Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Supply chains & bedrijfsprocessen

Heb jij een carrière in de logistiek voor ogen? Eentje als supply chain manager, hoofd productieplanner of procesmanager? Dan zit jij hier op jouw plek. Tijdens de hbo-opleiding Logistiek en Economie ga jij o.a. aan de slag met bedrijfseconomische aspecten, verandermanagement en fysieke distributie. De opleiding bereidt jou voor op de praktijk. Zo leer je onder meer alles over logistieke kostenanalyses, bedrijfsprocessen, strategische logistiek en supply chains. Enthousiast? Lees dan snel verder en kom meer te weten over HBO Logistiek en Economie.

Wat kan ik na de hbo-opleiding Logistiek en economie?

De HBO Bacheloropleiding Logistiek en Economie bereidt jou voor op de functie van logistiek manager. Na je afstuderen begin je meestal in een functie op middelmanagementniveau. Je kunt dan aan de slag als inkoper, transportcoördinator of logistiek adviseur. Na een aantal jaar kun je doorgroeien naar zwaardere managementfuncties.

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Met veel of weinig begeleiding van je studiecoach, samen met studiegenoten of juist in je eentje. Jij kiest! Ervaar FlexibelStuderen® van NTI en haal dat erkende diploma.

Online leeromgeving

Bij NTI studeer je in een online leeromgeving. Hier kun je leerstof interactief oefenen met Memotrainers en proeftentamens, E-modules volgen en kennisclips bekijken. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Lees meer

Inclusief vakliteratuur

Tijdens jouw opleiding krijg je alle studieboeken thuisgestuurd. Handig, zo hoef je niet zelf achter het lesmateriaal aan. Je krijgt kwalitatieve studieboeken die ook bij reguliere hogescholen op de literatuurlijst staan. Deze vakliteratuur is volledig bij het lesgeld inbegrepen.

Inhoud

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).

HBO Bachelor Logistiek en economie 7935

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

In het eerste jaar van de opleiding Logistiek en Economie ga jij meteen aan de slag met de kern van logistiek en economie. Je verdiept je in bedrijfseconomische aspecten, fysieke distributie, budgettering en management en organisatie. Ook leer je financiële overzichten lezen, begrijpen en interpreteren.

Inleidende fase
 • Startmodule
  0 EC
 • Startbijeenkomst (introductie)
  0 EC
 • Logistiek en supply chain management
  8 EC
 • Management en organisatie
  8 EC
 • Inkoop- en contractmanagement
  8 EC
 • Bedrijfseconomische aspecten
  8 EC
 • Fysieke distributie
  8 EC
 • Logistieke processen en IT
  8 EC
 • Eindopdracht Fase 1
  6 EC
 • Praktijkprogramma Fase 1/Propedeuse-portfolio
  6 EC

Jaar 2

In dit jaar van HBO Logistiek en Economie ga jij je verdiepen. Het managen van bedrijfsprocessen en verandermanagement staat centraal. Om je goed op de praktijk voor te bereiden ga jij aan de slag met logistieke kostenanalyses en bedrijfseconomie. Ook verdiep je je in bedrijfsprocessen, strategische logistiek en supply chains.

Hoofdfase
 • Management van bedrijfsprocessen
  12 EC
 • Strategisch supply chain management
  12 EC
 • Organisatie en verandering
  12 EC
 • Economie en Logistiek
  12 EC
 • Eindopdracht Fase 2
  6 EC
 • Praktijkprogramma Fase 2/Opleidingsportfolio
  6 EC

Jaar 3/4

In het derde jaar van de opleiding specialiseer jij jezelf. Naast de module Effectief communiceren en beïnvloeden kun jij kiezen voor de module Digitale communicatie, Projectmanagement of Inkoopmanagement. In het vierde jaar rond je de opleiding Logistiek en Economie af met een scriptie. Een afstudeerbegeleider helpt jou hierbij.

Afstudeerproject
 • Praktijkprogramma Fase 4/Opleidingsportfolio
  30 EC
 • Afstudeerfase
  0 EC
 • Effectief communiceren en beinvloeden
  12 EC
 • Bachelor Eindscriptie
  30 EC
 • Adviesvaardigheden
  12 EC
 • Specialisatie
  24 EC
 • Praktijkprogramma Fase 3/Opleidingsportfolio
  12 EC
Wil jij uitgebreide informatie over de inhoud van deze vakken?

Wat leer ik?

De opleiding HBO Logistiek en Economie bereidt jou voor op een succesvolle carrière in de logistiek. Je gaat aan de slag met bedrijfseconomische aspecten, verandermanagement, fysieke distributie en management & organisatie. Om je goed op de praktijk voor te bereiden leer je alles over logistieke kostenanalyses, bedrijfsprocessen, strategische logistiek en supply chains. In je vierde studiejaar rond jij de opleiding af met een scriptie. Een afstudeerbegeleider helpt jou hierbij. Een paar onderwerpen die de revue passeren zijn:

 • logistiek management en IT
 • effectief communiceren en beïnvloeden
 • inkoop- en contractmanagement
 • supply chain management
 • management van bedrijfsprocessen

Inclusief 17 Praktijkbijeenkomsten

Tijdens de opleiding Logistiek en Economie volg jij 17 praktijkbijeenkomsten. Een praktijkbijeenkomst is een klassikale les waarin je medestudenten ontmoet en les krijgt van een expert uit het werkveld. Je kunt zelf plannen wanneer je bij een praktijkbijeenkomst wilt zijn. Zo kun jij de ideale mix van digitaal en klassikaal studeren maken.

Persoonlijke begeleiding

"Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met ons, de mentoren, bellen, appen of mailen. Wij helpen je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en denken mee over oplossingen".

Lees meer

Toelating

Toelatingseisen

Je kunt direct starten met de opleiding HBO Bachelor Logistiek en economie als je een van de volgende diploma's hebt:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)

Heb je een ander diploma en twijfel je of dat voldoet? Neem contact op met een studieadviseur voor een gratis studieadviesgesprek.

Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?

Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor de 21+-toets kan direct starten met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze hbo-opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 75,-. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor een hbo-opleiding. Meer info en aanmelden voor de 21+ toets.

Opleidingsvarianten van HBO Logistiek en economie

NTI biedt twee varianten van de hbo-opleiding Logistiek en economie aan: een duale en deeltijd variant. Welke variant je kunt volgen, is afhankelijk van of je een (relevante) werkplek bezit.

Duaal
Ben je minimaal twee jaar werkzaam bij een voor de opleiding relevante werkgever? Dan kun je je inschrijven voor de duale variant van HBO Logistiek en economie. 

Eisen werkplek

 • Tijdens je opleiding ben je minimaal 20 uur werkzaam op een voor de opleiding relevante werkplek
 • Je werkplek biedt een takenpakket dat qua inhoud en niveau aansluit bij opleiding
 • Je werkplek biedt een takenpakket dat passend is voor jou als student in opleiding

Deeltijd
Heb je geen (relevante) werkplek, maar wel 2 jaar werkervaring? Dan kun je je inschrijven voor de deeltijd variant van HBO Logistiek en economie.

Eisen stageplek

 • Je kunt minimaal 840 uur stage lopen (naast je huidige baan indien van toepassing)
 • Je stageplaats biedt een takenpakket dat qua inhoud en niveau aansluit bij opleiding
 • Je stageplaats biedt een takenpakket dat passend is voor jou als student in opleiding

Heb je een vraag? Een hbo-studieadviseur helpt je graag!

Hogeschool NTI heeft een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij kunnen je helpen bij jouw studiekeuze. Zij staan voor je klaar en beantwoorden al je vragen. Je kunt vrijblijvend een studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Vraag direct een gratis studieadviesgesprek aan.

Met vrijstellingen studeer je sneller en voordeliger!

Vrijstellingen bieden je de mogelijkheid je studie nog sneller en voordeliger te volgen. Als je vrijstelling krijgt voor een module, hoef je geen examen te doen. Daarnaast ontvang je een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Wil je weten of jij in aanmerking komt? Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Loop ik stage?

Tijdens de opleiding Logistiek en Economie loop jij 840 uur stage. Daarnaast werk je aan je verslag. Tijdens je stage ervaar jij hoe het is om in de logistiek te werken. Leuk, want hier kun jij jouw kennis echt in praktijk brengen. Tijdens je stage word je begeleid door een stageadviseur. Hij of zij is ook contactpersoon voor jouw stagebedrijf. Zo sta je er nooit alleen voor. Deed jij al de nodige werkervaring op? Dan kun je vrijstelling voor de stage krijgen. 

Stageplaats

Tijdens de opleiding HBO Bachelor Logistiek en economie mag je de stageplaats zelf uitkiezen. Heb je een baan in het vakgebied van je studie? Dan kun je die voordragen als stageplaats. De stageplaats wordt vooraf eerst goedgekeurd en erkend door een vakdeskundige. Hierdoor weet je zeker dat de stageplek aansluit bij jouw opleiding.

Een leuke stageplek vinden via Stage Instituut
Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Als student van Hogeschool NTI kun je op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures. Dit maakt het zoeken naar een stageplek leuker en makkelijker! Bekijk hier de website van het Stage Instituut.

Niet in staat om stage te lopen? Ga voor een hbo-programma!

Ben je niet in staat om stage te lopen tijdens de opleiding HBO Bachelor Logistiek en economie, omdat je hier bijvoorbeeld geen tijd voor hebt door je werk? Dan raden wij je aan om voor een hbo-programma te kiezen in plaats van voor de volledige bacheloropleiding. Een hbo-programma is een korte opleiding op hbo-niveau waarbij je geen stage hoeft te lopen.

Examen

In samenwerking met Hogeschool NCOI

Hogeschool NTI verzorgt de hbo-opleiding Logistiek en economie in samenwerking met Hogeschool NCOI. De opleiding HBO Bachelor Logistiek en economie van NCOI is geaccrediteerd door de NVAO. Hierdoor ben jij ervan gegarandeerd dat deze opleiding voldoet aan alle kwaliteitseisen, perfect aansluit bij de arbeidsmarkt en internationaal erkend is.

Krijg ik een wettelijk erkend diploma?

Erkening-hbo-opleiding.pngHBO Logistiek en economie is door de NVAO geaccrediteerd. De opleiding voldoet daarmee aan de kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Heb je de opleiding succesvol afgerond? Dan ontvang jij het wettelijk erkend hbo-getuigschrift ‘HBO Bachelor Logistiek en Economie’. Je mag je dan Bachelor of Arts noemen. Het getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NCOI. Hogeschool NCOI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen.

Examens

Tijdens HBO Logistiek en economie heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, praktijkopdrachten, portfolio en een paper. De paper kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.

Elke dag digitaal examen doen

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je examen wilt doen voor de opleiding HBO Bachelor Logistiek en economie. Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees hier meer over de digitale examens.

De examenkosten bedragen € 62,78 per maand.

Beroepen

Waar kan ik werken na HBO Logistiek en Economie?

Met jouw hbo-diploma op zak, kun jij aan de slag als manager in de logistiek. Je beheerst en organiseert de goederenstromen en -diensten en de daarbij behorende geld- en informatiestromen. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de bijbehorende activiteiten. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan inkoop, productieplanning, magazijnbeheer, distributie en klantorderverwerking. Wat denk je van een job als warehousemanager, inkoper of logistiek adviseur? Zie jij jezelf al werken bij een:

 • distributiebedrijf
 • grootwinkelbedrijf
 • verzekeringsmaatschappij
 • zorginstelling
 • logistiek adviesbureau

Studieduur & lesgeld

Voor een 4-jarige HBO Bachelor betaal je maar 3 jaar

Bij NTI betaal je geen kosten voor vakliteratuur, studiemateriaal en reprorecht. Wij hanteren een all-in concept, waarbij je alleen lesgeld en examenkosten betaalt. Hierdoor ben jij bij ons een stuk voordeliger uit dan bij reguliere hogescholen. Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Bij ons bepaal jij echter zelf het tempo waarin je je deeltijdopleiding doorloopt. Je betaalt bij Hogeschool NTI alleen in de eerste drie studiejaren. En heb je langer nodig, dan kun je tot 6 jaar over je studie doen zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht.

HBO Bachelor Logistiek en Economie 7935

Termijnen 3 Jaar 36 Maanden *
Lesgeld per termijn € 2.109,00 € 185,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot websiteAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner voor maar €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8,2 sterren - gebaseerd op 1398 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal