, zoals NTI, mag wel) én dien je één van de volgende diploma's te hebben:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)

Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?

Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor de 21+-toets kan direct starten met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze hbo-opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 75,-. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor een hbo-opleiding. Lees hoe je je kunt voorbereiden of meld je aan voor de 21+-toets.

Met vrijstellingen studeer je sneller

Voor deze opleiding kun je een vrijstellingsverzoek indienen. Na goedkeuring van het verzoek hoef je de vrijgestelde modules in het betreffende semester niet te doen. Je kunt dus sneller door de opleiding heen. Lees hier meer over vrijstellingen.

Heb je een vraag? Een hbo-studieadviseur helpt je graag!

Hogeschool NTI heeft een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij kunnen je helpen bij jouw studiekeuze. Zij staan voor je klaar en beantwoorden al je vragen. Je kunt vrijblijvend een studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Vraag direct een gratis studieadviesgesprek aan.

Stage

Stageduur SPH - Jeugdzorgwerker

De stage in het vierde jaar is goed voor 30 EC. Dit betekent dat je 840 uur aan je stage moet besteden. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. Je krijgt twee stageberoepsopdrachten in het kader van de stage. Daarnaast schrijf je een stageplan.

Stageplaats

In het vierde jaar van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) – Jeugdzorgwerker ga je stage lopen. Dit doe je in een omgeving waar je na het afstuderen als jeugdzorgwerker ook werkzaam kunt zijn. Hierbij kun je onder andere denken aan de volgende werkvelden en organisaties: bureaus jeugdzorg, instelling voor jeugd- en opvoedhulp, kinder- en jeugdpsychiatrie en gehandicaptensector. Je gaat zelf op zoek naar een stageplaats. Als je baan daarvoor geschikt is, kun je deze laten meetellen als stage. Het stagebureau van Hogeschool NTI kan je, indien nodig, helpen bij het vinden van een geschikte stageplek. Voordat je aan de stage kunt beginnen, dient de stageplaats te worden erkend. De aanvraag hiervoor wordt beoordeeld door een vakdeskundige, zodat je zeker weet dat de stageplek aansluit bij je opleiding.

Personenregister kinderopvang

Per 1 maart 2018 gaat het personenregister kinderopvang van start. In het kader van je stage heb je een verklaring omtrent gedrag (VOG) nodig. Verder meld je je aan bij het personenregister kinderopvang via duo.nl/personenregisterkinderopvang. Je vindt daar ook aanvullende informatie.

Niet in staat om stage te lopen?

Ben je niet in staat om stage te lopen tijdens de opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) - Jeugdzorgwerker, omdat je hier bijvoorbeeld geen tijd voor hebt door je werk? Dan raden wij je aan om voor een hbo-programma te kiezen in plaats van voor de volledige bacheloropleiding. Een hbo-programma is een korte opleiding op hbo-niveau waarbij je geen stage hoeft te lopen.

Examen

Wettelijk hbo-getuigschrift

Erkening-hbo-opleiding.pngDeze opleiding is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het ministerie van OCW. Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je het wettelijk erkende hbo-getuigschrift 'HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) afstudeerrichting Jeugdzorgwerker'. Je mag je dan Bachelor of Social Work noemen.

Examens

Tijdens HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) - Jeugdzorgwerker heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.

Elke dag digitaal examen doen

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je examen wilt doen voor de opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) - Jeugdzorgwerker. Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees hier meer over de digitale examens.

Beroepen

Aan de slag als jeugdzorgwerker

Na het volgen van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening – Jeugdzorgwerker, kun je direct aan de slag in de jeugdzorg (bekijk de regels voor werken in de jeugdhulp). Je kunt werken als jeugdzorgwerker bij instellingen als: bureaus jeugdzorg, instellingen voor jeugd- en opvoedhulp, ziekenhuizen, kinderopvang, centra voor jeugd en gezin, gemeentes en justitiële jeugdinrichtingen. Als jeugdzorgwerker houd jij je bezig met de hulp bij opgroeien en opvoeden. Daarbij krijg je te maken met de belangen van jeugdigen én hun (mede)opvoeders. Functies die onder jeugdzorgwerker vallen zijn onder meer:

 • Ambulant hulpverlener jeugdzorg 
 • Gezinsvoogd 
 • Gezinshuisouder 
 • Jeugdreclasseerder 
 • Pedagogisch medewerker jeugdzorg 
 • Medewerker algemeen meldpunt kindermishandeling.

Studieduur & lesgeld

Tot eind augustus 2019: € 10.000,- korting op je lesgeld

Dankzij de subsidieregeling kun je deze opleiding zeer voordelig doorlopen. Je betaalt een laag bedrag aan lesgeld en lesmateriaal, waar de voucherkorting al vanaf is gehaald, en kan dit in maandelijkse termijnen voldoen. Hierbij zijn afstuderen, diplomering, reprorecht en examenkosten inbegrepen. Mocht je het tentamen na één poging niet halen, dan kan je zelfs nog twee gratis pogingen doen.

Compleet lesmateriaal

Tijdens jouw opleiding krijg je alle studieboeken thuisgestuurd. Handig, zo hoef je niet zelf achter het lesmateriaal aan. Je krijgt geen losbladig materiaal, maar echte studieboeken die ook bij reguliere hogescholen op de literatuurlijst staan. Daarnaast vind je veel inspirerend lesmateriaal in jouw persoonlijke online leeromgeving. Zo heb je alles wat je nodig hebt om te studeren binnen handbereik.

HBO Bachelor SPH - Jeugdzorgwerker 7735

Termijnen 48 Maanden *
Lesgeld per termijn € 55,00
Studiemateriaal € 38,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 0,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot websiteAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner voor maar €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Wees de eerste om een review achter te laten

Laat hier jouw beoordeling achter

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten, bekijk tot die tijd op The Feedback Company hoe onze studenten NTI beoordelen:

Beoordelingen NTI op The Feedback Company