Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Word ook onmisbaar met de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Wil jij mensen ondersteunen met hun problemen? Dan is de hbo-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening echt iets voor jou! Als maatschappelijk werker ben jij onmisbaar voor mensen die sturing nodig hebben binnen de maatschappij. Je ondersteunt mensen met sociale, psychische en psychiatrische problemen. Met jouw inlevingsvermogen en geduld help jij anderen meer grip te krijgen op hun leven. Wil jij deze zorgprofessional worden? Schrijf je dan in voor de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en behaal een erkend hbo-diploma. 

Tot eind augustus 2019: € 10.000,- korting

Heb jij nog geen bachelor- of masterdiploma in het reguliere onderwijs behaald en ga je HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening bij NTI volgen? Dan krijg je maar liefst € 10.000,- korting voor de volledige opleiding! Met deze enorme overheidssubsidie betaal jij maandelijks een laag bedrag, waar de voucherkorting al vanaf is gehaald. Deze subsidieregeling loopt tot eind augustus 2019. Kijk hieronder bij Subsidieregeling voor meer informatie of bekijk het filmpje.

Zo werkt de subsidie

Wat kun je na de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening?

Na de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening kun jij individuen en groepen begeleiden. Als MWD’er ben je een kei in methodisch werken. De cyclus van probleemstelling, diagnose, plan, uitvoeren en evalueren is bij jou in goede handen. Je kunt omgaan met cultuurverschillen en tegenstrijdige belangen. Je kunt uitstekend communiceren en weet hoe je mensen moet bereiken, ook bij moeilijke situaties als relationele problemen en huiselijk geweld. Na de Maatschappelijk Werk opleiding kun je onder andere werken in de:

Studeren op jouw moment

Starten wanneer je wilt. Studeren waar en wanneer het jou schikt. Even stoppen als dat nodig is, of harder gaan dan je dacht. Online, met inspirerende boeken, via E-modules, of juist in een echte klas. Dat kan allemaal bij NTI. Deze NTI-studenten leggen je graag uit hoe dit in zijn werk gaat.

Wij snappen als geen ander dat er meer is dan studeren. Dat je rekening wilt houden met je baan, met je kinderen, je sport, of met dat familielid dat aandacht nodig heeft. Of dat het even niet uitkomt met de feestdagen of tijdens die verbouwing. Maar als het dan zover is, zorgen we er ook voor dat elke seconde telt. Dat het helemaal jouw moment is.

Online leeromgeving

Bij NTI studeer je in een online leeromgeving. Hier kun je leerstof interactief oefenen met Memotrainers en proeftentamens, E-modules volgen en kennisclips bekijken. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Lees meer

De opleidingen van Hogeschool NTI zijn inhoudelijk als beste beoordeeld

HBOWanneer je een kwalitatieve en erkende hbo-opleiding wilt volgen, zit je bij Hogeschool NTI goed! In de Nationale Studenten Enquête zijn meerdere hbo bacheloropleidingen inhoudelijk als beste van heel Nederland beoordeeld. De resultaten zijn voor jou het bewijs dat studenten de combinatie van de beste vakliteratuur, begeleiding van topdocenten en (online) studiemogelijkheden hoog waarderen. Lees meer over de Nationale Studenten Enquête.

Kies je eigen studievariant

Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Enkele klassikale bijeenkomsten per jaar 

Elke dag starten

Lesgeld vanaf € 65,00 per maand 

Locaties:
Variabel

Inschrijven

Persoonlijke begeleiding van vakdocent en mentor 

Vaste klassikale bijeenkomsten 1 of 2 keer per maand 

Start in oktober en maart

Lesgeld vanaf € 125,00 per maand 

Locaties:
Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Almere, Utrecht, Zwolle, Eindhoven

Inschrijven


Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.

Inhoud

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).

HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) 7716

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

In het eerste jaar van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening leer je de basisvaardigheden van een maatschappelijk werker. Je leert ook over de verschillen tussen de beroepen in sociaal werk: maatschappelijk werker en sociaal pedagogisch hulpverlener.

Inleidende fase
 • Startbijeenkomst (introductie)
  0 EC
 • Examentraining Methodisch werken (optioneel)
  0 EC
 • Agogische gespreksvaardigheden
  8 EC
 • Groepsdynamica
  8 EC
 • Methodisch werken
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.1 SPH/MWD Werkveld SW
  6 EC
 • Onderzoeken en rapporteren in de hulpverlening
  8 EC
 • Waarnemen en observeren
  8 EC
 • Signaleren en preventie
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.2 SW/Ped. T en K sog.ag. wrk
  6 EC

Jaar 2

Het tweede jaar ga je je meer verdiepen in het beroep en de functies in sociaal werk waarvoor je wordt opgeleid. Ook ga jij tijdens dit jaar aan de slag met het versterken van je communicatieve vaardigheden, zoals diagnostische vaardigheden.
Bekijk het studieprogramma van jaar 2

Jaar 3/4

In het derde jaar van de HBO MWD opleiding kies je een specialisatie: Hulp- en dienstverlening, Cultuur en maatschappij of Welzijn en zorg voor ouderen. Het vierde jaar richt zich vooral op de stage en het afstuderen.
Bekijk het studieprogramma van jaar 3/4

Wil jij uitgebreide informatie over de inhoud van deze vakken? Bekijk dan de studiegids!

Wat leer je?

Tijdens de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening leer jij hoe je individuen en groepen kunt begeleiden bij hun problemen. Je leert onder meer over het omgaan met cultuurverschillen en tegenstrijdige belangen en het communiceren met cliënten. Je legt verbanden tussen diverse factoren om de juiste hulp aan te bieden. De HBO MWD-opleiding maakt deel uit van het domein Sociaal Werk, voorheen Social Work (net als HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)). Onderwerpen die tijdens de MWD-opleiding aan bod komen zijn o.a.:

 • een hulpverleningsplan opstellen;
 • waarnemen, observeren en interpreteren;
 • e-coaching;
 • diagnostische vaardigheden binnen Social Work;
 • schuldhulpverlening.

Kies jouw specialisatie

In jaar 3 van de opleiding kun jij zelf je eigen richting bepalen door een specialisatie te kiezen. Je verdiept je hiermee in een bepaald deelgebied. Je kunt kiezen uit:

 • Cultuur en maatschappij: je leert individuen, groepen en organisaties te helpen bij het inrichten van hun maatschappelijke bestaan. Daarnaast leer je mensen vakkundig te stimuleren om deel te nemen aan sociale en culturele activiteiten. Je volgt vakken als Mediawijsheid en leefstijl, Jeugdzorg en -beleid en Community arts. 
 • Hulp- en dienstverlening: je leert o.a. een hulpverleningsplan opstellen en wordt voorbereid op een baan als hulpverlener of coach bij een instelling voor jeugdhulp, een afdeling voor volwassenen in de psychiatrie of bij een buurthuis. Je volgt vakken als Gespreksvoering in de hulpverlening en Hulpverlening in gedwongen kader.
 • Welzijn en zorg voor ouderen: je leert hoe je het sociale leven van ouderen helpt verbeteren en gaat onder meer aan de slag met de thema's autonomie en zelfredzaamheid en bevorderen van participatie. Je volgt vakken als Psychologisch adviseren, Ouderenzorg en Gespreksvoering met ouderen.

Na succesvolle afronding krijg je een aantekening van de specialisatie op jouw cijferlijst.

Inclusief 14 praktijkbijeenkomsten

De opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening bevat 14 interessante praktijkbijeenkomsten verspreid over de opleiding. Topdocenten geven deze praktijkbijeenkomsten. In een kleine groep behandel je de theorie van de MWD-opleiding en leer je samen met andere studenten de vaardigheden van een MWD’er, zoals:

 • onderzoeken en rapporteren in de hulpverlening;
 • hulpverleningsplan opstellen;
 • waarnemen en observeren;
 • schuldhulpverlening.

Webinars

Naast de praktijkbijeenkomsten volg je tijdens de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening ook webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. De webinars gaan onder andere over:

 • Methodisch werken
 • Signaleren en preventie
 • E-coaching
 • Systeem- en krachtgericht werken

Persoonlijke begeleiding

"Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met ons, de mentoren, bellen, appen of mailen. Wij helpen je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en denken mee over oplossingen".

Lees meer

Subsidieregeling

Volg HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening extra voordelig bij NTI

De opleiding HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening volg je bij NTI met maar liefst € 10.000,- korting. Deze korting krijg je omdat de NTI MWD-opleiding valt onder een subsidieregeling van de overheid. Zowel de overheid als wij vinden het belangrijk dat volwassenen zich blijven ontwikkelen en doorleren. Dankzij deze subsidieregeling krijg jij deze unieke kans. De korting is beschikbaar voor iedereen die nog geen bachelor- of mastertitel in het reguliere onderwijs heeft behaald.
Let op: deze subsidieregeling loopt eind augustus 2019 af. Schrijf je voor die tijd in om met korting te studeren.

Kom ik in aanmerking voor de korting?

Kom jij in aanmerking voor de korting? Het is eigenlijk heel simpel: je mag nog geen bachelor- of mastertitel in het reguliere onderwijs behaald hebben. In het particuliere onderwijs, bijvoorbeeld bij NTI, mag dit dus wel. En heb je een opleiding in het reguliere onderwijs gevolgd maar deze niet afgerond, dan kom je ook in aanmerking.

Hoe werkt de korting?

Om de korting te kunnen krijgen hoef jij eigenlijk niks te doen. NTI regelt dit allemaal en vraagt voor jou per semester een voucher aan van € 1.250. Om elk semester deze subsidie te krijgen, moet je wel genoeg studievoortgang hebben. We noemen dit de studievoortgangseis. Je doorloopt deze opleiding natuurlijk in je eigen tempo, maar dus wel volgens een vast traject. Bekijk het schema hieronder om te zien hoe de studievoortgangseis in de praktijk werkt.

Hoe werkt de studievoortgangseis in de praktijk?

Jaar 1
     - Semester 1: je kunt direct starten
     - Semester 2: je kunt direct starten

Jaar 2
     - Semester 3: kun je starten als semester 1 is afgerond
     - Semester 4: kun je starten als semester 1 en 2 zijn afgerond

Jaar 3
     - Semester 5: kun je starten als semester 1, 2 en 3 zijn afgerond
     - Semester 6: kun je starten als semester 1, 2, 3 en 4 zijn afgerond

Jaar 4
     - Semester 7: kun je starten als semester 1, 2, 3, 4 en 5 zijn afgerond
     - Semester 8: kun je starten als semester 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7 zijn afgerond

Heb je al een bachelor- of mastertitel behaald?

Voldoe je niet aan de voorwaarden voor de korting omdat je een bachelor- of mastertitel hebt? Dan kan je de HBO MWD-opleiding volgen (tegen de reguliere kosten) zonder korting. Neem hiervoor contact op met onze studieadviseurs.

Toelating

Toelatingseisen

Om te starten met de opleiding HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening met voucherkorting dien je nog geen bachelor- of mastertitel te hebben behaald in het reguliere onderwijs (particulier onderwijs, zoals NTI, mag wel) én dien je één van de volgende diploma's te hebben:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)

Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?

Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor de 21+-toets kan direct starten met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze hbo-opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 75,-. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor een hbo-opleiding. Lees hoe je je kunt voorbereiden of meld je aan voor de 21+-toets.

Met vrijstellingen studeer je sneller

Voor deze opleiding kun je een vrijstellingsverzoek indienen. Na goedkeuring van het verzoek hoef je de vrijgestelde modules in het betreffende semester niet te doen. Je kunt dus sneller door de opleiding heen. Lees hier meer over vrijstellingen.

Heb je een vraag? Een hbo-studieadviseur helpt je graag!

Hogeschool NTI heeft een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij kunnen je helpen bij jouw studiekeuze. Zij staan voor je klaar en beantwoorden al je vragen. Je kunt vrijblijvend een studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Vraag direct een gratis studieadviesgesprek aan.

Stage

Stage tijdens de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Een stage maakt deel uit van de opleiding MWD. Tijdens deze stage pas je alles wat je hebt geleerd tijdens HBO MWD toe in de praktijk. Je ervaart hoe het is om als MWD’er aan de slag te gaan. Je leert verschillende methodieken toe te passen in de praktijk en je ontwikkelt een professionele beroepshouding. 

Stageduur van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

De stage van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening heeft een omvang van ongeveer 840 uur. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. De resterende uren besteed je thuis aan je stageverslag en opdrachten. Je wordt tijdens de stage door een stageadviseur van Hogeschool NTI begeleid. Deze persoon is tevens de contactpersoon voor het stagebedrijf.

Stageplaats

Tijdens de opleiding HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) mag je de stageplaats zelf uitkiezen. Heb je een baan in het vakgebied van je studie? Dan kun je die voordragen als stageplaats. De stageplaats wordt vooraf eerst goedgekeurd en erkend door een vakdeskundige. Hierdoor weet je zeker dat de stageplek aansluit bij jouw opleiding.

Een leuke stageplek vinden via Stage Instituut
Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Als student van Hogeschool NTI kun je op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures. Dit maakt het zoeken naar een stageplek leuker en makkelijker! Bekijk hier de website van het Stage Instituut.

Niet in staat om stage te lopen?

Ben je niet in staat om stage te lopen tijdens de opleiding HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD), omdat je hier bijvoorbeeld geen tijd voor hebt door je werk? Dan raden wij je aan om voor een hbo-programma te kiezen in plaats van voor de volledige bacheloropleiding. Een hbo-programma is een korte opleiding op hbo-niveau waarbij je geen stage hoeft te lopen.

Examen

Wettelijk erkend hbo-getuigschrift Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Erkenning hbo-opleidingDe opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening van Hogeschool NTI is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Je ontvangt na het succesvol afronden van de MWD opleiding het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Je mag je dan Bachelor of Social Work noemen.

Examens

Tijdens HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.

Elke dag digitaal examen doen

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je examen wilt doen voor de opleiding HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD). Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees hier meer over de digitale examens.

Beroepen

Waar kun je aan de slag na de opleiding?

Na afronding van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening kun je aan de slag als MWD’er. Als zorgprofessional in sociaal werk kun jij onder andere aan de slag bij:

 • geestelijke gezondheidszorg
 • gehandicaptenzorg
 • justitiële organisaties
 • ziekenhuizen
 • bedrijfsmaatschappelijk werk

Werkzaamheden van een MWD’er

Als MWD'er richt je je vooral op het versterken van de competenties van de cliënt. Hierdoor wordt de zelfredzaamheid van de cliënt vergroot. De kerntaken die in dit beroep centraal staan zijn:

 • probleemanalyse
 • diagnose
 • hulpverleningsplan
 • rapporteren

Wil jij met mensen werken, een uitdagend en dankbaar beroep? Schrijf je direct in en maak het waar!

Studieduur & lesgeld

Tot eind augustus 2019: € 10.000,- korting op je lesgeld

Dankzij de subsidieregeling kun je deze opleiding zeer voordelig doorlopen. Je betaalt een laag bedrag aan lesgeld en lesmateriaal, waar de voucherkorting al vanaf is gehaald, en kan dit in maandelijkse termijnen betalen. Hierbij zijn afstuderen, diplomering, reprorecht en examenkosten inbegrepen. Mocht je het tentamen na één poging niet halen, dan kan je zelfs nog twee gratis pogingen doen.

Compleet lesmateriaal

Tijdens jouw opleiding krijg je alle studieboeken thuisgestuurd. Handig, zo hoef je niet zelf achter het lesmateriaal aan. Je krijgt geen losbladig materiaal, maar echte studieboeken die ook bij reguliere hogescholen op de literatuurlijst staan. Daarnaast vind je veel inspirerend lesmateriaal in jouw persoonlijke online leeromgeving. Zo heb je alles wat je nodig hebt om te studeren binnen handbereik.

HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening 7716

Termijnen 48 Maanden *
Lesgeld per termijn € 65,00
Studiemateriaal € 38,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 0,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot websiteAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner voor maar €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ervaringen

HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD)
4 sterren - gebaseerd op 16 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal
Examens

Thuisstuderen bevalt mij erg goed! Het is wel even wennen, maar als je eenmaal gewend bent weet je precies wat er van je verwacht wordt. Het NTI is flexibel ingesteld en ze hebben een heldere opbouw qua studie. Ze zijn er voor je als je ze nodig hebt. De docenten kijken (naar mijn ervaring) snel het huiswerk en de tentamen na. Als je een fulltime baan hebt en je wilt graag een studie doen, dan is NTI zeker een aanrader!

Over het algemeen zijn ze overal snel mee, ik persoonlijk wordt zelfs om de 3 maanden gebeld met hoe het gaat en of ik ergens tegen aan loop. Het nakijken van de cijfers kan soms wat lang duren met af en toe een wat vaag commentaar erbij geleverd. Het is fijn om dan even je verhaal kwijt te kunnen en alle vragen te stellen die je hebt. Natuurlijk kan je ook altijd tussendoor bellen. De toets van jaar 1 vond ik wel veel te moeilijk, maar de faciliteiten op de toetslocatie waren uitstekend.

Bekijk alle ervaringen