Omschrijving

Word specialist op het gebied van voedingsmiddelen

Productontwikkeling op het gebied van voeding wordt niet alleen ingezet om consumenten te verleiden, maar is ook medisch van belang. Bijvoorbeeld bij mensen die te kampen hebben met ziektes waardoor er een andere behoefte is aan voedingsstoffen. Tijdens deze opleiding verdiep je je onder andere in de veiligheid van voedsel. Wat zijn de eigenschappen van micro-organismen waarmee voedingsmiddelen besmet kunnen zijn? Waarom worden bepaalde technieken toegepast? En hoe zit het met specifieke verhoudingen van ingrediënten? Klinkt dit interessant? Dan is de opleiding Voedingsmiddelentechnologie op hbo-niveau voor jou weggelegd! Schrijf je vandaag nog in.

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

Is dit hbo-programma iets voor mij?

Ben jij werkzaam in de foodsector en wil je meer te weten komen over verschillende voedingsmiddelen en voedingstechnologie? Of lijkt het je leuk om aan de slag te gaan in de voedingsmiddelenindustrie? Dan is deze opleiding Levensmiddelentechnologie HBO  interessant voor jou. Houd er wel rekening mee dat deze opleiding gegeven wordt op hbo-niveau.

Wat is een hbo-programma?

Kom jij in je werk of je dagelijkse leven kennis tekort over een bepaald onderwerp? Wil je je bijscholen en meer verdieping geven aan je werk? Dan is een hbo-programma iets voor jou! Binnen 3 tot 12 maanden verdiep je je in één thema. Na afloop ken jij de ins & outs én ontvang je een NTI-certificaat.

Inhoud

Het studieprogramma

Tijdens het HBO-programma Voedingsmiddelentechnologie maak je gebruik van divers lesmateriaal, waarvan een deel Engelstalig is. Daarnaast maak je gebruik van een digitale leeromgeving, waarin je informatie en opdrachten kunt vinden. In het studieprogramma kun je zien uit welk vak of welke vakken de opleiding bestaat.

HBO-programma Voedingsmiddelentechnologie 1811

Studieprogramma

Inleidende fase
  • Startmodule (introductie)
  • Productontwikkeling binnen de Voeding en Diëtetiek
  • Microbiologie
  • Receptenleer en sensoriek

Inclusief praktijkdagen

De opleiding Voedingsmiddelentechnologie bevat drie praktijkdagen. Daarnaast volg je drie verdiepende colleges en woon je twee expertsessies bij. Tijdens een praktijkdag krijg je les van een ervaren docent uit het werkveld en ga je samen met medestudenten aan de slag met verschillende opdrachten.

Onderdeel van volledige HBO Bachelor

Dit hbo-programma is een onderdeel van de erkende HBO Bachelor Voeding en diëtetiek. Je bent dus verzekerd van erkende kwaliteit en kunt bovendien studiefinanciering krijgen tegen gunstige voorwaarden. Lees hier meer over bij de tab Studieduur & lesgeld.

Studeren bij NTI

Wil jij studeren op een manier die echt bij jou past? Kies dan voor FlexibelStuderen® van NTI. Want bij NTI maakt het niet uit wat voor type student je bent. Ben je een dromer, een doener, een ochtendmens of studeer je het liefst 's nachts? Met FlexibelStuderen® studeer je op jouw moment en op jouw manier.

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

FlexibelStuderen®

Praktijkdagen of webinars volgen van echte vakdocenten

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

Toelating

Heb ik een vooropleiding nodig?

Om te starten met het HBO-programma Voedingsmiddelentechnologie heb je geen vooropleiding nodig. Je kunt direct met de opleiding beginnen.

Heb je nog vragen? Bel ons gerust!

Heb je vragen over het HBO-programma Voedingsmiddelentechnologie? Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs. Zij staan voor jou klaar!

Examen

NTI-certificaat

Dit programma is onderdeel van een door de NVAO-erkende HBO Bacheloropleiding. Wanneer je het HBO-programma met voldoende resultaat hebt afgerond, ontvang je een digitaal certificaat van NTI. Hiervoor werken wij samen met Diplomasafe.

Voordelen van examen doen bij NTI

  • Examen doen wanneer jij er klaar voor bent.
  • Digitaal examen doen op tal van locaties door heel Nederland.
  • Maak papers in je eigen tempo en lever ze online in wanneer jij dat wilt.

Hoe rond ik de opleiding af?

Je sluit de opleiding Voedingsmiddelentechnologie af met twee opdrachten en een paper. Je levert de paper pas in wanneer jij daar klaar voor bent. De examenkosten bedragen € 54,00 per maand.

Kan ik doorstuderen?

Heb je dit programma succesvol afgerond en wil je je verder verdiepen? Dan is de HBO Bachelor Voeding en diëtetiek een goede vervolgstap. Indien je voldoet aan de toelatingseisen van deze HBO Bachelor kun je een vrijstellingsverzoek indienen voor de gelijknamige modules die deel uitmaken van deze bachelor.

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij NTI betaal je geen extra kosten voor vakliteratuur, studiemateriaal en reprorecht. Wij hanteren een all-in concept. Hierdoor ben jij bij ons een stuk voordeliger uit dan bij reguliere hogescholen. Vergelijk de totale kosten van onze erkende opleidingen maar eens met die van andere opleiders. Dan zie je dat Hogeschool NTI ook financieel de beste keuze is.

Kosten hbo-programma Voedingsmiddelentechnologie 1811

Het lesgeld is inclusief
  • Alle benodigde vakliteratuur
  • Begeleiding tijdens je hele studie
  • Gratis verlenging van je studieduur
  • Jouw certificaat

Levenlanglerenkrediet: Nu studeren, straks betalen

Lenen via DUO mogelijk stickerWil jij deze opleiding heel graag volgen, maar heb je daar het geld niet voor? Dan hebben we goed nieuws, je kunt het les- en examengeld bij DUO tegen zeer gunstige voorwaarden lenen. Zo kun je direct aan jouw opleiding beginnen. Na je studie heb je 15 jaar de tijd om terug te betalen. Lees nu meer over de voorwaarden van dit Levenlanglerenkrediet.

Besteed jouw persoonlijke opleidingsbudget

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget beschikbaar, zodat jij je kan blijven ontwikkelen. Versterk jouw positie op de arbeidsmarkt en vraag het budget dit jaar aan! Lees meer.

Voordelig studeren met speciale regelingen

Voor de kosten van een opleiding kun je in sommige gevallen gebruikmaken van subsidies. Check hier welke subsidies er zijn.

Veelgestelde vragen

Wat kun je met voedingsmiddelentechnologie worden?

Met een achtergrond in voedingsmiddelentechnologie kun je diverse functies bekleden, variërend van productontwikkelaar, kwaliteitsmanager of procesengineer bij voedselproducenten en multinationals tot onderzoeker bij wetenschappelijke instituten. Je werkt aan het innoveren van voedingsproducten, optimaliseren van productieprocessen, en het waarborgen van de veiligheid en kwaliteit van voedsel. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden in beleid en advies binnen overheidsinstellingen of gespecialiseerde consultancybureaus.

Wat verdient een voedingsmiddelentechnologie?

Het startsalaris van een afgestudeerde in voedingsmiddelentechnologie ligt rond de €2.854 bruto per maand. Na vijf jaar ervaring kan dit oplopen tot ongeveer €3.504 bruto per maand. Dit komt neer op een uurloon van ongeveer €20,25. Vergeleken met het gemiddelde salaris van alle HBO-afgestudeerden, ligt dit ongeveer €366 hoger.

Wat doet een Voedingstechnoloog?

Een voedingstechnoloog is gespecialiseerd in de ontwikkeling, verbetering en veiligheid van voedingsmiddelen. Deze professional past wetenschappelijke en technologische kennis toe om de kwaliteit, houdbaarheid, voedingswaarde en smaak van voedsel te optimaliseren, terwijl ook streng gelet wordt op gezondheidsnormen en regelgeving. Naast het onderzoeken van allergenen, zoals pinda's of gluten, werkt een voedingstechnoloog ook aan procesinnovatie, kostenbeheersing en het voldoen aan duurzaamheidsdoeleinden binnen de voedselproductie.

Wat doet een levensmiddelentechnoloog?

Een levensmiddelentechnoloog is gespecialiseerd in het ontwikkelen en verbeteren van voedingsproducten, waarbij aspecten zoals smaak, textuur, voedingswaarde, veiligheid en houdbaarheid centraal staan. Deze professional zet wetenschappelijke kennis in om productieprocessen te optimaliseren, waarborgt de voedselveiligheid door risico's te analyseren en past technologische innovaties toe om aan regelgeving en consumentenverwachtingen te voldoen. Daarnaast speelt de levensmiddelentechnoloog een cruciale rol in het testen van producten en het implementeren van kwaliteitscontrolesystemen binnen de voedingsindustrie.

Hoe start ik de opleiding?

1

Inschrijfbevestiging

Je ontvangt een e-mail met inschrijfbevestiging, je studentnummer en inloginstructies voor de leeromgeving.

2

Inloggen leeromgeving

Gefeliciteerd, je kunt nu starten in de leeromgeving.

3

Starten met de eerste module

Na het aanmelden voor de startmodule in de leeromgeving kun je meteen beginnen.

Schrijf je nu in en start met de opleiding

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8 sterren - gebaseerd op 1588 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten.